Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 40 glasov Ocenite to novico!
telefon
Gostovanja po letih visokih stroškov ni več, čeprav se bo v določenih primerih še lahko obračunavalo. Foto: EPA
false
Simobil, zdaj A1, bo uporabnikom vseh paketov omogočil celotno izrabo zakupljenih količin. Foto: BoBo
false
Formule za izračun maloprodajne cene in poštene uporabe. Foto: MMC RTV SLO
false
V Telekomu Slovenije bodo le v delu ponudbe uporabnikom ponudili možnosti celotnega izkoristka zakupljenega prenosa podatkov. Foto: BoBo
Ob tem operaterji posebej opozarjajo, da klicanje iz Slovenije v tujino ni gostovanje, ampak se obravnava kot mednarodni klic in se kot tak tudi (precej dražje) obračunava. Zato previdno, če boste poleti klicali na Hrvaško.
denar, evro
Če boste v tujini prekoračili zakupljene enote, se vam bodo obračunale kot po ceniku v domači državi. Foto: Pixabay

Dodaj v

Mobilnega gostovanja ni več, a nekaj kavljev ostaja

Gostovanje se ne bo več obračunavalo
1. junij 2017 ob 18:50,
zadnji poseg: 6. junij 2017 ob 15:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropska uredba s 15. junijem odpravlja cenovne razlike med uporabo mobilne telefonije doma in v gostovanju znotraj EU-ja - razlagamo, kakšno bo stanje po novem.

S 15. junijem se bo začel uveljavljati koncept "gostovanja kot v domačem omrežju" oz. Roam Like at Home (RLAH). To pomeni, da bo vaš operater moral za odhodne in dohodne klice, SMS- in MMS-sporočila ter prenos podatkov uporabljati isti cenik, kot ga za te storitve uporablja v Sloveniji.

Torej, če imate v svojem paketu (enako velja za predplačnike) zakupljeno določeno količino SMS-sporočil in minut pogovora ter določeno količino prenosa podatkov, se vam bodo količine, ki jih boste porabili v tujini, odštevale od teh zakupljenih količin brez vsakršnih dodatnih stroškov. Vendar evropska uredba pri prenosu podatkov operaterjem omogoča nekoliko zapleteno izjemo omejevanja prenosa podatkov v tujini.

Ta izjema se nanaša na pakete, ki uporabnikom zagotavljajo neomejen prenos podatkov, in na pakete, katerih domača maloprodajna cena brez DDV-ja na gigabajt (GB) podatkovnih storitev je nižja od najvišje regulirane veleprodajne cene brez DDV-ja, ki znaša 7,7 evra. To pomeni, da vam bo operater v tujini dovolil porabiti le določen odstotek količine podatkov, ki jo imate zakupljeno v Sloveniji po t. i. načelu poštene uporabe. (Če vas zanima, kako se po tem načelu izračuna, ali je maloprodajna cena vašega paketa nižja od veleprodajne cene in koliko podatkov vam bo operater dovolil porabiti v tujini, si lahko formulo pogledate na sosednji sliki.*)

O tem, kakšna količina vam je glede na vaš paket na razpolago, boste obveščeni v SMS-sporočilu ob prestopu meje. Če vas vaš operater o omejitvi v gostovanju ne obvesti, se šteje, da imate na razpolago isto količino kot v Sloveniji, pravijo na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

A1 nima omejitev, Telekom samo pri nekaterih paketih
Zdaj pa k operaterjem – za odgovore smo se obrnili na Telekom Slovenije, A1 in Telemach, ki skupaj pokrivajo več kot 93 odstotkov slovenskega trga mobilnih komunikacij (odgovore Telemacha bomo dodali, ko jih prejmemo). Na A1 so pojasnili, da bodo svojim uporabnikom omogočili v tujini porabiti vse zakupljene količine prenosa podatkov, SMS- in MMS-sporočil in minut pogovorov (če MMS-sporočil nimate zakupljenih, se obračunavajo po ceniku, ki velja za Slovenijo). Se pravi, če imate pri A1 zakupljeno neomejeno količino pogovorov in SMS-in MMS-sporočil, te količine veljajo tudi za gostovanje v tujini. Če imate zakupljenih 10 GB podatkov, jih boste toliko lahko porabili tudi v tujini.* Če boste te količine presegli, jih boste brez pribitka plačevali po ceniku, ki velja za te storitve v Sloveniji.

