Adrio Airways je sklad 4K invest kupil marca letos. Foto: BoBo
Adrio Airways je sklad 4K invest kupil marca letos. Foto: BoBo
SDH
V SDH-ju zatrjujejo, da so kupca dobro preverili tudi v tem primeru. Na fotografiji prvi mož holdinga Marko Jazbec. Foto: Borut Živulović/BoBo


V Slovenskem državnem holdingu (SDH) zagotavljajo, da v prodajnih postopkih preverjajo podatke o kupcih državnih naložb in o njihovih morebitnih končnih oziroma dejanskih lastnikih. Tako je bilo po pojasnilih SDH-ja tudi v primeru prodaje Adrie Airways nemškemu skladu 4K Invest, kjer naj bi lastniške sledi po pisanju portala Siol.net vodile v Iran.

4K Invest je letalskega prevoznika dokapitaliziral in kupil prek projektnega podjetja AA International Aviation Holding, ki so ga Nemci ustanovili za ta posel. Po pisanju portala Siol.net ima ta zgolj 25.000 evrov osnovnega kapitala, njegovega končnega lastnika pa v mreži podjetij iz Nemčije, Luksemburga in z Malte ni mogoče najti.

Pravi lastniki domnevno iz Irana
Novinarji portala so pridobili podatke in dokumente, ki po njihovih navedbah nakazujejo, da so Nemci Adrio Airways v resnici kupili za skupino poslovnežev iz Irana in državljanov evropskih držav iranskih korenin. Ti naj bi imeli v lasti več podjetij za letalske tovorne prevoze po Evropi in Bližnjem vzhodu.

Ob tem na portalu navajajo, da sta bila dva izmed njih še do januarja, ko je 4K Invest podpisal pogodbo o nakupu Adrie, zaradi domnevnih poslovnih povezav z organizacijo Al Kuds, posebno vojaško enoto znotraj iranske revolucionarne garde, na seznamu ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine, na katerem so posamezniki in podjetja, osumljeni financiranja terorizma. Uvrstitev na seznam je po pisanju portala Siol.net velika ovira za posameznika ali podjetje, ki želi poslovati v Evropski uniji (EU).

Na seznamu ...
Ključni osebi v omenjenem krogu poslovnežev z iranskim poreklom sta po pisanju portala Betty Yazdi in Ali Mahdavi. Yazdijeva je britanska državljanka, solastnica v dveh logističnih podjetij iz Londona, DFS Worldwide in Everex. Obe je ameriška vlada maja 2013 uvrstila na omenjeni seznam. Hkrati je Betty Yazdi izvršna direktorica iranskega letalskega prevoznika Aban Air, ki so ga Američani takrat prav tako uvrstili na seznam. Predsednik uprave Aban Air pa je omenjeni Mahdavi, ki je bil prej po pisanju Siol.neta tudi solastnik Everexa in direktor DFS Worldwida.

Ameriška vlada je sicer 16. januarja po pisanju portala s seznama umaknila imeni obeh iranskih poslovnežev in vseh podjetij, v katerih delujeta kot odgovorni osebi, a Iranci naj bi se za Adrio zanimali že od vsega začetka prodajnega postopka lani poleti.

Domnevne povezave
Septembra naj bi tako Iranci po pisanju portala Siol.net na SDH-ju prevzeli ponudbeno dokumentacijo. To naj bi storilo nemško podjetje Air Global, katerega direktorica je omenjena Yazdijeva. Pozneje naj bi se uradno umaknili iz postopka, a po informacijah portala naj bi bili povezani s končnim kupcem 4K Invest.

SDH: Lastnike skrbno preverimo
V SDH-ju so za zagotovili, da v prodajnih postopkih z namenom zagotovitve transparentnosti s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika pridobivajo "tako podatke o svojih sopogodbenicah kot tudi njihovih morebitnih končnih oziroma dejanskih lastnikih".

Na holdingu so tako zapisali, da izvedejo običajne postopke preveritve svojih sopogodbenic po prodajnih pogodbah (t. i. Know Your Client postopek), pri čemer med drugim preverijo tudi kopije izpiska iz registra direktorjev za relevantne družbe, kopije njihovih ustanovitvenih dokumentov, kopije relevantnih pogodb o upravljanju, kopije relevantnih korporacijskih sklepov in drugih dokazil o upravičenju za podpis prodajne pogodbe na strani sopogodbenice.

"Navedeno je SDH preveril tudi v primeru prodaje Adrie Airways," so dodali.

Obenem so zagotovili, da vse postopke prodaj vodijo "v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi na transparenten, konkurenčen in do vseh ponudnikov odprt način". Kot so znova spomnili, se je za nakup Adrie Airways zanimalo in v postopku sodelovalo več investitorjev, vendar pa imen drugih interesentov ne morejo razkrivati.