Zagotovljena je dolgoročna finančna stabilnost družbe. Foto: BoBo
Zagotovljena je dolgoročna finančna stabilnost družbe. Foto: BoBo

Pogoji, ki so bili dogovorjeni z bankami, omogočajo skupini Mercator, da obrne nov list v poslovanju in potrebni poslovni preobrazbi v sodobnega in uspešnega trgovca.

Skupina Mercator
Prevzem Mercatorja visi v zraku

Iz Mercatorja so sporočili, da je s tem zagotovljena dolgoročna finančna stabilnost družbe. S podpisom pogodbene dokumentacije so bili v Sloveniji izpolnjeni tudi vsi pogoji za uveljavitev njenih določil, v preostalih državah Jugovzhodne Evrope se končujejo postopki regulatornih soglasij in registracij.

Postopki se bodo končali v nekaj dneh
Udeleženci pričakujejo, da se bodo postopki končali v nekaj dneh, je družba Mercator sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Finančni upniki so s podpisom pogodbene dokumentacije izkazali močno podporo in zaupanje v uspešnost samostojnega poslovanja skupine, so prepričani v Mercatorju.

Nacionalni preiskovalni urad je v okviru preiskave o domnevnih nepravilnostih pri prodaji Mercatorja po naših sicer neuradnih, a zanesljivih informacijah na pogovore o tem povabil tudi mednarodno svetovalno družbo ING Bank, ki za konzorcij prodajalcev - banke in družbe iz skupine Pivovarna Laško - prodaja več kot polovico trgovske družbe. Na NPU-ju nam te informacije niso ne potrdili ne zanikali, spomnili pa, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s prodajo slovenske družbe, drugih informacij pa zaradi interesa preiskave niso posredovali. Nacionalni preiskovalni urad je jeseni opravil več hišnih preiskav v zvezi s prodajo Mercatorja, pridržali pa so prvega moža Nove Ljubljanske banke Janka Medjo, ki so ga pozneje izpustili.
Simeona Rogelj, Radio Slovenija


Poplačila usklajena z denarnim tokom
Finančno prestrukturiranje obstoječega dolga in finančnega najema sledi načrtovani shemi odplačevanja, podaljšani za vse sodelujoče najmanj do marca 2020. Poleg drugih stvari so usklajena poplačila s pričakovanim denarnim tokom, zagotovljena večja likvidnost in višja stopnja naložb v dejavnost skupine Mercator.

Velik korak
Predhodna struktura kapitala je bila sestavljena večinoma iz dvostranskih posojilnih linij. "Skupaj s svojimi upniki je Mercator naredil velik korak k prehodu na konsolidiran niz pogojev financiranja in osnovi za skupno odločanje, s konsolidiranim sklopom dokumentacije, v skladu z najboljšimi mednarodnimi praksami. Pogoji, ki so bili dogovorjeni z bankami, omogočajo skupini Mercator, da obrne nov list v poslovanju in potrebni poslovni preobrazbi v sodobnega in uspešnega trgovca," so še zapisali v družbi.

Kompleksno in zahtevno
Finančno prestrukturiranje skupine Mercator je eden največjih ter najbolj kompleksnih in zahtevnih tovrstnih procesov finančnega prestrukturiranja v tem delu Evrope, uspešno končan proces pa bo pomemben in pozitiven dejavnik k zagotavljanju dolgoročne finančne in poslovne stabilnosti skupine, še izpostavljajo v družbi.

Pogoji, ki so bili dogovorjeni z bankami, omogočajo skupini Mercator, da obrne nov list v poslovanju in potrebni poslovni preobrazbi v sodobnega in uspešnega trgovca.

Skupina Mercator
Prevzem Mercatorja visi v zraku