Če ste naročnik Boba, pa boste v paketu Super Bob imeli v tujini na voljo 2.396 MB prenosa podatkov in 2.614 MB, če imate paket Mogočni Bob.

V primeru, da bo A1 ugotovil, da zlorabljate pogoje gostovanja, bo lahko od vas zahteval dokazilo o trajnih vezeh na področje Slovenije oz. začel obračunavati pribitke na domače cene, ki so sledeči: 3,90 centa na minuto odhodnega klica v Slovenijo oz. znotraj omrežij držav, za katere velja EU-regulacija, 1,32 centa na minuto dohodnega klica, 1,22 centa na poslani SMS, 0,92 centa na poslani MMS in 9,39 evra na GB prenesenih podatkov.**

Enako politiko za SMS-sporočila in minute pogovorov imajo tudi pri Telekomu Slovenije, podatke, porabljene za MMS-sporočila, pa vam bodo odštevali od zakupljene kvote prenosa podatkov. Bo pa Telekom Slovenije glede na paket uporabnikom omogočil bodisi celotno izrabo zakupljenih količin bodisi le določen del po načelu pravične porabe. Na tej povezavi si lahko pogledate pakete, pri katerih Telekom omogoča le delno izrabo zakupljenih podatkov v tujini. Če boste te količine presegli, vam bo Telekom vsak naslednji megabajt prenesenih podatkov zaračunal po 0,92 centa. Za pakete, ki niso na seznamu na povezavi, velja, da lahko naročniki zakupljene količine v celoti porabijo za prenos podatkov v Sloveniji in v območju z EU-tarifo.

Če imate četvorčka, je odvisno od izbranega paketa
Malce drugačna zgodba pa je, če imate mobilni telefon kot del t. i. četvorčka. Na A1 so pojasnili: "Če uporabniki katerikoli mobilni paket A1 združijo s katerim od paketov A1 Kombo, ki združujejo internet, televizijo in fiksno telefonijo, bodo lahko v državah EU/EEA porabili vse zakupljene količine prenosa podatkov, ki jih vključuje izbrani mobilni paket, ne glede na to, kateri paket A1 Kombo so izbrali. Ugodnost neomejenega mobilnega interneta, ki jo lahko uporabniki dobijo, če na enem računu združijo paket A1 Kombo in vsaj dve mobilni številki, pa velja le v Sloveniji."

Pri Telekomu so četvorčki del paketov Modri. "V primeru paketov Modri (vključujejo: mobilno telefonijo, TV, internet in fiksno telefonijo) smo za izračun politike pravične uporabe uporabili primerljive pakete iz mobilne ponudbe, za kar smo pridobili tudi soglasje AKOS-a. Primer: paket Modri vključuje 20 GB mobilnega prenosa podatkov, zato smo za izračun politike pravične uporabe vzeli primerljiv mobilni paket Brezskrbni B, ki prav tako vključuje 20 GB prenosa podatkov," so pojasnili. Po domače, kolikor uporabniki paketa Brezskrbni B lahko porabijo podatkov v tujini, toliko jih lahko tudi naročniki paketa Modri.

Operaterjem boste morali dokazati, da boste večino storitve uporabljali v Sloveniji
Poleg sprememb v obračunavanju pa nova uredba prinaša še spremembe pri sklepanju naročniških razmerij z namenom preprečevanja zlorab. Primer: prijatelju v Avstriji prodate slovensko SIM-kartico, ker ponuja bolj bogat paket za nižjo ceno, kot kar ponujajo tamkajšnji operaterji.

