Balažič meni, da bo pogodba zavarovala interese Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Balažič meni, da bo pogodba zavarovala interese Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Todorovićev posel stoletja

Balažič je povedal, da je podpisani sporazum del prodajne pogodbe in da gre za sporazum o sodelovanju, ki opredeljuje zaveze družbe od podpisa do zaključka procesa prodaje in tudi zaveze Agrokorja, ko ta prevzame Mercator.

Na vprašanje voditelja oddaje Igorja E. Berganta, kaj pomeni napoved ustanovitve skupne družbe, ki pa bi imela sedež v Zagrebu, je Balažič odgovoril, da o tem niso govorili in znova poudaril, da tako Mercator kot blagovna znamka ostajata na trgih Slovenije, Srbije in Črne gore. Konsolidacija v trgovini je dejstvo, to se dogaja vsepovsod, saj so trgovci lahko uspešnejši le na račun večjega obsega, je Balažič pojasnil pomen procesov združevanja.

Ne gre za položaj Mercatorja, ampak položaj lastnikov
Prodaja družbe je po Balažičevih besedah v prvi vrsti odločitev lastnikov. Glede vtisa, da je njegova uprava vseeno nekoliko bolj naklonjena prodaji, kot je bila tista, ki jo je vodil Žiga Debeljak, pa je dejal, da je uprava jeseni zelo jasno povedala, da čas za prodajo ni najugodnejši. A ker se je za prodajo odločila večina lastnikov, je prodajo podprla tudi uprava. "Ne gre za položaj Mercatorja, ampak tudi za položaj lastnikov. S tega vidika je bila prodaja nujna," je dejal.

"Neučinkovitosti ne moremo podpirati"
Prvi mož Mercatorja je znova izpostavil pomen stabilnega lastništva, ki ga Mercator do zdaj ni imel, kar Balažič vidi kot največji minus. Čeprav sta tako Mercator kot Agrokor zadolžena, je Balažič prepričan, da z združevanjem, ob izpolnjevanju v sporazumu navedenih pogojev nastaja "neka nova vrednost". Na vprašanje o položaju dobaviteljev Balažič odgovarja s pojmom učinkovitosti. "Realno gledano trgovec ne more podpirati neučinkovitosti, ki nastanejo v dobavni verigi, zato je najboljše za vse, da smo vsi skupaj učinkoviti," je dejal.

Po seji NS-ja: Mislim, da smo zavarovali interese vseh
Vodstvi Agrokorja in Mercatorja bosta pogodbo o sodelovanju, ki je del pogodbe za prodajo večinskega deleža Mercatorja, podpisali v torek. Nekatere podrobnosti je Balažič sicer razkril že po seji nadzornega odbora. "Mislimo, da smo zavarovali interes na način, ki kar najbolje ščiti delničarje, zaposlene in do neke mere tudi dobavitelje," je po poročanju STA-ja Balažič dejal po seji NS-ja.

S sporazumom o sodelovanju so se vključili v pogajanja tako, da so "v največji možni meri zaščitili interes Mercatorja, tako da bi Mercator ostal pomembna slovenska trgovska družba".

Podrobnosti
Pogodba o sodelovanju opredeljuje ravnanje uprav obeh družb od podpisa do izpeljave kupo-prodajne pogodbe ter ravnanje kupca po prevzemu. Balažič podrobnosti ni razkril, dejal pa je, da pogodba omogoča Mercatorju, da bo sedež družbe še naprej ostal v Sloveniji, da bodo ključne funkcije ostale v Sloveniji, da bo Mercator dobil dominanten položaj na tistih trgih, kjer ima močnejši tržni položaj, da se bo še naprej spoštovala kolektivna pogodba ter da bo upravljanje podjetja takšno, da bo omogočalo "transparentno in profesionalno vodenje". Po njegovih besedah je opredeljeno, da bo upravljanje vsaj še nekaj let ostalo dvotirno, med drugim s predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu.

Uprava je v prodajnem procesu opredelila tri pogoje, pod katerimi je pripravljena podpreti proces prodaje. Prvi je, da bo nakup izpeljan z mednarodnim finančnim kapitalom in ne s posojili, drugi je, da bodo proces prodaje podpirale banke upnice, tretji pa, da bo strategija še naprej podpirala razvoj Mercatorja.

Todorovićev posel stoletja