Premier Pahor je poudaril, da evropske vlade energetiki posvečajo osrednjo pozornost, in sam pri tem ne želi zaostajati. Foto: BoBo
Premier Pahor je poudaril, da evropske vlade energetiki posvečajo osrednjo pozornost, in sam pri tem ne želi zaostajati. Foto: BoBo
Je združevanje energetskih stebrov izguba energije?

Seje se je udeležil tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da je energetika kot "hrbtenica konkurenčnosti slovenskega gospodarstva stvar temeljite presoje o tem, kako trdna in hkrati gibčna bo, da bo zdržala pritiske svetovnega gospodarstva v prihodnje." Dodal je, da si ne upa tvegati spremembe obstoječega stanja, če bi to pomenilo višjo ceno električne energije, saj je ravno razdružitev po njegovem mnenju pripeljala do konkurence in nižje cene elektrike.

Slovenski energetski program mora biti po Pahorjevih besedah praktičen, vsebovati mora "jasna navodila, v kaj, koliko, kdaj in s kom bomo investirali." Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je ob tem pojasnila, da je energetski program v sklepni fazi priprave. V torek so prejeli okoljsko poročilo, na katerega pa mora svoja stališča in pripombe podati še okoljsko ministrstvo. Energetski program bi bil tako lahko v javni obravnavi že čez en mesec.

"Znižanje cen le kratkoročni učinek"
Radićeva je priznala, da je z ustanovitvijo Gen Energije nastala konkurenca na trgu prodaje električne energije in da lahko govorimo tudi o tem, da je prišlo do znižanja cen. A je dodala, da so ti učinki v stanju, kot je danes, le kratkoročni, dolgoročno pa poteza potrošnikom ne zagotavlja nižjih cen. Ob tem je poudarila, da bo tudi po združitvi obstajala konkurenca, saj slovenski energetski trg ni zaprt.

Poslanec SDS-a in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je dejal, da je bolj kot združevanje (opozoril je, da to ni podkrepljeno z nobeno koristno študijo) pomembno, kako se bo slovenska energetika prilagodila izzivom in pripravila strategijo. Podprl je namero predsednika vlade, da se o zruževanju govori šele, ko bodo jasni cilji.

Je združevanje energetskih stebrov izguba energije?