Gorenje je močno odvisno od ruskega in ukrajinskega trga. Foto: MMC RTV SLO
Gorenje je močno odvisno od ruskega in ukrajinskega trga. Foto: MMC RTV SLO


Za predstavnike kapitala so bili imenovani Bachtiar Djalil, Corinna Claudia Graf, Keith Charles Miles, Bernard Charles Pasquier, Uroš Slavinec, ki je bil dozdajšnji predsednik nadzornega sveta Gorenja, Tošibumi Tanimoto in Marko Voljč.

Delničarji so se strinjali, da lanski bilančni dobiček Gorenja v vrednosti 1,36 milijona evrov ostane nerazporejen. Upravi in nadzornemu svetu pa je skupščina podelila razrešnice za poslovno leto 2013.

Uprava ob tem ni dobila pooblastil za pridobivanje, odsvajanje in umik lastnih delnic, kar pomeni, da uprava Gorenja v prihodnjih treh letih ne bo kupovala do 10 odstotkov lastnih delnic.

Leto prestrukturiranja za Gorenje
Na skupščini je predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pojasnil, da je bilo leto 2013 za Gorenje v znamenju velikega prestrukturiranja in množičnega premika proizvodnje. Prodan je bil tudi oddelek proizvodnje kuhinj in podpisan strateški sporazum s skupino Panasonic. Gorenje namerava s Panasonicom v prihodnjih letih še dodatno krepiti poslovno sodelovanje.

Zaradi zaostrenih razmer v Ukrajini, ki je v letu 2013 Gorenju prinesla več kot 60 milijonov evrov prodaje, družba pričakuje med 30 in 35 milijoni evrov manjšo prodajo na tem trgu. Tržni delež Gorenja se je na evropskem trgu sicer v letu 2013 povečal s štirih na 4,26 odstotka.

Ukrajinski spor slabi poslovanje
EBITDA je lani padel za 13,7 odstotka, na 78,2 milijona evrov, kar je predvsem posledica odprodaje oddelka kuhinj in notranje opreme, zadržanosti kupcev do nakupa trajnih dobrin, cenovnih prilagajanj ipd. Letos naj bi EBITDA zrasel na 93,7 milijona evrov.

Zaradi odprodaje oddelka kuhinj je družba poslovno leto končala s 25 milijoni evrov čiste izgube. Brez enkratnih dogodkov bi imelo Gorenje 1,7 milijona evrov dobička. Bobinac je delničarje seznanil tudi z oceno poslovanja v prvi polovici letošnjega leta. Prihodki so nekoliko višji kot v prvem polletju lani, vendar so predvsem zaradi razmer v Ukrajini nižji od načrtovanih. Odnos Ukrajina - Rusija bo tudi sicer krojil usodo letošnjega poslovnega leta.