"Ponudniki storitev bodo od svojih uporabnikov lahko zahtevali vnaprej določena dokazila, s katerimi bodo izkazali običajno prebivališče ali trajne vezi s Slovenijo. Šele takrat, ko bodo uporabniki navedeno izkazali, jim bo operater dolžan omogočiti RLAH, sicer se jim bo gostovanje v EU-ju zaračunavalo s pribitki (enako kot do zdaj). Navedeno pa ne velja za obstoječe naročnike, ki bodo naročniško razmerje sklenili pred 15.6.2017. Tem je s 15.6.2017 RLAH omogočen avtomatično," pojasnjujejo na AKOS-u. Ta dokazila bodo lahko potrdila o šolanju, zaposlitvi, plačevanju davkov …

Da ne bi prišlo do zlorab, bo operater v obdobju štirih mesecev lahko tudi spremljal prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. "Uporabnik, ki bo v obdobju štirih mesecev pretežno (tj. več kot 50 odstotkov dni) prijavljen v omrežjih tujih operaterjev (šteje se, da je uporabnik prijavljen v domače omrežje, če se vsaj enkrat na dan prijavi nanj) in ki bo hkrati v tem obdobju več kot 50 odstotkov vseh storitev opravil v gostovanju v EU/EEA, bo z SMS-sporočilom obveščen, da mora v 14 dneh spremeniti vzorec porabe, sicer mu bo za gostovanje v EU-ju zaračunan pribitek. Če uporabnik vzorca ne spremeni, mu lahko operater začne zaračunavati pribitek. Pribitek skupaj z domačo maloprodajno ceno pri tem ne sme presegati regulirane maloprodajne cene gostovanja. Ta za SMS znaša šest centov, za minuto odhodnega klica pa 19 centov," še dodajajo na AKOS-u.

* Z A1 so nam sprva pomotoma sporočili, da se podatki, porabljeni za pošiljanje MMS-sporočil, odštevajo od zakupljene količine prenosa podatkov.

** Prvotno smo pomotoma zapisali, da so navedene cene cene, ki jih A1 zaračunava za preseganje zakupljenih količin.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 01.06.2017 ob 18:58
No končno spet nekaj koristnega od EUrokratov iz Bruslja.
lojze001
# 01.06.2017 ob 19:14
ce nas do sedaj operaterji niso kradli po teh cenah za tujino, bodo morali po novih cenah propasti.
Daedalus
# 01.06.2017 ob 23:32
Mobilna telefonija je primer, kaj se zgodi, ko je konkurenca zdrava. Prej si imel Si.Mobil in Mobitel, oboje vezava 2 leti in min. 20€/mesec če si želel kaj več uporabljat njihove storitve. Kaj šele, če nisi bil študent (orto in podobne).

Zdaj pa že enih dobrih 6€ večini ljudi pokrije vse potrebe mobilne telefonije/srfanja in še več.
frgo
# 01.06.2017 ob 20:34
Super. In ko bom na dopustu v tujini (EU), bom lahko brezplačno klical prijatelje, ki živijo v tujini.

ne, ne boš
jest25
# 01.06.2017 ob 21:19
Roll_bar, znamka Mobitel ne obstaja več. Že nekaj let nazaj je podjetje kupil Telekom Slovenije, pred kakšnim letom pa so znamko dokončno "ubili".
endrug
# 01.06.2017 ob 19:39
Super. In ko bom na dopustu v tujini (EU), bom lahko brezplačno klical prijatelje, ki živijo v tujini. Pohvaljena EU!
Remix
# 01.06.2017 ob 23:51
hofer ima trenutno najbolj poceni varjanto. simobil oz a1 imajo neverjetno drago storitev, pa tudi oglašujejo da so edini v sloveniji, ki že ponujajo to brezplačno oglaševanje, kar ni res. samo nategujejo. zadnjič sem jih klical pa sem spraševal nekaj od preklica pogodbe koliko me kaj stane, pa sem v prvo slišal čisto nek drug odgovor kot v drugo, pa še nesramni so bli. toliko o simobilu, ravno danes sem prekinil z njimi. si mislijo da so bog i batina. ne hvala, adijo
JezenZa3
# 01.06.2017 ob 21:19
Kje pa je Telemachov odgovor? Ga niso podali? Ali pa bi bil potem članek predolg?
tantadruj76
# 01.06.2017 ob 20:18
a lahko VSAJ ENO ZADEVO naredijo kot je treba?
OK, s 15. junijem ni več roaminga. To zame pomeni da če živim blizu meje, sicer v Sloveniji, mi lovi tuje omrežje, tudi če nastavim ročno. torej? nisem v tujini, nehajte mi to zaračunavati.

