Do kdaj bo Tovšakova na čelu Vegrada? Foto: BoBo
Do kdaj bo Tovšakova na čelu Vegrada? Foto: BoBo
Delavci Vegrada
V primeru Vegrada bo šlo za javnofinančni problem, je prepričan minister za finance Franc Križanič, ki sicer dogajanja v podjetju, kot je dejal, ne more komentirati, ker nima dovolj informacij. Meni pa, da bo potrebne precej pomoči zaposlenim, in upa, da bo ta pomoč pravi čas stekla. Foto: BoBo
Borut Pahor in Darja Radić
Po mnenju predsednika vlade in ministrice za gospodarstvo lahko le nova uprava verodostojno presodi, ali je prisilno poravnavo v družbi Vegrad realno mogoče izpeljati. Foto: BoBo
Maks Tajnikar
O tem, ali bi moral Vegrad v prisilno poravnavo ali v stečaj, je za MMC pred dnevi spregovoril tudi ekonomist Maks Tajnikar: Ko se odločamo med stečajem in prisilno poravnavo, je vedno treba razmišljati, kaj je bolje za upnike. To ni edini, je pa osnovni kriterij, ko se odločamo med tema načinoma reševanja podjetja. Tudi stečaj je eden izmed teh načinov, četudi se to sliši malo nenavadno, in osebno sem prepričan, da bi stečaj lahko pripeljal do boljšega poplačila upnikov. Foto: BoBo
Bo Tovšakova odstopila ali ne?
Se drama v Vegradu razpleta?

Tovšakova je Lahovo v prostore Vegrada poklicala brez snemalca. Po srečanju z direktorico je novinarka dejala: "Je vidno vznemirjena, jokala je. Predvsem pa je presenečena, ker je predsednik nadzornega sveta na sejo pripeljal dva mogoča kandidata, ki bi prevzela njeno mesto - Branko Babič in Sandija Kneza. To jo je tudi čisto spravilo iz tira. Dokončno."

Tovšakova: Ravnanja Boštjančiča ne razumem
Direktorica Vegrada, ki je pogojno pisno odstopno izjavo podala Boštjančiču, pri prisilni poravnavi vztraja, saj meni, da bi ob morebitnem stečaju Vegrad izgubil preveč poslov. Omenja Celovške dvore, študentski kampus Gina in nekatere projekte v tujini, je za MMC pojasnila Lahova. Vegrad mora vlogo o prisilni poravnavi, za katero se je pozitivno izrekel tudi nadzorni svet, sodišču poslati do 2. septembra, dopolnjeno z natančnim načrtom finančnega prestrukturiranja.

"Povedala mi je, da bo od Posebne družbe za podjetniško svetovanje, torej od države, v ponedeljek zahtevala novega nadzornika, saj je Boštjančič podal odstop in se ji ne zdi smiselno, zakaj za ponedeljek sklicuje sejo, če je danes odstopil," je pojasnila Lahova in dodala, da je Tovšakova najela varnostnike.

Boštjančič: Odstopne izjave nisem poslal, sem pa rekel, da bom odstopil
Klemen Boštjančič
je v pogovoru za Odmeve pojasnil še svojo plat zgodbe: "Tovšakova sploh ni bila ves čas navzoča na seji, ni je bilo tam, ko smo se pogovarjali o mojem odstopu. Res je, rekel sem, da bom odstopil, a ta začne veljati šele, ko podam pisno odstopno izjavo." "Gre za to, da sem predlagal razširitev dnevnega reda seje, in sicer da bi razpravljali o odstavitvi predsednice uprave, o delu uprave in o novi upravi. Druga dva nadzornika se o tem sploh nista želela pogovarjati, čeprav sem jima pojasnil, da ni treba sprejeti nekih sklepov," o dogajanju na nadaljevanju ponedeljkove seje nadzornega sveta tega gradbenega podjetja pravi Boštjančič.

Seji sledili neformalni, čustveni pogovori
Dodal je še, da je dogajanje na seji jasno pokazalo, "kakšen je odnos drugih dveh nadzornikov do teh vprašanj". Seji so nato, kot je pojasnil, sledili "neformalni razgovori med mano in direktorico, ker je ona začela razmišljati o tem, da bi odstopila". "Zelo čustveni pogovori. Nisem pa prejel odstopne izjave. Pokazala mi jo je, a ni bila podpisana," pojasnjuje Boštjančič in dodaja: "Za ponedeljek (tudi to smo se z njo dogovorili) sem nato za 11.00 sklical sejo nadzornega sveta. In če do takrat ne odstopi, bom ponovno predlagal njeno odstavitev, želim tudi novo upravo, ki jo sam podpiram. Če tega ne bo, bom odstopil."

