Gospodarstvo

Poudarki

  • V Luki Koper so sicer začeli zaposlovati delavce v večjem obsegu, a nove delavce iščejo tudi luški "gazde," pri čemer je pogoj za delo koncentracija, saj morajo voziti od 8 do 10 ur tudi ponoči.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
Luka Koper
Na avtomobilskem terminalu, ki ga v Luki Koper nameravajo prepustiti zunanjim izvajalcem, so zaradi izčrpanosti delavcev, ki delajo 12 ur dnevno, pogoste tudi nesreče. Foto: BoBo
Goran Zrnić
Goran Zrnić iz društva Delavska svetovalnica opozarja, da se delodajalci vse bolj pogosto zatekajo k nezakonitim pogodbenim kaznim, na podlagi katerih sprožajo izvršbe. Foto: Dani Modrej
Luka Koper
V Luki Koper so v letošnjem letu razpisali že skoraj 200 prostih delovnih mest. A z enako dinamiko delavce iščejo tudi luški "gazde". Foto: Radio Koper/BoBo

Dodaj v

Sporne poslovne prakse luških "gazd" se nadaljujejo. Delavcu grozi rubež, če gazdo zapusti.

Medtem ko v Luki Koper napovedujejo reševanje problematike IPS-a, "gazde" uspešno poslujejo naprej
7. junij 2018 ob 18:18,
zadnji poseg: 7. junij 2018 ob 20:44
Koper - MMC RTV SLO

Medtem ko v Luki Koper obljubljajo spremembo poslovnega sistema IPS, pa luški gazde nemoteno poslujejo naprej. Izplačevanjem v gotovini se je pridružilo tudi izsiljevanje delavcev s kaznijo 2.000 evrov, če gazdo zapustijo. Medtem pa sindikati opozarjajo, da načrtovana ureditev položaja delavcev IPS prinaša zgolj lepotne popravke nezakonitega poslovnega modela.

Ne glede na to, da je nadzorni svet Luke Koper sprejel akcijski načrt, s katerim bi poslovni model IPS postal zakonit, pa luški gazde še naprej uspešno poslujejo in svoje inovativne prijeme tudi nadgrajujejo. Tako so pri enem izmed luških gazd delavcem, ki v Slovenijo prihajajo iz BiH-a, v pogodbo o zaposlitvi dodali člen, po katerem se delavec zavezuje, da bo pri gazdi delal najmanj tri leta, če bo izpolnjeval vse pogoje z vidika delovnega dovoljenja. Če delavec v tem obdobju enostransko odpove pogodbo o zaposlitvi se "zavezuje, da bo delodajalcu plačal pogodbeno kazen v višini 2.000 evrov zaradi poslovne škode".

Tako je delavec, ki je k omenjenemu gazdi na delo prišel iz BiH-a po dobrem letu dal odpoved, saj se, kot nam je povedal, "gazda ni držal dogovora v zvezi s prihodki" in mu je na mesec na roko, osnova je bila razumljivo minimalna plača, izplačal manj od dogovorjenega. Po odpovedi pa ga je v poštnem nabiralniku pričakal sklep o izvršbi zaradi neizplačane pogodbene kazni v višini 2.000 evrov, pri čemer je gazda kot pravno osnovo za izvršbo navedel pogodbo o zaposlitvi. Delavec pa ima nato osem dni za pritožbo, preden sklep postane pravnomočen.

Gazda: Plačaj 2.000 evrov ali delaj tri leta
Gre sicer za sporno prakso, na katero so marca opozorili v društvu Delavska svetovalnica in je posledica avtomatizirane izdaje sklepov o izvršbi, če upnik priloži verodostojno listino, saj sodišče ne preverja upnikovih trditev. Delavec sicer lahko tak sklep s pritožbo izpodbija in bo pri tem najverjetneje tudi uspešen, saj je, kot opozarjajo na Delavski svetovalnici, tovrstna pogodbena kazen v nasprotju z načelom svobode dela in tudi z Zakonom o delovnih razmerjih, a zadeva se zaplete, če se delavec na sklep ne pritoži pravočasno.

