Ker je skupina laške pivovarne močno obremenjena z dolgovi, prodaja premoženje, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo. Foto: BoBo
Ker je skupina laške pivovarne močno obremenjena z dolgovi, prodaja premoženje, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo. Foto: BoBo

Časopisni del premoženja bi vključeval časnika Delo in Slovenske novice, v preostalo premoženje pa bi bili vključeni distribucija, tiskarna in časnik Večer. Pivovarna Laško je 100-odstotni lastnik časopisne družbe Delo.

Ker je skupina laške pivovarne močno obremenjena z dolgovi, prodaja premoženje, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo. Kupca za ajdovski Fructal je že našla, glede najbolj odmevne skupne prodaje Mercatorja z bankami trenutno potekajo pogovori s hrvaškim Agrokorjem, še najpočasneje pa napreduje prav prodaja medijskega dela skupine.

S prodajo po delih do boljšega pogajalskega položaja?
Za najresnejšega interesenta za Delo, ki sta poleti oddali skupno prevzemno ponudbo za Delo kot celoto, sta do zdaj veljali švedska medijska korporacija Bonnier in švicarsko-nemška založniška družba Ringier-Axel Springer. Po neuradnih informacijah naj bi družbo ovrednotili na 20 milijonov evrov, a Laščani ga vrednotijo na 45 milijonov evrov. S prodajo družbe po delih bi Laščani tako morda izboljšali pogajalski položaj.

"Trenutno za Delo kot celoto nimamo nobene resne ponudbe, zato iščemo nove poti za njegovo prodajo. Ena od možnosti je razdelitev Dela na časopisni in nepremičninski del ter ponovno iskanje najboljšega ponudnika. Če bo analiza, ki jo pripravlja naš svetovalec KPMG, pokazala, da je takšna oddelitev mogoča in ekonomsko smiselna, se bomo verjetno odločili za še en razpis in poskušali pridobiti najboljšega ponudnika," je pojasnil predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

"Z delitvijo bi rešili tudi problem časnika Večer"
Z delitvijo premoženja bi po Zorkovih besedah rešili tudi problem časnika Večer, katerega prodaja je na mrtvi točki, skupaj z Delom pa ga zaradi zahtev varuha konkurence ne morejo prodati.

Prvi nadzornik Laškega Vladimir Malenkovič pa je izpostavil nujnost reorganizacije Dela. Ta naj bi bila nujna tudi zaradi izboljšanja poslovanja družbe. Malenkovič v primeru razdelitve Dela pričakuje tudi še kakšnega zainteresiranega kupca, a delitev bodo po njegovih besedah izpeljali le, če bodo v prid tega govorile številke in analize.

Prodaja Dela po delih je po ocenah pisana na kožo Bonnieru in Ringier-Axel Springerju, saj bi prva kupila Delo, druga pa Slovenske novice. Oba naj bi bila še naprej zainteresirana za nakup.