V ozadju boj med Jamnikom in Jankovićem?
Direktorica je prepričana, je sicer še dejala Duška Lah, da v primeru Vegrada podjetje sploh ni pomembno in da je v ozadju politika. V ozadju je bitka med predsednikom uprave Kada Borutom Jamnikom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, je Tovšakova še pojasnila novinarki.

Kaj se je dogajalo čez dan?
Seja nadzornega sveta Vegrada se je sicer končala po več kot šestih urah, po neuspelem predlogu predsednik NS-ja, da bi razširili dnevni red seje. Pozneje so se na ločenem sestanku srečali Boštjančič, Tovšakova in njen odvetnik. Tovšakova naj bi razmišljala o odstopu, ali je odstopno izjavo nato tudi podpisala, pa Boštjančič kasneje ni vedel. Sam bi na položaju predsednika nadzornega sveta Vegrada ostal le, če bi postavili novo upravo, ki bi uživala njegovo zaupanje. Razkril je, da si v upravi želi Sandija Kneza in Branko Babič.

Mastnak želel posebno sejo o razrešitvi uprave
In zakaj preostala nadzornika nista bila pripravljena razpravljati o odpoklicu uprave? "Ta razširitev dnevnega reda se je v največji meri tikala razrešnice upravi in jaz kot predstavnik delavcev v nadzornem svetu sem zahteval, da se na to temo skliče nova seja, pripravi gradivo, in da se moram pred to zelo pomembno temo za Vegrad posvetovati s svetom delavcev, ki sem mu odgovoren po vseh aktih, ki smo jih sprejeli," je na to odgovoril Mastnak.

"Najboljša rešitev je odstop Tovšakove"
Na dogajanje sta se v skupni izjavi odzvala predsednik vlade Borut Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radić. "Glede na to, da je zaupanje v direktorico podjetja Vegrad, Hildo Tovšak, dokončno porušeno, bi bila v tem trenutku najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi," sta prepričana.

Po njunem mnenju lahko le nova uprava verodostojno presodi, ali je prisilno poravnavo v družbi Vegrad realno mogoče izpeljati, in jo ob pozitivni oceni tudi izpelje.

Tovšakova za delavce ni imela časa
Znano je, da je Tovšakova že pred tednom mimo nadzornikov na celjsko okrožno sodišče vložila predlog za prisilno poravnavo družbe. O tem so na seji razpravljali tudi nadzorniki, ki so se seznanili z insolventnostjo družbe in jo potrdili.

Z direktorico Tovšakovo je želel govoriti tudi sindikalist Srečko Čater, ki je želel dobiti odgovore, kako bo s poplačilom delavcev, ki so že ostali brez službe. "Stališče delavcev je, da želijo dobiti plačo, ne stečaj, ne poravnava, ampak plačo in to stališče sem hotel prenesti direktorici, ki je ta trenutek zelo zasedena. Prenesel ji ga bom v ponedeljek in takrat se bomo spet usedli z delavci, da naredimo načrt, kako naprej, če elementarne zahteve delavcev ne bodo spoštovane," je pojasnil.

"Stečaj vsaj kratkoročno izboljša položaj"
Da je stečaj najboljša rešitev za delavce, pa je pred kratkim za MMC potrdil ekonomist Jože P. Damijan: "Kakor koli je za zaposlene situacija v primeru stečaja Vegrada huda, se zanje vsaj končuje sedanja agonija in bodo v primeru stečaja lahko deležni socialnega varstva države in upravičeni do nadomestil za brezposelne. Za mnoge izmed njih se bo finančna situacija tako vsaj kratkoročno izboljšala."

Da bo treba precej državne pomoči nameniti delavcem podjetja, ki propada, se zaveda tudi minister za finance Franc Križanič. Pravi, da mora biti rešitev za podjetja, kakršna koli že bo, sprejeta dovolj hitro, da ne bi ljudje "mesece in mesece" čakali brez ustreznih virov za preživetje.

Spodaj si lahko ogledate fotografije delavcev Vegrada med malico in počitkom po njej na enem izmed Vegradovih gradbišč. Foto: BoBo.

Bo Tovšakova odstopila ali ne?
Se drama v Vegradu razpleta?