Evropska komisija želi uvesti tudi jasna varovala za ponudnike mobilnih storitev. Foto: EPA
Evropska komisija želi uvesti tudi jasna varovala za ponudnike mobilnih storitev. Foto: EPA

Predhodni predlog je določal časovno omejitev največ 90 dni, komisija pa ga je zaradi kritik umaknila. "Odločili smo se, da ne bo več omejitve glede dni," je v Bruslju dejal podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg. Namesto tega komisija predlaga nov pristop, ki bo namesto časovne omejitve upošteval prebivališče uporabnika. Evropski uporabniki bi za uporabo svoje mobilne naprave za klice, besedilna sporočila ali internet plačali domače cene, prav tako pa bi imeli celoten dostop do drugih naročniških storitev, na primer mesečni prenos podatkov.

Komisija pri tem predlaga uvedbo jasnih varoval za ponudnike mobilnih storitev, ki bodo imeli možnost preveriti način uporabe, da bi preprečili zlorabe sistema "gostuj kot doma". Med merili, ki bi nakazovala na morebitno zlorabo, predlog omenja majhno domačo porabo v primerjavi z gostovanjem v tujem omrežju in daljšo nedejavnost kartice SIM, ki se uporablja izključno za namene gostovanja. "Moramo preprečiti zlorabe," je poudaril Ansip. Gostovanje naj bi bilo po prepričanju komisije namenjeno tistim, ki potujejo.

Strah pred zlorabami
V EU-ju obstajajo sicer zelo različne cene storitev. Zloraba bi bila, če bi kupili kartico SIM v državi članici z nizkimi cenami in jo nato uporabljali v drugi članici, kjer so cene višje, je ob predstavitvi novega predloga ponazoril komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger. Drug primer zlorabe bi bil ta, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

Komisar je pojasnil, da bodo ponudniki mobilnih storitev morebitne zlorabe lahko zaznali na podlagi načina uporabe pri posameznem uporabniku. Pri komisiji sicer priznavajo, da bo treba to vprašanje še podrobneje razdelati.

Oettinger je sicer dejal, da bi morebitno povečanje upravnih stroškov za telekomunikacijska podjetja, ki naj bi v primeru zlorabe obravnavala uporabnike, lahko bila težava. Pri tem pa je opozoril, da "za vsakim pametnim telefonom ne bo stal nekdo, ki ga bo nadziral".

Spremembe mogoče junija 2017
Predlog bo zdaj preučil Evropski regulator za elektronske komunikacije (Berec), pa tudi države članice in vse zainteresirane strani. Končni predlog naj bi bil sprejet do 15. decembra, s čimer bi omogočili, da bi bili dejansko ukinjeni dodatni stroški gostovanja 15. junija prihodnje leto.

Umik prvotnega predloga zaradi kritik
Pred približno dvema tednoma je komisija umaknila prvotni predlog, po katerem bi imeli uporabniki prenosnih telefonov v EU-ju od junija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju po domačih cenah zagotovljeno največ 90 dni v letu. Predlog so kritizirale tudi potrošniške organizacije, ki menijo, da bi moralo biti to neomejeno. Pri komisiji so predlog utemeljevali ravno z argumentom, da želijo z omejitvami preprečiti morebitne zlorabe.