Tako Goran Zrnić iz Delavske svetovalnice opozarja, da se delodajalci pri tovrstnih pogodbenih kaznih, ki so glede na določbe ZDR-ja nične, zanašajo predvsem na naivnost in neodzivnost delavca. "Bistveno je, da se delavec odzove v teh osmih dneh, saj delodajalec računa na neodzivnost," poudarja Zrnić in dodaj, da gre za prakso, s katero se v svetovalnici vse pogosteje srečujejo. Grožnja z rubežem pa tudi ustrahuje delavce, ki bi radi zamenjali delodajalca, tako nam delavec luškega gazde, ki je izvršbo prejel, pove, da več njegovih kolegov razmišlja o tem, da bi si poiskali delo drugje, a se vsi bojijo "saj ne vedo, ali bodo morali plačati 2.000 evrov, ki jih nimajo".

"Dvanajstke" ostajajo vsakodnevna praksa IPS-ov
Tudi z drugih vidikov se razmere za delavce niso bistveno spremenili. Tako ostajajo "dvanajstke" oziroma 12-urne izmene stalnica delavcev IPS. Damjan Volf iz OSO KS90 ob tem navaja, da je nova uprava Luke Koper v začetku poskušala omejiti delo na zakonsko določenih osem ur dnevno, a so se kmalu vrnili na prekomerne nadure. Prav tako ostaja stalnica to, da gazda delavce o izmeni obvesti le nekaj ur pred njenim začetkom. O podrobnostih poslovnega modela, ki vključuje 90 nadur mesečno, posledično pa 650 evrov razlike v ceni med storitvijo, ki jo Luka plača gazdam, in tistim, kar gazda odmeri delavcu. Skoraj vsi delavci imajo kot osnovo navedeno minimalno plačo, preostanek zneska pa jim gazda izplača bodisi kot potne stroške bodisi v gotovini.

Da je tak sistem nezakonit, je ugotovil že inšpektorat za delo, Luka Koper pa je odločbo inšpektorata neuspešno izpodbijala tudi na upravnem sodišču. Dodatno pa je finančna uprava (Furs) odkrila, da gazde poslujejo tudi prek veriženja podjetij, kjer zadnji v verigi dviguje nedokumentirano gotovino, gre pa za podjetja, ki poslujejo toliko časa, dokler jih ne zaznajo pri Fursu, nakar se podjetje zapre in ustanovi novo. Pred časom pa smo tudi že poročali, da so pri enem izmed luških gazd, ko je finančna uprava pričela pregledovati več sto evrov visoke mesečne zneske za prevoz delavcem, ki živijo v bližini Luke Koper, delavcem izročali gotovino z navodilom, naj jo kot "vračilo potnih stroškov," nakažejo nazaj gazdi.

Po dvanajstih urah delavec zaspi za volanom
Tudi zaradi teh ugotovitev je nova uprava že ob nastopu funkcije izpostavila, da je ureditev poslovnega sistema IPS pravno in ne stroškovno vprašanje, po petih mesecih pa je nadzornikom predstavila tristebrni model reševanja problematike IPS. Po predlaganem modelu bodo v Luki Koper neposredno zaposlili 300 delavcev IPS, 300 naj bi jih delalo prek agencij za posredovanje delovne sile, medtem ko naj bi jih 500 delo opravljalo prek zunanjega izvajalca, pri čemer nameravajo v Luki Koper zunanjemu izvajalcu prepustiti celoten avtomobilski terminal in del kontejnerskega terminala. Ob tem navedimo, da v Luki Koper že poteka zaposlovanje novih delavcev, a zavod za zaposlovanje objavlja tudi razpise za luške gazde.

Volf ob tem poudarja, da za sindikate ta rešitev ni sprejemljiva. "Mi vztrajamo, da je edina pot neposredna zaposlitev delavcev, ki v Luki Koper delo opravljajo vsak dan," poudarja in dodaja, da se v sindikatu bojijo, da ta tristebrni model pomenil zgolj "estetsko korekcijo sistema, kjer nekateri bogatijo na plečih delavcev". Še najbolj pa so zaskrbljeni nad tem, kako bi bila predaja terminala zunanjemu izvajalcu sploh videti. V Luki Koper se pri tem sicer sklicujejo na zunanje pravno mnenje, po katerem naj bi bila taka ureditev zakonita. V sindikatu pa so zaskrbljeni nad tem, kako bo ta ureditev videti v praksi. Zlasti je to problematično po navedbah Volfa na avtomobilskem terminalu, kjer se dogajajo številne nesreče pri prevozu avtomobilov. "Delavci po nekaj dnevih dvanajsturnih izmen preprosto zaspijo za volanom zaradi izmičenosti. S tem Luka Koper daje močan signal, da so kvantiteta dela in poslovni rekordi nad varnostjo delavcev IPS, kar je za podjetje v državni lasti nedopustno," pripoveduje Volf, ki ga skrbi, da se bo Luka na tak način odgovornost za škodo prenesla na podizvajalca, ta pa zelo verjetno na delavce.

