V Luki Koper so ustanovili krizni štab, delati bo začel takoj. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V Luki Koper so ustanovili krizni štab, delati bo začel takoj. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
false
Minister meni, da so šli v Luki Koper malce predaleč. Foto: RTV SLO

zaradi zastojev pri prevozu tovora napovedali ustanovitev kriznega štaba, po mnenju ministra Petra Gašperšiča pa so šli pri poudarjanju težav na železnicah predaleč.

Iz koprskega pristanišča so sporočili, da so se nadzorniki podjetja zaradi zastojev na slovenskem železniškem omrežju, posledično pa zastojev pri prevozu blaga iz pristanišča, odločili ustanoviti krizni štab.

Ta bo vključeval SŽ - Tovorni promet, RCC (Rail Cargo Carrier), Adrio Transport, Zvezo špediterjev Slovenije, SŽ - Infrastrukturo in Luko Koper, delovati pa bodo začeli takoj, so še zapisali.

A vsi se ne strinjajo, da je položaj v Kopru kritičen, med njimi je tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Luka Koper je po njegovem mnenju pri poudarjanju težav na železniškem omrežju šla malenkost predaleč. Ob robu srečanja s prometnimi deležniki na Brdu pri Kranju je dejal, da se Slovenske železnice trudijo čim prej odpraviti zaostanke, pri tem pa da je potrebno tudi sodelovanje Luke.

Kmalu gradbeno dovoljenje
Po njegovem mnenju Luka Koper v zadnjem obdobju poudarja težave, ki so bile prisotne že prej. Po ministrovem prepričanju je ključno, da z medijskim poudarjanjem te težave po nepotrebnem ne delamo škode celotni slovenski logistični panogi. "Upam, da bodo te zadeve čim prej urejene in da se bodo reševale na poslovni ravni podjetij, na direktorskih mizah, ne pa na očeh tako slovenske kot mednarodne javnosti," je dejal.

Poudaril je tudi, da država ne potrebuje nobenega pritiska, da bi odločila o pomembnosti drugega železniškega tira, ker je ta odločitev že sprejeta. Prav tako tečejo projekti modernizacije ostale železniške infrastrukture na jedrnih koridorjih. Rezultati dela na projektu drugi tir pa bodo po njegovem prepričanju kmalu vidni.

"Cilj je do konca leta pripraviti vse potrebno za prijavo projekta za financiranje iz evropskih sredstev," je pojasnil in dodal, da gradbeno dovoljenje za drugi tir pričakuje v dveh mesecih.