Pa te fore koliko si tu koliko si tam x2 in take si nekam vtaknite.
Če ni roaminga, ni roaminga. vedno hočete narod nategnit.
A to zato da bo Peterle še 20let poslanec v Bruslju ker on rešuje roaming že 25let pa ga ni še čist rešil.
burut13
# 02.06.2017 ob 00:22
@Eesti in @Daedalus: endrug je govoril, da bo iz tujine v tujino klical brezplacno. To bo lahko samo, če je tudi doslej imel tak paket, da je od doma klical v tujino brezplačno.

Nova pravila se tičejo samo gostovanja v EU, ne zadevajo pa klicev v tuja omrežja. Jaz imam na primer paket z neomejenimi klici in SMS-i v Sloveniji in 2 GB prenosa podatkov. Na dopustu npr. na Hrvaškem lahko po novem sprejemam vse klice brez doplačila, prav tako lahko kličem v Slovenijo brez doplačila. Tudi podatke v okviru 2 GB lahko uporabljam brez doplačila (tukaj imajo eni paketi omejitve, ampak moj ne, sem preveril). Če pa kličem v Avstrijo ali pa na Hrvaško, pa se klic zaračuna enako, kot če bi klical od doma.
Daedalus
# 01.06.2017 ob 19:44
AHahahaha pa mi je bilo malo čudno, da je Bob kar na lepem dodal lepih 5Gb navrh starih 3Gb.
(9/3)*2=6
(9/8)*2=2,25
(9€ je okvirna cena brez DDV.)

Zvito, ni kaj.
Remix
# 01.06.2017 ob 23:52
pardon, brezplačno gostovanje* ne oglaševanje.
REsnica
# 02.06.2017 ob 09:54
a smo že 15. junija??? kot razumem naslov ni več gostovanja....

verjetno ima novinar malo žilice za športnega novinarja, pa mu logika ne laufa ravno v pravo smer temu pa doda še pretiravanja, kot se za pravega športnega novinarja spodobi.
kanta
# 02.06.2017 ob 08:05
Tudi pri Telemachu so taktično dvignili količino prenosa podatkov. Primer paket Še več:
- prej 5 GB ; v EU - 4,8 GB
- zdaj 15 GB; v EU - 1,6 GB

Ni kaj, dobro so si to izborili ponudniki storitev.
ata
# 01.06.2017 ob 20:56
@frgo: zakaj ne? Če sem sedaj s SI Sim klical iz AT v AT (ali DE) sem plačal samo gostovanje. Če kličem iz SI v AT me še vedno oberejo.

Btw: klici iz domačega omrežja v EU ostanejo neregulirani in s tem svinjsko dragi?
muki7
# 03.06.2017 ob 17:15
simobil oz a1 imajo neverjetno drago storitev, pa tudi oglašujejo da so edini v sloveniji, ki že ponujajo to brezplačno oglaševanje, kar ni res. samo nategujejo. zadnjič sem jih klical pa sem spraševal nekaj od preklica pogodbe koliko me kaj stane, pa sem v prvo slišal čisto nek drug odgovor kot v drugo, pa še nesramni so bli. toliko o simobilu, ravno danes sem prekinil z njimi. si mislijo da so bog i batina. ne hvala, adijo

Strinjam, naredil isto. Zaradi mene lahko še 49x menjajo ime, jaz sem z njimi opravil.
Volk menja dlako, nravi nikoli.
KosmataPazduha
# 02.06.2017 ob 20:16
Kje pa je Telemachov odgovor? Ga niso podali? Ali pa bi bil potem članek predolg?

kot vse odgovore pri njih, lahko tudi tega pričakujemo v 3-6 dneh
1-2-3
# 02.06.2017 ob 08:56
@kanta Kolikor vem se količina podatkov v tujini računa na ceno paketa. Torej ce plačuješ za paket 10 eurov boš imel v tujini 2,13 gb prenos, če plačuješ 15 eurov pa 3,33 gb pa nima veze ali imaš ti v paketu 5 gb, 15 ali pa 100 gb. Stvar je edino v tem da dovoljena količina prenosa v tujini ne more presegati količin, ki jih imaš doma, torej če maš v SLO paket za 10 eurov in 1 gb prenosa boš imel 1 gb prenosa tudi v tujini in ne 2,13 kolikor je sicer zgornja meja za to ceno.
Daedalus
# 02.06.2017 ob 07:12
@burut13
Ja, mislim, da imaš prav - klic iz tujine v tujino bo še vedno plačljiv.