Družba, ki ni ustrezno plačevala dodatkov, sedaj postala agencija
Medtem ko v Luki Koper v letošnjem letu sicer razpisujejo prosta delovna mesta in zaposlujejo nove delavce, pa z enako dinamiko nove delavce iščejo tudi gazde. Tako je v nedavni objavi na zavodu za zaposlovanje razpisanih 10 prostih delovnih mest, med pogoji pa je poleg vozniškega izpita navedena nekaznovanost in "dobra koncentracija", pri čemer je pripisano, da delavca čaka od 8 do 10 ur vožnje, tudi ponoči. Nekateri gazde pa so svoja podjetja tudi že preoblikovali v agencije za posredovanje delavcev. Tako je med prvimi agencija postala družba, pri kateri je inšpektorat za delo lani ugotovil elemente delovnega razmerja pri podizvajalcu s statusom samostojnega podjetnika, izdal odločbo zaradi opravljanja dela z delavci, zaposlenimi pri drugih podjetjih, in ureditveno odločbo zaradi vodenja evidence delovnega časa in neplačevanja dodatkov, ki izhajajo iz delovnega časa.

Tristebrni sistem sicer v celoti sledi predlogu, ki ga je na posvetu v organizaciji koprskega občinskega odbora SD-ja podala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, ki je poudarila, da bi bilo mogoče sistem zakonito urediti tako, da bi Luka Koper poslovno sodelovala s storitvenim podjetjem, ki pa bi moralo samo imeti popoln nadzor nad opremo, delovnim časom in potekom dela. Posvet je takrat sprožil ostro kritiko poslanske skupine Levica, kjer so ocenili, da glavna inšpektorica za delo predlaga načine, kako z "lepotnimi popravki obdržati izkoriščevalske IPS-e".

Bi bila država z zaposlitvijo delavcev v Luki na boljšem?
Neodgovorjeno pa je ostalo vprašanje poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca, ki ga je naslovil na vlado in v katerem je spraševal po izračunih, kaj bi zaposlitev vseh delavcev IPS pomenila za javnofinančne prihodke iz naslova delovnih razmerij, saj imajo pri gazdah osnovo za prispevke obračunano od minimalne plače. Ob tem lahko spomnimo, da je pred časom predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matič poudaril, da bi ob neposredni zaposlitvi delavcev pri enakem obsegu dela, kot so ga opravili lani, Luka Koper morala zaposliti od 1.200 do 1.250 delavcev, kar bi stroškovno pomenilo skupno 44 milijonov evrov oziroma 23 milijonov evrov več, kot je Luka Koper lani plačala IPS-podjetjem za opravljene storitve. Država pa si je lani od Luke Koper izplačala samo devet milijonov evrov dividend.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 07.06.2018 ob 20:14
Kdo so te "gazde"? Kje so imena in priimki?

Zalostno, da je delavec tako izkoriscen.
5tane
# 07.06.2018 ob 20:23
Delavec se mora odvzvati v 8 dneh če ne plača kazen. Kaj ne bi raje napisali kazen tistim, ki pišejp nezakonite in oderuške pogodbe. In ne 2.000 ampak 20.000.
arhitektka
# 07.06.2018 ob 20:34
Pa kaki izrazi so to? Kdo so gazde?
A v luki so šefi kaki mafijski botri? Čisto tako mi tole izrazoslovje zveni.

Zakaj sem pa jaz delodajalec in ne gazda?
Ker se moram jaz držati zakonov, oni pa ne?

