V Zavarovalnici Triglav se v zadnjih mesecih dogajajo odmevne kadrovske menjave. Foto: MMC RTV SLO
V Zavarovalnici Triglav se v zadnjih mesecih dogajajo odmevne kadrovske menjave. Foto: MMC RTV SLO
Nova nadzornika Zavarovalnice Triglav

Predlog o podvojitvi dividende (prej je bila predlagana en evro bruto na delnico) je podala državna družba Sod, izglasovala pa ga je manj kot petina kapitala. Državni lastniki zavarovalnice zaradi prepovedi ATVP-ja niso smeli glasovati.
Sod je tako uspel z zahtevo po še enkrat višjem izplačilu dividend od predlaganih, saj je Zavarovalnica Triglav pod vodstvom zdaj že nekdanjega predsednika uprave Matjaža Rakovca v sklic skupščine zapisala izplačilo dividend v višini enega evra. V Sodu so prepričani, da se s tem ne bo ogrozilo nadaljnjega poslovanja zavarovalnice.

"Uprava meni, da je izplačilo dividend v višini enega evra bruto ustrezno in primerno, sledi pa tudi dividendni politiki in strategiji skupine Triglav," se s še enkrat višjimi dividendami od prvotno predlaganih ni strinjal predsednik uprave Andrej Slapar, ki ga je nadzorni svet na to mesto imenoval po Rakovčevi razrešitvi pred tremi tedni.

45 milijonov evrov za dividende
Bilančni dobiček Zavarovalnice Triglav za leto 2012 znaša 98,2 milijona evrov. Od tega se bo za dividende namenilo 45,5 milijona evrov, o uporabi preostanka pa se bo odločalo v prihodnjih letih. Sodov predlog je bil deležen 92,5-odstotne podpore navzočega kapitala.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je skupaj s še nekaj drugimi malimi delničarji uspelo z zahtevo po odpoklicu zdajšnjih nadzornikov in imenovanju novih. Njihova imena je predsednik MDS-ja Rajko Stanković razkril šele na skupščini, kljub temu pa je vsak prejel po več kot 90-odstotno podporo.

Delničarji so tako razrešili nadzornike Jovana Lukovca, Aleša Živkoviča, Roka Straška, Žigo Andoljška, Mihaela Permana in Blaža Šlemica. Novi nadzorniki s štiriletnim mandatom, ki se bo začel v sredo, so Stanković, Mario Gobbo, Dubravko Štimac, Gregor Kastelic, Matej Runjak in Matija Blažič.

Ker je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) državnim lastnikom Zavarovalnice Triglav zaradi kršitve zakona o prevzemih odvzela glasovalne pravice, je smelo na današnji skupščini glasovati le dobrih 35 odstotkov kapitala naše največje zavarovalnice. Od teh jih je to pravico izkoristila nekaj več kot polovica.

Čisti dobiček se je lani povečal
Zavarovalnica Triglav je leto 2012 kljub zaostrenim gospodarskim razmeram končala zelo uspešno. Čisti dobiček se je povečal za 15 odstotkov, na 50,4 milijona evrov, kar je po Slaparjevih besedah posledica uspešnega poslovanja osnovne dejavnosti, predvsem premoženjskih zavarovanj.

"Če je Zavarovalnica Triglav pred krizo poslovala uspešno predvsem zaradi ugodnih razmer na finančnih trgih, pa je bila usmeritev v osnovno dejavnost nujna," je poslovne rezultate komentiral Slapar.

Obračunana premija se je lani zmanjšala za sedem odstotkov, na 647,6 milijona evrov. To je posledica dejstva, da je gospodarska kriza zmanjšala povpraševanje po življenjskih zavarovanjih, upadle pa so tudi premije od premoženjskih zavarovanj.

Lani je uspešno poslovala tudi celotna skupina Triglav, je še povedal Slapar ter dodal, da Zavarovalnica Triglav skupaj s svojo zdravstveno zavarovalnico obvladuje 36,2 odstotka slovenskega zavarovalnega trga.

Nova nadzornika Zavarovalnice Triglav