@Springbok
Če govoriš za gostovanje virtualnih operaterjev v tujih omrežjih - preberi si del članka, ki se navezuje na to. Drugače povedano, velika večina bo imela zgolj manjšinski delež zakupljenega prenosa podatkov v SLO na voljo kot brezplačne v sklopu gostovanja.

Če govoriš za virtualne operaterje v domačih omrežjih - če misliš, da plačajo 7,7€/Gb se pošteno motiš (to je pač max. regulirana cena). Nekateri bi bili v izgubi min. 15€/mesec samo s tega naslova. Nihče, ponavljam, nihče se ne bi zavestno spustil v tako tvegan biznis v upanju, da bo s časom lahko storitve podražil.
fafaron
# 01.06.2017 ob 20:50
Izimobil?
Eesti
# 01.06.2017 ob 20:04
@burut13 koliko sem razumel iz clanka bos lahko uporabljal klice, prenose podatkov , SMS zastonj oz. bodo stali enako kot doma, ne bo dodatnega zaracuna, edini catch tukaj je da ne bos smel iti cez nevem kaksno kolicino prenos oz odvisno od operaterja . Nikjer ne pise tvojega pogleda...
Optimist99
# 02.06.2017 ob 23:52
Kava z mlekom je 1.5€ ali več v centru Ljubljane. Ne se ubit na mobilni telefoniji.

Imas vecje prihranke, ce skenclas trojcek, preides na internet, skenclas RTV prispevek. Pa še manj pranja glave bo.
xerces8
# 02.06.2017 ob 16:49
raknac navi: "Wi fi je takorekoc povsod"

Ne ni. Niti v Ljubljani ali Mariboru ni, kaj šele drugje.
A miliš da sem, oprosti na izrazu, blesav, da plačujem SIM kartico, če bi lahko vedno bil na zastonj WiFi?
pjandura
# 02.06.2017 ob 11:38
Cela znanost mater
Remix
# 02.06.2017 ob 11:09
Ce primerjamo pakete, ki jih ponujata hofer in simobil, je simobil drazji.
Hofer ima v enem paketu ponudbo 3000 minut in smsjev doma in v tujini in 20giga podatkov (od tega 2 in nekej v tujini) za 10eur z ddvjem.

Tej ponudbi se najbolj pribliza paket na simobilu, ki ga trenutno oglasujejo: neomejeno klicev in smsjev doma in v tujini ter 15gb doma in v tujini za 18eur(ne pise ali brez ali z ddvjem).

Torej razlike 8eur na mesec. Ne hvala
santaonn
# 02.06.2017 ob 10:47
''Da ne bi prišlo do zlorab, bo operater v obdobju štirih mesecev lahko tudi spremljal prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju.''

Torej če gre slovenski študent na recimo 5-mesečno erasmus izmenjavo v drugo EU državo mu bodo še vedno računali dodatno za roaming ker bo imel večino porabe seveda v tujini. Ma pejte nekam s temi forami
REsnica
# 02.06.2017 ob 09:56
me pa res zanima, če BO to od 15. junija to veljalo tudi za veliko britanijo do izstopa... a kdo ve?
ipad
# 02.06.2017 ob 09:47
to kar eni pišete, da bo klic iz tujine v tujino dražji, se motite. Ko gostuješ, gostuješ. Že zdaj s tarifo EU/BALKAN je bilo tako. Al pa Telemachova fora z Ameriko. Sem klical ure v Nemčijo "brezplačno" v sklopu zakupa.
Springbok
# 02.06.2017 ob 01:03
@ 1-2-3 - virtualni operaterji povsod gostujejo, nikogar pa ne gostijo. Ta asimetrija se pri nizkih cenah paketov, ki vključujejo velike pakete podatkovnega prenosa ne more iziti. Če mora virtualni operater plačati grosistično ceno za tvoje surfanje gostujočemu omeržju, kjer si ti surfal, 7.7. EUR za GB, tebi tega ne bo mogel na dolgi rok prodajat ceneje, saj bo delal izgubo. Po nekaj opozirilih ti bo presežek porabe zaračunal, na dolgi rok pa bo spremenil cenovno politiko paketov.
Springbok
# 01.06.2017 ob 21:32
RLAH znižuje stroške tistim, ki potujejo. So klicani ali kličejo, ko so v tujini (v EU). Ali ko v tujini surfajo.