Tega jaz sploh ne razumem!
QUENDI
# 07.06.2018 ob 20:32
....popolna blamaža pravne Države in njenih ti neodvisni institucij......SDH npr in vodilnih.......
Knez_Kocelj
# 07.06.2018 ob 20:56
Luko Kopar in celotno obalo obvladuje Yugo mafija. To je dejstvo.
mikitr
# 07.06.2018 ob 20:37
Nedopustno ,neustavno in kršenje človekovih pravic vse to dopušča in podpira država.Delavec bi moral imeti zagotovljeno urno postavko,urejeno bivanje ,pogodbo o zaposlitvi kot se šika ,na voljo vsako minuto na delu,hkrati zagotovljene pravice iz zdravstvenega varstva in bolniške odstotnosti,pokojninsko zavarovanje ,.....čas dela nadzorovan (vse to za njegovo zaščito pred zlorabami,pa naj bo bosanec,albanc ,makedonec ali domači delavec),.....sicer pa v državi kjer mafijski sodniki ,lahko kršijo pravila reda in varnosti to ni nič posebnega.
Krissssss
# 07.06.2018 ob 20:31
5tane , kaj 20.000 , kazen za to bi jst dal 2.000.000€ pa če nima pol jbg gre sam delat
krosnjar
# 07.06.2018 ob 20:19
A nimamo že nekaj časa socialno čutečih, delavskemu razredu nakonjenih levih vlad?
NoriGoban
# 07.06.2018 ob 21:06
Drzava naj se preimenuje iz Bananastana v Gazdastan!
artoum*2
# 07.06.2018 ob 21:05
trgovina z belim blagom . in za njih se bo delal drugi tir. men ni nič več jasno
radovednik
# 07.06.2018 ob 20:40
Zakaj bi se morala pogodbena stranka odzvati na podlagi nične pogodbe? Kako lahko nekdo na podlagi nične pogobe izterja denar?

Po svoje mi je všeč, da na površje vse bolj prihaja gnojmca tega sistema. Zadnji čas, da se začne graditi vzporedni sistem in naj se sedanji sesuje sam vase.
boro007
# 07.06.2018 ob 22:21
@kralj matjaž

SamoRes
Podjetje v dr\avni lasti iykori[;a ljudi, delavce. Kdo bi si mislil?
Ampak a ni ravno to socializem?
Tvoja rešitev pa je, še več socializma, torej še več izkoriščanja, da se boste lahko vi vozili z mercedesi, mi pa?


Zanimivo kako so nam vtepli v glavo da je socializem (človek za človeka) slaba ideja, ja kapitalistično žretje naravnih bogastev in izkoriščanje delavcev je daleč boljša ideja... Vsako oblast zavede moč in denar, pa naj bo leva ali desna... In ja tudi komunistično oblast stare juge je zanašalo, ampak niti približno tako kot današnje zahodne politike, kiso daleč izgubili stik s tlemi... In zaradi pomanjkanja stika z realnostjo se dogajajo takele zadeve, socializem kot ideja je daleč od tega kar se dogaja...

Socializem je hudičeva beseda za naše lastnike kapitala, zato jo moramo sovražiti, saj kam pa pridemo če začnemo pošteno deliti bogastva tega sveta, to pa ne gre... Žal so vseh politikov polna usta pred volitvami, in potem sovražimo ideje ki so nam jih prodajali, pa čeprav delajo ravno v nasprotju z njimi ko enkrat pridejo na oblast.

Kako smo lahko tako zabredli, da je skrb za kapital bolj važna od človeka/delavca, in da nekateri potem celo enačijo to s socializmom zatko ker so nam politiki rekli da je to to... Politiki lažejo, najprej nas zvabijo v past in nato ko smo ujeti lahko delajo kar hočejo vsaj štiri leta, potem sledi nova laž in cikel se ponovi...

Mi pa kar še prodajajmo svoje pravice, le zato ker nam določena beseda ni všeč, ker ima napačen prizvok... Mnogi si to lahko še privoščimo, tisti ki delajo za gazde pa vedo da to ne gre več.
pedalski
# 07.06.2018 ob 22:40
gazde se reče, ker večina akterjev je iz tam dol. Če bi bili iz Italije, bi pa bili kapoti.

