Gospodarstvo
Glede groženj trgovcev, da bodo slovenske dobavitelje zamenjali s tujimi je dejal, da je treba v Sloveniji spoštovati zakon, ki tu velja, zato da ima pomisleke, ali je to realno mogoče. "S trgovci se že dogovarjam in skušam zadevo 'zgladiti', da ne bi uporabljali nekih tujih tržnih poti," je dejal Podgoršek. Foto: BoBo
VIDEO
Trgovci še vedno izkorišč...

Dodaj v

Nepoštene prakse trgovcev se še vedno ponavljajo

Nedovoljena ravnanja v prehranski verigi
15. maj 2018 ob 13:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek opozarja, da trgovci še vedno izkoriščajo dobavitelje. To je poudaril v svojem letnem poročilu o nepoštenih praksah in nedovoljenih ravnanjih trgovcev.

Nadaljevale so se nekatere nepoštene prakse, ki so bile vnesene tudi v pogodbe za leto 2018. Pri trgovcih so zelo pogosti vsiljevanje plačil in popustov zunaj fakture, plačilo blaga po nabavnih akcijskih cenah tudi zunaj časa trajanja akcije in prispevki za uvrščanje dobavitelja oz. ponudbe na police. Prav tako imajo trgovci različna merila pri uvajanja spremembe nabavnih cen - če je sprememba na pobudo dobavitelja, trgovci zahtevajo tudi 60-dnevni rok, medtem ko je pri spremembi na pobudo trgovca ta rok lahko le nekaj dni.

Nepoštene prakse je ugotovil tudi pri živilskopredelovalnih podjetjih, med drugim so zamujala s plačili, enostransko znižala nabavne cene in potvarjala izvor blaga. Do takšnih praks je prihajalo tudi pri kmetijskih zadrugah. Te so med drugim zamujale s plačili, previsoko prikazale stroške logistike, vezale odkup pridelkov posamezne kmetije na nakup reprodukcijskega materiala po nekonkurenčnih cenah, niso spoštovale pogodbenih zavez.

Varuh v poročilu opozarja tudi na težave s sivim trgom pri prodaji vina, na nespoštovanje dogovorov med pridelovalci krompirja in medsebojno izčrpavanje mesnopredelovalnih podjetij - nekatera podjetja so s ponarejanjem porekla nižala ceno domnevno slovenskega mesa.

Med pozitivnimi je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano navedel promocijo slovenskih izdelkov pri vseh glavnih trgovcih v Sloveniji, s katero ti spodbujajo pridelavo v Sloveniji, dobro sodelovanje med zadrugami in pridelovalci, uvajanje lokalnih ponudnikov in produktov ter pospeševanje reje perutnine in prevzemanje tveganj glede nihanja cen krme pri kupcih perutnine. Kot pozitivno je poudaril tudi vztrajanje pri neto nabavni ceni trgovcev Lidl in Hofer.

Postopke bo vodil tudi AVK
Je pa z aprilom za varuha nastopila sprememba, in sicer bo lahko po noveli zakona o kmetijstvu, ki natančneje opredeljuje nedovoljena ravnanja, nedovoljena ravnanja prijavil Agenciji za varstvo konkurence, ki bo vodila postopke. AVK, ki ima med drugim pristojnost vpogleda v pogodbe, bo z dvema novima zaposlenima, specializiranima za to področje, tudi vodil postopke proti kršilcem.

Pozorni bodo tudi na nove načine, da bi trgovci s skritimi določili dosegli nižje odkupne cene. "Bojim se, da bodo nekateri deležniki poiskali nove načine za znižanje cen, kot so dobropisi ali računi, ki ne bi bili razvidni iz računov za dobavo blaga. V tem primeru bi bili lahko nekateri dobavitelji na slabšem. Tega si pa ne želim, zato bo moja naloga in naloga AVK, da se intenzivno lotimo spremljanja izvajanja zakona," je povedal Podgoršek.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 15.05.2018 ob 18:34
Žena je v soboto kupila maslo v diskontnem trgovcu H.V nedeljo sva pekla ramsteake in maslo je izhlapelo iz posode,še preden je porjavelo.Sama voda.Porabil sem skoraj polovico 250 g masla,da sem spekel dva šnicla
Trgovci držijo dobavitelje za j***a,vsi skupaj pa nas nate*****o.
pepar
# 15.05.2018 ob 17:19
A je nepoštena praksa tudi to,da se zaposleni pri določenih trgovcih ne smejo ob nedeljah več štemplat,ko pridejo v službo,da ne presežejo tistih 15 nedelj in da nekateri trgovci za praznik,ki ga delavec oddela ne prizna več opravljenih ur,ker so kao preveč plačani ?????
Jao inšpekcije kje ste.
ElTorro
# 15.05.2018 ob 18:56
@pepar
Ali ti zaposleni kršitve dejansko prijavijo inšpekciji, ali pričakujejo, da bo inšpektorat to našel sam od sebe?