Klici iz Slovenije v tujino s stacionarnih ali mobilnih naprav, pa ne bo zaradi tega nič cenejše.

Pozor pa zlasti tisti, ki ste pri virtualnih operatjih mobilnih omrežij, saj le ti nimajo svoji omrežij, in vselej plačujejo za posredovanje gostovanja, nimjo pa nikogar na grosističnem trgu, ki bi mu zaračunali storitve (ki jih dejansko ne nudijo).
burut13
# 01.06.2017 ob 19:54
@endrug: mislim, da nimaš prav. Izenačujejo se samo pogoji gostovanja v EU. Povedano drugače: če si lahko sedaj od doma klical v tujino brezplačno, boš lahko odslej tudi iz tujine (EU) klical v tujino brezplačno. Sicer pa ne.
AM
# 06.06.2017 ob 21:45
Pa saj ne morem verjet.
Naročniški paket za 25€ bo zaračunaval klice iz tujine,
Predplačniški izimobil, ki stane samo 6,90€ pa ne.

Telekom bo očitno izgubil kar nekaj strank !
fritaja
# 05.06.2017 ob 13:58
KosmataPazduha
# 02.06.2017 ob 20:16
Kje pa je Telemachov odgovor? Ga niso podali? Ali pa bi bil potem članek predolg?

kot vse odgovore pri njih, lahko tudi tega pričakujemo v 3-6 dneh


Ne vse. Odgovor na reklamacijo računa lahko pričakujemo v 30-60 dneh, če odmislimo tisti avtomatski odgovor o prejetem mailu ;)
pohorcsmartno
# 04.06.2017 ob 23:32
a mi lahko kdo razloži te zapisane cene.. "Če presežete zakupljene količine, vam jih bo A1 obračunal po sledečih cenah: 3,90 centa na minuto odhodnega klica v Slovenijo oz. znotraj omrežij držav, za katere velja EU-regulacija, 1,32 centa na minuto dohodnega klica, 1,22 centa na poslani SMS, 0,92 centa na poslani MMS"

Koliko je sedaj recimo prva omenjena cena 3,90 centa ali 3,90 eura ?
Ker če je tako kot piše potem za en evro lahko pričam 25+ minut.
xerces8
# 02.06.2017 ob 16:48
kanta, narobe. Upošteva se le cena paketa. Tu je kalkulator: https://roamingeu.com/calculator/
kanta
# 02.06.2017 ob 14:14
Nisem pa prepričan ali je 12 EUR cena z DDV ali brez???? Nimam nobenega računa, da bi pogledal. V primeru da je to cena z DDV potem je prenosa v EU še manj.
kanta
# 02.06.2017 ob 14:10
@1-2-3
izračun je: (cena paketa/zakupljena količina GB)×2=eu prenos, torej (12 EUR/15 GB)×2=1,6 GB
Če pa plačuješ 15 EUR pa je prenosa v EU 2 GB.

Primer je za paket Še Več
Zadeti Tovariš
# 02.06.2017 ob 13:29
AHA! Zato je v kratkem kar naenkrat polno poceni neomejenih paketov.
megan
# 02.06.2017 ob 09:45
Dobra novica - končno se kučuje kraja s strani mobilnih opraterjev. To je tudi po dolgem času ena za male ljudi koristna direktiva iz Bruslja.

"Uporabnik, ki bo v obdobju štirih mesecev pretežno (tj. več kot 50 odstotkov dni) prijavljen v omrežjih tujih operaterjev (šteje se, da je uporabnik prijavljen v domače omrežje, če se vsaj enkrat na dan prijavi nanj) in ki bo hkrati v tem obdobju več kot 50 odstotkov vseh storitev opravil v gostovanju v EU/EEA, bo z SMS-sporočilom obveščen, da mora v 14 dneh spremeniti vzorec porabe, sicer mu bo za gostovanje v EU-ju zaračunan pribitek.

