Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Lesarstvo, deske
Spodbude so na voljo za izdelke z več kot polovičnim lesnim deležem. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Dodaj v

Na voljo 5 milijonov evrov spodbud za nove produkte v lesarstvu

Rok za prijavo do 15. avgusta
11. julij 2017 ob 11:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Za mikro-, mala in srednje velika podjetja je na voljo 5,05 milijona evrov evropskih sredstev za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu, in sicer za letos dva milijona evrov in za prihodnje leto približno 3,05 milijona evrov.

Razpis je objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki vloge zbira do 16. avgusta. Namenjen je spodbujanju razvoja novih ali izboljšanih izdelkov in storitev na področju predelave in obdelave lesa ter lesnih tvoriv (delež lesa več kot 50 odstotkov), piše na spletni strani ministrstva.

Tako bodo spodbudili razvoj izdelkov in storitev z višjo dodano vrednostjo, ustvarjanje novih delovnih mest ali rast dodane vrednosti na zaposlenega v podjetju, pa tudi učinkovito rabo energije in obnovljivih virov energije ter izvedbo ukrepov za izboljšanje učinkovite rabe virov, ki bodo prispevali k prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo.

Cilji javnega razpisa so ustvarjanje novih delovnih mest in zaposlovanje ali povečanje dodane vrednosti na zaposlenega v malih in srednje velikih podjetjih ter spodbujanje razvoja podjetij na področju rabe lesa, ki uvajajo učinkovito ravnanje z viri (material, voda, porabe energije, spodbujanje uporabe lesnih ostankov itd.).

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo podprli najmanj 10 projektov oz. podjetij.

Na razpis se lahko prijavijo mikro-, mala in srednje velika podjetja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali zadruge, pa tudi socialna podjetja, ki so se preoblikovala po zakonu o socialnem podjetništvu.

Na razpis se lahko prijavijo samo podjetja, ki ob prijavi na razpis na trg uvajajo proizvode in storitve na področju predelave ali obdelave lesa ter imajo kot glavno ali drugo dejavnost registrirano obdelavo in predelavo lesa, proizvodnjo izdelkov iz lesa, plute, slame in protja ali proizvodnjo pohištva (razen proizvodnje žimnic).

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 11.07.2017 ob 12:37
Če pa naše lesne industrije praktično ni več, vse so izropali. Les se poceni prodaja v Avstrijo, oni pa nam nazaj gotove produkte za 20x večjo ceno.

Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan. Lol.
Gravesen
# 11.07.2017 ob 12:20
Samo žahaj Toni, žahaj! Kaj ne vidiš kolko stoka, praklita smreka...
BACK
# 11.07.2017 ob 11:40
Ja, do sedaj pa so te evre požrli razni "meneđerje" tipa Javor Pivka in še kaj ....ko bo EU zvedla, da je zmetala evre za lesarstvo v SLO v prazno, bo to treba vračat... Kekci nesposobni.
hervard
# 11.07.2017 ob 14:58
Brez veze je dajati določenim firmam denar. Vsem ki delajo v panogi naj 5 mio davkov manj poberejo pa bo.
Ampak politiki vedno delajo po načelu vladaj in deli.
Haloo
# 12.07.2017 ob 16:12
Kdo pa še zna izdelati kvalitetno in cenovno dostopne lesne izdelke? (to niso samo omare).
Za delo na žagah pa itak Bolgare, Romune, južne brate za minimalca!
(po 12 - 16h dnevno)
kingestone
# 12.07.2017 ob 09:01
zopet socialistične spodbude za prijatelje. iz naših žepov!

in seveda klasična slovenska fora, kot pri nekaterih drugih subvencijah okoli energetike: dokumentacija ki jo moraš poslati te stane vsaj toliko koliko boš dobil subvencije, ampak da boš izbran pa ni sigurno...
skratka znova nategovanje folka.

od slovenske plenilske mentalitete drugega itq ni za pričakovati. edini pravi ukrep bi bil umik države iz vseh por gospodarstva ter nižji davki. pa da potem vidimo pospešek pri bdp-ju...
babooon
# 11.07.2017 ob 19:45
Če smo iskreni bi več spodbude naredili nižji davki, vsak sam najbolje ve kako porabit prihranjen denar. Ampak potem vsa ta EU birokracija nebi imela dela in seveda dobrih plač.
tocco
# 11.07.2017 ob 13:14
Springbook lol kot čeje ma finskem, švedskem, Zda in v kanadi kaj drugače.
tocco
# 11.07.2017 ob 13:30
Namen digitalizacije je ravno to industrija 4.0, ki bo nastopila v vseh panogah, interet of things, bigdata, AI, od strojnistva do lesarstva.
Springbok
# 11.07.2017 ob 12:35
Mi smo predmoderna država. Namesto digitalizacije podpiramo lesarstvo.
Kazalo