Samo kdo so ti gazde točno? Je med njimi mogoče tudi Đorđo, ki je kandidiral na volitvah??
Highland
# 08.06.2018 ob 08:05
Dve besedi: IMENA PROSIM?!
PikiMiki
# 07.06.2018 ob 22:25
@dimitri7
Drugi tir je naložba za Slovenijo in Luko koper brez mafije.Pač dve stvari je treba zrihtat. Čistilno akcijo in izgradnjo drugega tira.
Še prej bi bilo pa pomembno, da se začne pisat o imenih gazd in teh agencij, ki imajo vso to svinjarijo čez. Ker to da v člankih piše samo gazda ne pomeni nič, če nevemo za koga gre.
dimitri7
# 07.06.2018 ob 22:00
gazde+gradnja drugega tira
hmm...le zakaj sem proti
boro007
# 07.06.2018 ob 21:08
@SamoRes

Sedanja strankarska mafija zavestno dela v korist kapitala, ki sužnji delavce.
Levica ima predloge toda nihče ne podpre. Vas ni sram?


Ne, ne Levice se ne sme omenjat... Oni so pro-migrantska stranka, torej nimajo nič prav... Čeprav so edina stranka ki je v zadnjem desetletju izrekla besedi delavec in pravica v istem stavku...

Res imajo skrajno leve nazore, ampak to je odziv na vse bolj skrajno desne prakse delodajalcev. Seveda ne vseh, ampak vsaj 50% tisti ki takelih praks še niso uvedli jih vidijo vsaj v svojih mokrih sanjah. Lezemo in lezemo v smeri vse večjega izkoriščanja delavcev.

Redki imamo srečo da imamo poštene delodajalce, in bazen takih je vse bolj prazen... Delodajalci se sami ne bodo disciplinirali, zato imamo zakone ki se jih je treba držati. V kolikor delodajalec daje v pogodbe "nezakonite" člene, je potrebna revizija, obisk inšpektorata za delo itd... Se v tem primeru to že izvaja?

In vse to se dogaja v "državni" firmi... Lep zgled daje država ostalim podjetjem.
delfino_
# 08.06.2018 ob 08:01
Te gazde rovarijo že leta in leta in nobenemu se ne zgodi nič. To je še en dokaz več kako je Slovenija ugrabljena država.
blue_night
# 08.06.2018 ob 07:12
feminist

tudi SNS cel cas bevska iz udobnega opozicijskega sedeza podobne populisticne floskule kot Levica - ko si v opoziciji in dobivas lustno placo brez da bi nosil kakrsnokoli odgovornost je lahko bevskat.

Kul - tvoj predlog je torej, skloni glavo in boi tiho - tako, po slovensko.
Kekec99
# 08.06.2018 ob 02:08
Zakaj država s takimi posluje? Kdo so "gazde"?
zamudnik
# 07.06.2018 ob 22:56
A imajo ti gazde (kaj za ena beseda je to?) mogoče tudi imena in priimke?
tvuser
# 07.06.2018 ob 22:21
rdečezvezdaši v državni firmi mislijo da so bog in batina.....upam, da ne dolgo

Malo poglej za nazaj rabote uprave desnega Časarja. Boš potem bolj uravnoteženo pisal.
plocevinko
# 07.06.2018 ob 21:33
V farmaciji je danes baje še slabše... a o tem ne sme spregovoriti nihče - vsaj dokler so še polni denarja. DIREKTORJI IN KADRI DOBRO VEDO KAJ POČNO, ZATO SO TUDI ODGOVORNI !!! Polovico podjetij ima zaposlene prek s.p. in agencij, denar se pere na veliko. Sam sem včasih delal za njih in je porazno. Zdaj sem hvalabogu dočakal penzion.
Hohštaplerija
# 08.06.2018 ob 06:35
Kar se dogaja v LK je že čez vse meje bizarnega.

Se pa tudi jaz sprašujem, zakaj imamo potemtakem zakone in predpise. Zakaj bi moral jaz paziti, da so papirji urejeni kot zgodovinski arhiv, če so drugi očitno nedotakljivi, na inšpektorje se pa požvižgajo kot zadnjo smet na obali.