Razumem, da želijo izključiti zlorabe, ampak, kako bodo pa reagiriali v primeru ljudi, ki živijo blizu državne meje, na območju, kjer ni signala njihovega opraterja, je pa signal tujega?
Že do zdaj se je dogajalo, da so ti ljudje ob meji plačevali pribitke, pa sploh niso prestopili državne meje - so bili zgolj doma in v okolici.
levanda
# 02.06.2017 ob 08:46
@kanta: Sedaj boš v paketu Še več lahko zapravil 3,33GB prenosa podatkov brez doplačila. Nekaj ne drži s tvojim izračunom.
Springbok
# 02.06.2017 ob 08:30
@ deadlus - govorim za gostovanje s paketi slovenskih virtualnih operaterjev v tujih omrežjih: bodo bodisi omejtive, kot praviš sam. Ali pa bodo prilagodili pakete. Te bodo pa morali operaterji pozoriti, da si presegel mejo zakupljenih GB. Skratka virtulani operaterji bodo neuporabni, če misliš na dopustu gledati Netfllix.

In lahko potrdim tvoj prvi odstavek: za klice iz tujine v tujino pa RLAH itak ne velja. Primer: v Opatiji kličeš Plavi podrum, da rezerviraš mizo. ta del ostaja nererguliran oz. so cene proste. Skratka, kljub RLAH plačaš za klic v tujino, in to ostaja drago.

Da 7.7. EUR za GB je gornja grosistična meja. Zato tudi že sedaj prilagajajo pakete. Saj kot sam praviš, je na dolgi rok preveč tvegano. Paket pa lahko prilagodš na dva načina: Podražiš paket, ali spreminjaš omejitve pri prenosu GB, Večina počenja drugo. Lahko spremljala, kaj bo storil Hofer. .
1-2-3
# 01.06.2017 ob 22:30
@Springbok Zakaj pa bi bili problem virtualni operaterji? Jaz sem na HoT-u,ki ima že sedaj vklučen ta EU in že sedaj je možno koristiti in to brez problema.
AM
# 06.06.2017 ob 22:01
Kolikor sem uspel pregledat pakete, je najugodnejši še vedno izimobil. Je tudi bolj ugoden og Hoferja
Who_knows?
# 03.06.2017 ob 17:50
"Poleg sprememb v obračunavanju pa nova uredba prinaša še spremembe pri sklepanju naročniških razmerij z namenom preprečevanja zlorab. Primer: prijatelju v Avstriji prodate slovensko SIM-kartico, ker ponuja bolj bogat paket za nižjo ceno, kot kar ponujajo tamkajšnji operaterji."

Zakaj zdaj onemogočajo prosti trg, če pa je to tako kul dandanes?
bori
# 02.06.2017 ob 17:56
Ob tem operaterji posebej opozarjajo, da klicanje iz Slovenije v tujino ni gostovanje, ampak se obravnava kot mednarodni klic in se kot tak tudi (precej dražje) obračunava.

To je še največja (in draga) norost.
megan
# 02.06.2017 ob 09:51
@Remix
Če se ti zdi Simobil oz. po novem A1 drag, poglej, kakšne cene ima šele Telekom ...
Janez1965
# 02.06.2017 ob 08:05
kdaj bodo uredili še pamenten dogovor z Bosno, Črno goro... kajti to, kar je sedaj je ROPANJE NA KVADRAT.
Ekonomisti bi rekli ČISTI PROFIT.
Bake
# 01.06.2017 ob 21:55
Popravek - skoraj najbolj!
Bake
# 01.06.2017 ob 21:54
Telekom bo najbolj oklestil paket Gluhi A - iz 15GB na 3GB. Verjetno jim bo za bonus častil neomejene klice v EU. Pokvarjenci!
Daedalus
# 01.06.2017 ob 20:04
@burut13
Nimaš prav. Gostovanje so vse storitve, ki jih opravljaš v omrežju tujega operaterja.
Kazalo