Če se Mercator odloči, da ponudbe za prevzem Pivovarne Laško ne bo objavil, skladno z zakonom eno leto ne sme objaviti nove ponudbe za prevzem, razen če za to pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev. Foto: MMC RTV SLO
Če se Mercator odloči, da ponudbe za prevzem Pivovarne Laško ne bo objavil, skladno z zakonom eno leto ne sme objaviti nove ponudbe za prevzem, razen če za to pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev. Foto: MMC RTV SLO
Mercator ne bo prevzemal Pivovarne Laško

Mercator je predlagane sklepe skupščine označil za "nabor strupenih tabletk", ki jih Mercator v nobenem primeru "ne bi mogel pogoltniti". Med tveganji izpostavljajo izdajo do 100 odstotkov novega kapitala po ceni 10 evrov za delnico, kar predstavlja manj kot 30 odstotkov poštene vrednosti delnice Pivovarne Laško.

"Strupene tabletke" neobvladljivega tveganja
Tveganje po mnenju Mercatorja predstavlja tudi možnost izdaje odobrenega kapitala v višini do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe z izključitvijo prednostne pravice in brez določenih cenovnih parametrov.

Delnica Laškega; Mercator: 19 evrov, Laško: 34 evrov
Mercator kot neustrezno označuje tudi razliko med pošteno ocenjeno vrednostjo delnice Laškega Laščanov in Mercatorja. Laščani so namreč prepričani, da je ta vredna 34 evrov, Mercator pa jo ceni na 19 evrov (z določenim razponom okoli te cene).

Zaradi cenovnih odstopanj je pričakovati, da uprava Laškega ne bi mogla kot primerne oceniti nobene ponudbe pod vrednostjo 34 evrov za delnico in da tudi lastniki pomembnejših svežnjev delnic Laškega ne bi mogli opravičiti svoje skrbnosti pri prodaji delnic pod to ceno. "Zaradi tega je tudi utemeljeno pričakovati, da prevzemna ponudba Mercatorja s ciljnim 75-odstotnim prevzemnim pragom ob predvidenih ekonomskih izhodiščih ne bi bila uspešna," so še sporočili iz Mercatorja.

Namera le slepilni manever?
Pred odločitvijo se je sicer precej ugibalo o motivih Mercatorja. Tako je Matej Lahovnik z ljubljanske ekonomske fakultete (in nekdanji gospodarski minister) dejal, da se bo, če ponujena cena ne bo vsebovala visoke prevzemne premije, potrdilo domnevano, in sicer da je bila prevzemna namera le obramba pred prevzemom Mercatorja, ki naj bi ga izvedel hrvaški Agrokor. Zadnji tedni naj bi namreč pokazali, da Agrokor tako rekoč nima več možnosti za prevzem slovenskega trgovca, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Laško mora zdaj pridobiti večino delničarjev
Zdaj namreč poteka postopek skupne prodaje 52,10-odstotnega deleža Mercatorja; med prodajalci je s 23,34-odstotnim deležem tudi Laško, ta pa mora zaradi prevzemnih postopkov pred kakršno koli odločitvijo o morebitni prodaji delnic hrvaškemu Agrokorju dobiti tričetrtinsko soglasje delničarjev.

Mercator ne bo prevzemal Pivovarne Laško