Je Koper sploh Slovenija?
nemiri
# 07.06.2018 ob 21:29
https://www.facebook.com/tvkoper/vide
os/10155600306443008/


demiri:

Probam razumeti turiste, ki se hudujejo nad cenami kav, parkiranja, nočitev, hrane.
Po eni strani pravijo, da je vse to predrago in da bi nekatere zadeve morale biti brezplačne (sploh parkiranje (!!!)) hkrati pa pravijo, da prinašajo in puščajo denar od katerega mi (ja, mi vsi!) živimo.

Res mi ni jasno. Jaz ko grem službeno v LJ ali kamor koli drugam, plačam vse. (SAJ IMAM PLAČANO VSE!) Po tistih cenah, ki so. Kdo je zdaj tu mona?

Če prav razumem, ima Uprava Luke Koper 45 dni in ne 90 dni časa, da uredi razmere. A pustimo to na stran za enkrat.

Je to, kar se je doseglo s skupnim dogovorom, res korak v pravo smer?
Poglejmo drugače.
Netransparentno delovanje sistema IPS, zaenkrat še, ostaja. V prihodnje pa bo kot posvetovalno telo pri reševanju tega problema sodeloval sindikat, ki se je do sedaj boril samo za svoj košček luške torte, pri tem pa v vlogi žrtve politiziral zadevo (“prodaja Luke”, “interesi koprskega župana”, “izdajalci naroda”, “napad na sindikat in delavsko organiziranje” ter preko satelita kvazi civilne iniciative organiziral shode in proteste ter malodane ljudi “nabijal na kolac”), zdaj pa to politizacijo člani sindikata očitajo vsem drugim, ki so zunaj in ki morda razumejo drugače ali kot jaz, sprašujejo ker jih zadeva zanima. Hkrati pa dosežen dogovor pomeni, vsaj jaz tako razumem, da se bo delalo “po starem”, torej, standardi varnosti pri delu in podobne zadeve pa so v pripravi, implementacija pa bo tudi vzela dobršen čas. V najtemnejšem scenariju pa se lahko vsak trenutek nekdo smrtno ponesreči, ne glede na to, če je IPS ali ne. Nihče ni Trajče, vsi pa so še vedno Mladen.
Čaki, wtf? Očitno sem jaz neumen in ne razumem. Mar ne bi bilo dobro BLOKIRATI Luko Koper dokler se ne uredijo zadeve v korist VSEH delavcev? To sedaj, žal, ima priokus dilanja zaradi zagotavljanja interesov KARTELA. Mi je žal. Za obe strani pa je to vmesno obdobje odlično za pripravo ponovnega napada in ponovnega spopada.

Riassunto vsega: fantje, važno, da ste se zdilali. Drugo bo že.
zapravico
# 08.06.2018 ob 08:45
To sraje se začne že pri novinarjih,ker si ne upajo napisati imena in priimkov teh “gazd“
amigo
# 08.06.2018 ob 07:43
Zlasti je to problematično po navedbah Volfa na avtomobilskem terminalu, kjer se dogajajo številne nesreče pri prevozu avtomobilov. "Delavci po nekaj dnevih dvanajsturnih izmen preprosto zaspijo za volanom in potem zapeljejo naravnost v zid," pripoveduje Volf, ki ga skrbi, da se bo Luka na tak način odgovornost za škodo prenesla na podizvajalca, ta pa zelo verjetno na delavce.

To bando je treba razgnati.
amigo
# 08.06.2018 ob 07:41
V Sloveniji vlada mafija, ki jo vodijo strici iz ozadja. Gazde pač del dohodka odvajajo politikom, sodnikom, tožilcem. inšpektorjem in policajem. Zato jim kao nihče nič ne more.
Epafrodit
# 07.06.2018 ob 21:42
Sporne poslovne prakse luških "gazd" se nadaljujejo. Delavcu grozi rubež, če gazdo zapusti.

