Sindikat SDE opozarja na zaskrbljujoče informacije s strani vodstva HSE o enormnem povečevanju finančnega primanjkljaja v skupini HSE. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat SDE opozarja na zaskrbljujoče informacije s strani vodstva HSE o enormnem povečevanju finančnega primanjkljaja v skupini HSE. Foto: MMC RTV SLO

Dve leti samo poslušam vladno leporečje. Da generalni direktor HSE-ja mesečno napoveduje povečanje luknje, nikogar ne zaskrbi - to je skrb vzbujajoče!

Valter Vodopivec, SDE

"

Sevčnikar je še povedal, da so do začetka stavke v sindikatu dali čas dialogu. Stavka bo potekala v obliki t. i. kotaleče se stavke, kar pomeni, da ne bo potekala hkrati v vseh energetskih družbah.

V holdingu (SDH) pa so se danes še pred napovedjo stavke sešli s predstavniki sindikata in HSE-ja. Po njihovih navedbah so srečanje pripravili, ker so predstavniki sindikata izrazili željo po konstruktivnem dialogu in skupnem reševanju težav. Za glavno težavo so predstavniki sindikata izpostavili nezadosten pretok informacij.

"Dogovorjeno je bilo, da se lahko kadar koli v primeru odprtih težav organizira sestanek med SDH-jem oz. HSE-jem in predstavniki sindikata, kar je bila sicer praksa tudi do zdaj. S tega vidika je napoved stavke za nas presenetljiva, je pa po našem mnenju namenjena pristojnim ministrstvom in vladi v želji, da se čim prej pripravijo in uskladijo tudi strateški dokumenti za področje energetike, ki jih po novem energetskem zakonu sprejemata vlada in DZ," so še poudarili. Ob tem so prepričani, da se stavkovne zahteve ne nanašajo na njih.

Zahtevajo ukrepanje pristojnih
Glavna stavkovna zahteva je odločno ukrepanje vseh odgovornih pri reševanju težav v dejavnosti energetike. Sindikati so namreč obupali, potem ko po skoraj dveh letih opozarjanj, vlada in pristojno ministrstvo nista ukrepala oziroma se nista dejavno odzvala na njihova opozorila.

Proti privatizaciji energetike
"Skrbijo nas izjave odgovornih v HSE-ju o negativnih kazalnikih, delavci želimo prevzeti odgovornost za smer, v katero bo šla energetika, zagotovo pa želimo preprečiti njeno privatizacijo, saj države, ki to storijo, izgubijo svojo suverenost in ponovno ta podjetja odkupujejo oziroma podržavljajo," je argumentiral Sevčnikar in navedel, da se je to v Italiji zgodilo trikrat-štirikrat, trenutno pa se dogaja na Madžarskem.

Bratuškova prodaja energetiko?
Po informacijah Sevčnikarja slovensko energetiko prodaja predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek osebno, je dejal na tiskovni konferenci.

"Pred nami je velika privatizacija v energetiki. Ne želimo deliti usode gradbeništva ali trgovine. Če bi bili zaposleni bolj dejavni, bi lahko preprečili smer, ki je doletela te panogi. Zato želimo zaposleni v energetiki opozoriti, da se v energetiki znižuje vrednost posameznih gospodarskih družb, kar je voda na mlin potencialnim kupcem," je opozoril Valter Vodopivec in dodal:"Nismo proti temu, da tuji vlagatelji gradijo nove energetske objekte, smo proti razprodaji obstoječih industrijskih zmogljivosti, ki so še kako konkurenčne in prinašajo dobičke"

Najslabše Trbovlje
Trenutno je najslabše v Termoelektrarni Trbovlje, ki je del HSE-ja, ki jo lahko doleti stečaj, likvidacija ali odprodaja, zato se stavka tam, v skladu z zakonskimi roki, tam zgodi še pred 28. avgustom, pojasnjujejo. Dejstvo, da bo Slovenija dobila novo vlado v drugi polovici septembra, sindikatov ne prepriča, saj si želijo dialoga s tisto vlado, ki je na funkciji.

Zainteresirani Nemci in Francozi
Sindikalisti opozarjajo, da se tuji vlagatelji iz Nemčije in Francije zanimajo za slovenske elektrarne, saj so bile štiri med njimi nedavno obnovljene, kar terja le minimalna vlaganja v naslednjih 40 letih. "Vse je vezano na strošek energije, če je ta višji, se vse draži, zato je energetika temeljni pogoj za razvoj gospodarstva," pojasnjujejo.

V Makedoniji zasebnik odklopil parlament
V Makedoniji, kjer so distribucijo prepustili avstrijski multinacionalk,i pa je ta zaradi neplačanih računov najprej izklopila makedonski parlament, so ponazorili in dodali, da energetske družbe, ki so v lasti države, tega ne storijo. Prav tako jim ni jasno, zakaj bi prodajali edine vire, ki jih imamo v Slovenijo, ko pa, denimo, nafto in plin moramo uvažati.

Poudarjajo, da gre pri stavki za interesno stavko. Navajajo, da se povprečna bruto plača v njihovi dejavnosti giblje od 1.700 do 2.000 bruto, da pa pri stavki gre za to, koliko še plač sploh bodo prejeli.

Če bo stavkovni odbor po stavki presodil, da niso dosegli cilja, je naslednji korak zniževanje količine dobavljene elektrike, so še napovedali.

Dve leti samo poslušam vladno leporečje. Da generalni direktor HSE-ja mesečno napoveduje povečanje luknje, nikogar ne zaskrbi - to je skrb vzbujajoče!

Valter Vodopivec, SDE