Jeremy Lin je pripomogel, da so delnice podjetja Madison Square Garden dosegle rekordno vrednost. Foto: Reuters
Jeremy Lin je pripomogel, da so delnice podjetja Madison Square Garden dosegle rekordno vrednost. Foto: Reuters
Atene
Za sredo je bilo predvideno zasedanje finančnih ministrov v Bruslju, kjer naj bi potrdili drugi program pomoči Grčiji, vendar je namesto tega potekala le telekonferenca, na kateri so odločitev o pomoči preložili na ponedeljek. Za delniške trge to pomeni dodatno negotovost, zato so se delniški indeksi, ki so v torek popoldne oz. v sredo dopoldne dosegli vsaj šestmesečni vrh, obrnili navzdol. Foto: Reuters

Jeremy Lin je čez noč postal ameriška športna atrakcija, potem ko je igral ključno vlogo pri sedmih zaporednih zmagah ekipe New York Knicks. Američan kitajskega in tajvanskega rodu, diplomant Harvarda in zaprisežen kristjan je sprožil evforijo, imenovano "Linsanity". Niti Wall Street ni bil imun: delnice podjetja Madison Square Garden, katerega hčerinsko podjetje je košarkarski klub New York Knicks, so se od 3. februarja (dan pozneje je Lin prvič opozoril nase) podražile za deset odstotkov.

Linova številka 17 je velika uspešnica
Šport je velik posel. Zaradi izjemnih predstav 191 cm visokega branilca gredo majice s številko 17 odlično v promet. Od 4. februarja so najbolje prodajane. V tem obdobju se Knicksi lahko pohvalijo tudi s podatkom, da njihova trgovina (torej prodaja različnih izdelkov - dresov, čepic, žog ...) med vsemi moštvi v ligi najbolj cveti. Cene vstopnic za ogled tekme v dvorani Madison Square Garden se je v povprečju zvišala za 27 odstotkov, TV-gledanost tekem pa kar za 70 odstotkov, odkar je Jeremy Lin v prvi postavi.

Finančne krivulje: Okrevanje v ZDA se nadaljuje in je celo hitrejše od pričakovanj.


Dow Jones sestopil s triletnega vrha
Vlagatelje na delniških trgih je sicer sredi tedna minila želja po tveganju, potem ko Grčija še ni dobila novega obroka pomoči. Newyorški Dow Jones (12.781 točk) je posledično včeraj padel za 0,7 odstotka, čeprav je bila popotnica v nov dan prijetna: Kitajska je sporočila, da bo še naprej odkupovala obveznice evropskih držav, medtem ko so bili objavljeni podatki o gospodarski predstavi evrskega območja v zadnjem lanskem četrtletju boljši od pričakovanj. V evrskem območju je BDP zdrsnil za 0,3 odstotka, večji padec pa sta preprečili največji gospodarstvi Nemčija in Francija. Francija je imela celo rahlo rast.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+4,03 %

3,10 EUR

MERCATOR

+3,92 %

130,00

ZAV. TRIGLAV

+1,89 %

10,80

PETROL

+0,78 %

161,35

KRKA

-0,78 %

50,95

LUKA

-1,60 %

8,551

TELEKOM

-2,16 %

68,00

GORENJE

-2,33 %

4,20


Smešno nizek promet z Mercatorjem
V Frankfurtu se je danes dopoldne delniški indeks DAX30 znižal za več kot odstotek. Zlasti finančne delnice so bile pod pritiskom, saj je agencija Moody's opozorila, da utegne številnim evropskim bankam znižati kreditno oceno. Evro je zdrsnil pod 1,30 dolarja. Na Ljubljanski borzi se je indeks SBI TOP (571 točk) zvišal za 0,69 odstotka in tako okreval po padcu na najnižjo vrednost od njegove uvedbe pred šestimi leti. Delnice Nove KBM in Mercatorja so poskočile za štiri odstotke. Vendar pozor: pri Mercatorju sta le dve delnici zamenjali lastnika! Delnice Telekoma, ki se je zaradi paketa Itak Džabest znašel v težavah, so izgubile dva odstotka.