Ker tudi če pride inšpektor v nadzor, ne bo vedel, da je Micka že 20. nedeljo v službi, če se ne štemplajo....ali pa da je Tončka prejšnji mesec bila prisotna 200 ur, plačali pa so jih le 176.
firtoh
# 15.05.2018 ob 18:36
Aja...na maslu je pisalo,da je slovenskega porekla.
povratnik12
# 15.05.2018 ob 14:28
lepougotovljeno....In sankcije?
mmeeddoo
# 16.05.2018 ob 22:11
Prva sankcija bi morala biti, da popolnoma vsak v javni upravi, na delovnem mestu z zahtevano stopnjo nad V. stopnjo, ne sme imeti dodatnega vira dohodka.
Vsi bližnji pa so non-stop na tapeti pri inšpekcijah ... saj morajo biti za zgled in nimajo nič za skrivat.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 06:22
Čedalje zanimivejše ... v komentarjih, namesto v članku.
Kako to?
zdravidudek
# 15.05.2018 ob 20:44
Striček Jože,povejte kako se to DELA.
100 g klobase stane 0,33 €.- 100g "premium" hrana za pse € 1,29.- !
Po Verbiču za insajderstvo obsojen še Kryžanowski,ka pa Nedotakljivi Krivec ????
Izidor Krivec, predsednik GIZ Mesne industrije Slovenije, Začelo se je v Veliki Britaniji
Lastništvo Celjskih mesnin se je temeljito spremenilo tik pred skupščino sredi leta 2007. Tedaj je zadruge SLS Vrisk ter Zadruga Celje Kovač Marjan in nekatere preostale delničarje izplačal Amur Inženiring, ki ga je le nekaj dni prej ustanovila neznana britanska družba Strategic Travel Limited. Ena od prvih potez novega večinskega lastnika je bila zamenjava nadzornega sveta Celjskih mesnin. Na skupščini je Amur Inženiring tedaj zastopal prav Dujović, ki po spremembi lastništva tudi vodi redne letne skupščine družbe. Priprave na prevzem Celjskih mesnin je Dujović sicer začel že leta 2006, ko mu je uspelo vstopiti v nadzorni svet Radgonskih goric. Prek te funkcije je imel pomemben vpliv tudi v Celjskih mesninah, saj so bile Radgonske gorice ena izmed največjih lastnic družbe, s svojim deležem pa bi lahko preprečile tudi predčasno menjavo nadzornikov. Ko je Dujović prevzel večino ključnih funkcij v Celjskih mesninah in Radgonskih goricah, se je Strategic Travel Limited umaknil iz Celjskih mesnin in Amur Inženiring za 7500 evrov prodal Krivcu.Pomemben del sredstev za prevzem so Dujoviću posredno zagotovile kar Celjske mesnine. Te so namreč leta 2011 in 2012 od njegovih slovenskih in ciprskih podjetij odkupile za skupno okoli 5,8 milijona evrov delnic vinarskega podjetja Radgonske gorice in družbe pooblaščenke Radgonske gorice, njegov MIF Invest pa si je pri Celjskih mesninah že pred leti sposodil okoli 2,8 milijona evrov. Skupno so torej Celjske mesnine Dujovićevim podjetjem nakazale skoraj devet milijonov evrov, kar je primerljivo kupnini, ki so jo za svoje delnice dobile zadruge.V letno poročilo svoje družbe pa je Krivec zapisal, da ta ni lastnica ali solastnica nobenega drugega podjetja. To potrjujejo tudi bilance Amur Inženiringa, ki je imel v začetku lanskega leta le 253.000 evrov premoženja, od česar 178.000 evrov predstavljajo dana posojila, slabih 75.000 evrov pa denar na transakcijskem računu, kratkoročne finančne naložbe in poslovne terjatve.
ElTorro
# 15.05.2018 ob 20:02
@firtoh
Zanimivo, da primerjalni testi ZPS praviloma ugotavljajo, da so izdelki blagovnih znamk "diskontnih" trgovcev po kvaliteti vsaj enakovredni, če ne boljši od izdelkov uveljavljenih (dražjih) znamk.
ElTorro
# 15.05.2018 ob 14:43
Me res zanima, če je čisto vse ugotovljene kršitve predpisov predal v obravnavo ustreznim inšpekcijskim službam oziroma v nekaterih primerih (goljufija) podal kazenske ovadbe.

V bistvu odgovor itak poznam....gospod pač mora z nečim upravičiti obstoj svoje funkcije, zato izda poročilo, iz katerega se vidi kako blazno koristen je, psi zalajajo, karavana gre dalje, do naslednjega letnega poročila.
veza
# 15.05.2018 ob 14:27
G. Jože Podgoršek, samo pogledam vas in vidim, da ne boste nikoli ničesar rešili v korist dobaviteljev in potrošnikov.
Le kdo vas plačuje?
mmeeddoo
# 16.05.2018 ob 22:05
@ElToro:
Slovenski testi izgledajo tako, da nekdo prebere kaj piše na embalaži in ugotavlja, če je v skladu z zakoni.
Četudi bi imeli kak laboratorij opremljen in voljan dejansko testirati, je zelo verjetno že v zasebnih rokah in brez, da nekdo ne obogati, se v Sloveniji tako ali tako nič ne zgodi. Ker pa je bolje izplačati nagrade, bo ljudstvo moralo pač biti zadovoljno s tem.

V GB pravijo, da imajo čim boljši laboratorij, ne zato, da bi vse pregledali, ker da ni mogoče, ampak, da so čim manj zanimivi za prevarante. No potem se pa vprašajte kaj jemo v Sloveniji, če so še ob pritožbi drugih članic EU, naši tulili, da na embalaži ne vidijo posebnih odstopanj!
semaino
# 15.05.2018 ob 15:25
Bo predsednik SD vse uredil v naslednjem mandatu, Ker zdaj v 8 letih ni uspel, zdaj pa bo in to zagotovo.
Kazalo