Ja normalno. Kako pa naj bo drugače saj so vendar v Sloveniji.
KunteKinte
# 08.06.2018 ob 23:07
V osnovi bi se tukaj moral vmešati inspektorat za delo..in Furs.. v bistvu luka preko teh gazd dela obvod .. delovnopravne zakonodaje.. podobna zadeva so s.p., ki delajo za enega naročnik celi leto.. in izdajo samo 12 računov samo enemu naročniku :) Nemci so to spucali pred 20 leti.. zato pravim da so pri nas zaspali IRSD in FURS
blue_night
# 08.06.2018 ob 07:14
Hohštaplerija
Se pa tudi jaz sprašujem, zakaj imamo potemtakem zakone in predpise. Zakaj bi moral jaz paziti, da so papirji urejeni kot zgodovinski arhiv, če so drugi očitno nedotakljivi, na inšpektorje se pa požvižgajo kot zadnjo smet na obali.

Je Koper sploh Slovenija?


Mislim, v lesni industriji so imeli zaposlene sužnje.
veza
# 08.06.2018 ob 19:39
IPSe si je izmislil Bruno Korelič, do sedaj so delovali v vseh vladah, tudi Cerar jih ni odpravil, niti Židan, Erjavca niso niti zanimali, čudno, res.
tore
# 08.06.2018 ob 15:16
Highland - Dve besedi: IMENA PROSIM?!

glavna inšpektorica za delo Nataša Trček
boro007
# 07.06.2018 ob 22:09
@feminist

aja mimogrede, tudi Trump je zmagal ker je velikokrat izrekel besede "delavec in pravica" v istem stavku.
Levica=Trump torej?


No tako mimo grede... Vsi dobro vemo da Levica z ostalimi levo-sredinskimi strankami deli zgolj besedo "leva" ... Malo katera druga stranka se je potrgnila za delavce, če kaka sploh obstaja...

Zgolj zaradi rdeče zvezde zaničevat ideje je nesmiselno... Državna last podjetja ni enako kot od vodilnih ljudi ukradeno podjetje, zato sem državna firma dal v navednice... Levica je proti ropanju državnih podjetij in za večje pravice delavcev, in mislim da se lahko strinjava da s trumpom nimajo veliko skupnega...

Dozdajšna leva je delala v dobro lastnikov kapitala, desna je pa še bolj desno od tega, tako da me je kar strah trenutka ko dobi oblast. Zato tudi pravim da se krepi skrajno leva opcija... Ampak ne, ker ne maramo rdeče zvezde je blje da se še naprej vse bolj utapljamo v kapitalistični utopiji...
wax
# 07.06.2018 ob 21:32
Nobeni škornji nebi rešli situacije..gnilo je na vrhu ..kolko časa se že pogovarjamo o teh ljudeh..če bi se isto godilo kakemu slovencu ki bi bil povrhu še včlanjen v sindikat, bi že zaprli luko s transparenti in koncerti..tako pa odgovorni (inšpekcije, vodstvo luke) samo gledajo stran in čakajo da "majstori odu"..
Bivši uporabnik
# 08.06.2018 ob 14:04
Ta država je resnično tam, kamor sonce ne posije. Bomo videli, ali bo nova vlada karkoli spremenila. Dvomim.

Kot prvo: upam, da sindikati spodbujajo delavce in jim pomagajo pri pravočasnih pritožbah na izvršbe. To je višek sprenevedanja, da mrhovinarji vedo, da so take pogodbe nezakonite, zakonodaja pa jim glede izvršb gre na roko do te mere, da vseeno lahko dobijo svoje. Ti kalibri si zaslužijo prisilno delo, ne le zapor, in najmanj trajno prepoved poslovanja v Sloveniji.
Vsekakor pa, kje so IMENA?

Državno imetje je imetje državljanov, ki ga za državljane upravlja država, ne privatni pašaluk ropraskih baronov.

Če se državni uradniki in zakonodajalci lahko nebrzdano obnašajo kot mafijci, potem nam res ni več pomoči!
AM
# 08.06.2018 ob 09:04
Delavce bi morali zaposlit v Luki koper !
zapravico
# 08.06.2018 ob 08:42
Gazda je drugo ime za Don
zapravico
# 08.06.2018 ob 08:22
Vse se ve,ukrene pa nobeden nič,ker to državo vodi mafija
blue_night
# 08.06.2018 ob 08:02
aless70
To delajo vendar samo privatne firma, še posebej tiste, ki so jih kupili TUJCI!!

