Število delovno aktivnih v gradbeništvu se je znižalo za okoli 1100. Foto: Bobo
Število delovno aktivnih v gradbeništvu se je znižalo za okoli 1100. Foto: Bobo

Stopnja registrirane brezposelnosti je pri moških oktobra znašala 10,1 odstotka (septembra 9,7 odstotka), pri ženskah pa 12,0 odstotka (septembra 11,5 odstotka), je objavil Statistični urad RS.

Surs: To je pričakovan sezonski učinek
Višje število registriranih brezposelnih je pričakovan sezonski učinek, je Surs zapisal na spletni strani. Konec septembra se namreč konča študijsko leto, zato se študentje, ki končajo študij, v večjem število prijavijo na Zavod RS za zaposlovanje kot iskalci prve zaposlitve.

Oktobra je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 835.525 prebivalcev (468.655 moških in 366.870 žensk), od tega 88.760 samozaposlenih oseb.

Število delovno aktivnih se manjša predvsem v gradbeništvu
Število delovno aktivnih se je glede na september znižalo za okoli 700, in sicer predvsem na račun znižanja števila delovno aktivnih v gradbeništvu.

Medtem ko se je število delovno aktivnih v gradbeništvu znižalo za okoli 1100, se je število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih zvišalo za okoli 300, oktobra pa je bilo tudi približno toliko več delovno aktivnih oseb v dejavnosti izobraževanje in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.