Gospodarstvo
(7)
Jože Podgoršek
"Ali res ne znamo zagotavljati dobička brez nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj," se znova sprašuje Jože Podgoršek. Foto: BoBo
VIDEO
Veliki trgovci dobavitelj...

Dodaj v

Nekateri trgovci izboljšali svoje prakse, po drugi strani pa še bolj stiskajo dobavitelje

Varuh odnosov v prehranski verigi predstavlja prakse trgovcev
10. oktober 2017 ob 14:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Cene mleka so na kmetijah še vedno pod ravnjo, ki je veljala pred mlečno krizo," opozarja varuh odnosov v prehranski verigi Jože Podgoršek in dodaja, da so napovedane podražitve neutemeljene.

Kot je pojasnil, so se cene mleka na kmetiji pred mlečno krizo gibale med 36 in 38 centi za liter, v času mlečne krize so padle na od 22 do 24 centov za liter, danes so med 30 in 32 centi za liter. Končne cene pa v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril.

Pri mesu je nekoliko drugače, saj ugotavljajo, da so trgovske verige nekaterim mesarjem priznale nekajodstotni dvig cene mesa, kar se bo s kakšnim centom morda le prevalilo tudi na kmetijo. "A govorimo o nekajodstotni podražitvi do trgovskih verig, v medijih pa beremo o 15- do 20-odstotni podražitvi v prodaji na drobno."

Nekateri trgovci zelo izboljšali poslovne prakse
V analizi stanja na trgu je poudaril, da so nekateri trgovci letos zelo izboljšali nekatere poslovne prakse. Med njimi je omenil Hofer, Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Lidl, Mlekarno Planika in žitno verigo. Veseli ga, da so začeli močno podpirati slovenske dobavitelje s slovenskimi izdelki.

Največ novih nepoštenih praks pa je zaznal na področju akcij in stiskanja dobaviteljev s pogoji in ceno. Čeprav ga veseli, da je eden od trgovcev skrajšal plačilne pogoje dobaviteljem na 33 dni, po drugi strani ugotavlja, da se ti še vedno srečujejo s plačilno nedisciplino, zlasti pri javnih zavodih.

Ne znamo do dobička brez nepoštenih praks?
Tako kot lani se je vprašal, ali "res ne znamo zagotavljati dobička brez nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj", in še enkrat predstavil izsledke sektorske raziskave Agencije za varstvo konkurence, ki so jih obravnavali v okviru dogodkov na avgustovskem kmetijskem sejmu Agra. V njej so ugotovili, da imamo v verigi preskrbe s hrano nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja, a agencija kršitve težko dokaže in ukrepa. Za učinkovitejšo vzpostavitev reda je treba nadgraditi pravno podlago in vpeljati sodno prakso, je dejal.

Skrbi ga, ker nekatere trgovske verige zahtevajo od dobaviteljev uvedbo evropskih standardov kakovosti, ki veljajo za velike evropske igralce, čeprav imamo druge, velikosti države in dobaviteljem primernejše, cenejše in kakovostne certifikate. "Slovenska kmetija v povprečju obsega 6,8 hektarja kmetijskih zemljišč," je spomnil.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
aktivist
# 10.10.2017 ob 15:30
V njej so ugotovili, da imamo v verigi preskrbe s hrano nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja, a agencija kršitve težko dokaže in ukrepa.

Vcasih se mi zdi, da zivim v evropski Kolumbiji, glede na to kako skorumpirano drzavo imamo.
prizemljen
# 10.10.2017 ob 15:40
"...po drugi strani ugotavlja, da se ti še vedno srečujejo s plačilno nedisciplino, zlasti pri javnih zavodih.."
Za začetek naj državne ustanove začno redno plačevati svoje obveznoati.
prizemljen
# 10.10.2017 ob 15:44
toreksreda

Ne pretirano predelanemu mleku (npr. t.i. trajnemu), ki preneha biti mleko; ne tudi homogeniziranemu mleku. Sicer pa je mleko odlično živilo.
mmeeddoo
# 11.10.2017 ob 02:16
"Kot je pojasnil, so se cene mleka na kmetiji pred mlečno krizo gibale med 36 in 38 centi za liter, v času mlečne krize so padle na od 22 do 24 centov za liter, danes so med 30 in 32 centi za liter. Končne cene pa v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril."

Kriza je zgolj izgovor, s katerim lahko izgovoriš svoje izkoriščanje. Me prav zanima graf dobičkov trgovcev od leta 2005, do sedaj. Težko verjamem, da so ljudje med krizo nehali jesti ali da so prej in sedaj kupovali hrano ter jo doma stran metali.
Mici92
# 10.10.2017 ob 21:51
Objavite že enkrat končno kdo je NAJBOLJ pošten do dobaviteljev !!!

In kupoval bom pri njih !
galoper
# 10.10.2017 ob 16:00
In dobavitelji naj rešujejo trgovske nesmisle in požrešnost?
Bivši uporabnik
# 10.10.2017 ob 15:23
Država bi tukaj morala igrati povezovalno vlogo med proizvajalci in prodajalci. Če bi imeli pametno državo, bi ubrala ustrezno strategijo da ne bi več prihajalo do okoriščanja na račun šibkejših, največjo korist pa bi tako imeli potrošniki in celotna družba.
Kazalo