Noup, to delajo vsi: državen firme, privatne v domači lasti, v tuji lasti itd. Edina kategorija je dobiček. Ne prihodnost podjetja, ne izobraževanje kadra, ki bo prinesel rast podjetju v prihodnosti - važno je trenutno četrtletje.
samogledam
# 08.06.2018 ob 07:21
Luko Koper takoj omejit v prostoru, niti metra vec ne naprej ne nazaj, obala je javno dobro in ne onesnazevalec No 1 kapitalistom ! kot je videti delavci postajajo suznji in taksno podjetje Slovenija noce na svojem ozemlju !
Grešnica
# 09.06.2018 ob 15:32
Kdaj bo Luka Lukič na MMC napadel delo inšpektorjev za delo, ki v bližini državnih korit lepo gledajo stran, medtem ko se brez težav izživljajo nad obrtniki za vsako napačno vejico, tudi ko le-ti čakajo svoje plačila terjatev po 10 let na sodiščih.

Hvala levim vladam za Zakon o varstvu potrošnikov, katerim očitno tudi plačati ni več treba.
divinedante
# 09.06.2018 ob 08:37
Pristaniška mafija!
graf314
# 08.06.2018 ob 20:37
Bodoči pristojni minister, ki v prve pol leta ne bo rešil problema Luke, gazd, delavcev, naj odstopi, ker ni sposoben vodenja in reševanja problemov.
lingam
# 08.06.2018 ob 13:56
feminist 08.06.2018 ob 09:24
"katera stranka pa ne prodaja podobnih sloganov?"

Levica teh stališč, za razliko od drugih strank, ni zastopala zgolj v predvolilni kampanji!

"socializem pac se ni imel dobre ideje oz. raje ideje, ki je izvedljiva v realnem svetu in ne zgolj na papirju"

V realnem svetu (= kapitalizem), ki ima v rokah absolutno politično moč in vpliv, (tiskalnice) denar(ja), surovine, pravo, medije, itd. je katerakoli ideja, ki ga ogroža, "neizvedljiva".
Dobra ideja je bilo Gibanje neuvrščenih, če bi se uveljavilo, danes nebi bilo raznih "revolucij" in beguncev. Žal v "realnem" svetu neizvedljivo.

"se manj pa ima dobre ideje stranka, ki meni da je izvoz rak rana"

Izvoz je rak rana zato, ker je preveč vezan le na avtomobilsko industrijo in zato ranljiv.
zakocena_je
# 08.06.2018 ob 05:47
Kdaj so zamenjali Matičevo upravo???
Zakaj ni bilo v pol leta nič narejenega? Da spomnimo, Cerar je zamenjal upravo ravo zaradi tega!
To je neverjetno kako se mi gabi ta človek etika in morala.
jekleni
# 07.06.2018 ob 22:31
Naivno.
LK ima očitno dobiček zgolj na plečih delavcev. 2TIR pa ima pomen samo kot zlata jama za (nekatere) udeležene.
pepar
# 08.06.2018 ob 18:20
No ko se sprašujemo kdo so strici iz ozadja in kdo dejansko vlada v naši državi.
Tele,ki smo jih ravno izvolili,bodo MORALI delat tako kot jim bodo gazde naložili.
Amen.
boro007
# 08.06.2018 ob 15:19
@feminist

Zato tudi pravim da se krepi skrajno leva opcija...

po rezultatu teh volitev bi rekel prej nasprotno.


Skrajno leva se je okrepila iz šestih na devet poslanskih mest, torej se krepi...

In vse bolj skrajni pogledi in porast nacionalizma so posledica svetovnega trenda, ko politične elite krojijo svet po drugi trajektoriji, kot je pa želja volivcev... Kar se migrantske krize tiče sem celo bližje Janši, ampak na eni floskuli prodati ostala prepričanja je slabo... Sem prepričan da ne bo krepil stanja delavcev v gospodarstvu, glede na to da so mu bližje Zda pričakujem še večji prepad med revnimi in bogatimi, in še slabši položaj srednjega razreda... In če jemlje kredite v bosni ne bo imel težav s še večjim uvozom delavne sile, mogoče bo "gazde" preimenoval v "gospodarje", ne bo pa ustavljal trenda...
delfino_
# 08.06.2018 ob 11:02
V Italiji imajo tudi posebna sodišča samo za mafijo...
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo