Pivkin obrat v Kromberku v nekdanjih prostorih MIP-a. Foto: Pivka d. d.
Pivkin obrat v Kromberku v nekdanjih prostorih MIP-a. Foto: Pivka d. d.
Pivka odprla obrat v Kromberku

Z oživitvijo obrata nekdanje družbe MIP, ki je sameval devet let, je Pivka pridobila večje proizvodne, skladiščne in manipulativne površine, ki so zaradi rasti proizvodnje na sedežu družbe na Kalu pri Pivki družbi že močno primanjkovale. S preselitvijo dosedanjih linij s Kala pri Pivki, kjer so bile linije na 1.000 kvadratnih metrih, je družba zasedla proizvodne prostore v obsegu 7.000 kvadratnih metrov.

Prostori, v katerih so odprli novi mesnopredelovalni obrat, je v lasti družbe od aprila letos. Pivka perutninarstvo je decembra lani oddalo ponudbo za obrat nekdanje družbe MIP v Kromberku in ob tem plačalo varščino 420.000 evrov, ki se je pozneje upoštevala kot del kupnine, ki je znašala 3,4 milijona evrov. S to naložbo je Pivka pridobila mesnopredelovalni obrat na 11.392 kvadratnih metrih zemljišča in zunanje površine v izmeri 12.935 m2 ter še nekaj okoliških parcel.

Čim krajša pot od rejca do predelovalnega obrata
Kot sporočajo iz družbe, reja pivškega piščanca poteka predvsem pri rejcih na Krasu, Vipavskem in Goriškem. Zato z novim obratom v Kromberku Pivka sledi zavezi, da se zavzema za čim krajše predelovalne poti od surovine do izdelka. Trenutno s sodelovanjem 57 rejcev s povprečno vzrejno površino 1.000 m2 vzredijo letno dobrih 7,5 milijona piščancev.

Zaradi povečanega povpraševanja pa iščejo še nove rejce. Pri tem je zanje zelo pomembna lokacija rejca, saj so kratke nabavne verige ena konkurenčnih prednosti družbe. Trenutno je približno polovica rejnih površin v razdalji do 30 kilometrov od proizvodnega obrata, so sporočili iz Pivke.

Pivka na trgu zagotavlja piščančje, puranje in kunčje meso in mesne izdelke. Gre za živilsko predelovalno podjetje z dolgo tradicijo, ki deluje tudi na tujih trgih, predvsem v Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Ob polletju 2018 je Pivka imela 12,6-odstotno rast čistih prihodkov od prodaje glede na isto obdobje lani. V istem obdobju je dobiček iz poslovanja znašal dobrih 778.000 evrov.

Pivka odprla obrat v Kromberku