Gospodarstvo
(9)

Poudarki

  • Čisti dobiček skupine Mercator v prvem četrtletju 1,1 milijona evrov
  • Lani težave zaradi Agrokorja
  • Imenovanje izrednega člana uprave kot preventivni ukrep
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Zakon o izrednem članu uprave Mercatorja je preventivni ukrep, je v začetku maja dejal gospodarski minister. Foto: BoBo

Dodaj v

Planteu, čuvaj Mercatorjevih interesov, prevzema delo

Pristojen bo le za posle z Agrokorjem in povezanimi družbami
24. maj 2017 ob 08:39,
zadnji poseg: 24. maj 2017 ob 11:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gregor Planteu lahko kot izredni član uprave Mercatorja začne nadzirati njegovo poslovanje z Agrokorjem. Skupina Mercator ima medtem v prvem četrtletju 1,1 milijona evrov čistega dobička.

Imenovanje Planteua v upravo "najboljšega soseda" je omogočil t. i. lex Mercator, zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, ki ga je DZ sprejel konec aprila. Kot izredni član uprave je Planteu pristojen le za posle z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, glede katerih se bodo morali strinjati tako Planteu kot drugi (redni) člani uprave.

Imenovanje izrednega člana uprave kot preventivni ukrep
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob sprejetju sklepa na vladi 8. maja povedal, da je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj, saj ima znanje s področja upravljanja korporativnih financ, finančnega prestrukturiranja in uvajanja nadzornih sistemov. Po njegovih besedah gre za preventiven ukrep, saj "obstaja resna ogroženost glede sposobnosti povrnitve prikrajšanja, ki bi bilo lahko posledica navodil večinskega lastnika".

Planteu je med drugim deloval v multinacionalki Maersk in nazadnje v Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško. Ravnanja vlade v primeru Mercatorja je vesel. "Predstavljajte si, da bi se zgodil najbolj črn scenarij, država pa ne bi storila ničesar, da ga prepreči. Vsak od nas mora biti vesel, da ga je," je v izjavi za STA komentiral zakon za zaščito Mercatorja.

Težave Agrokorja
Agrokor, ki je večinski delež v Mercatorju kupil leta 2014, je zaradi visokih dolgov zašel v velike težave z likvidnostjo in se znašel pod hudim pritiskom upnikov. Hrvaška vlada je s posebnim zakonom aprila letos v koncern imenovala posebno izredno upravo, ki bo vodila prestrukturiranje, vodi pa jo Ante Ramljak. Za svetovanje pri prestrukturiranju so z razpisom izbrali ameriško družbo AlixPartners, pogodbo o prestrukturiranju koncerna pa naj bi uskladili v 12 mesecih.

Čisti dobiček v prvem četrtletju 1,1 milijona evrov
Medtem so znani tudi poslovni rezultati skupine Mercator v prvem četrtletju – družba je zvišala čisti dobiček za 64 odstotkov, na 1,1 milijona evrov. Prihodkov je bilo za 564,6 milijona evrov, kar je glede na isto obdobje lani 6,7 odstotka manj, ob upoštevanju odprodaje Modiane in Intersporta pa so bili nižji za 0,7 odstotka. Dobiček iz poslovanja se je v primerljivem obdobju zvišal za 8,3 odstotka, na 5,9 milijona evrov, je razvidno iz objave na spletni strani Ljubljanske borze.

Zaradi odprodaje Modiane in Intersporta so imeli 5,1-odstotni padec prihodkov v Sloveniji, za 5,9 odstotka pa je upadla prodaja v Srbiji. Padec prodajnih prihodkov je bil izrazit predvsem na trgih, kjer Mercator po končanih prodajnih procesih v letu 2016 ohranja le nepremičninsko dejavnosti poslovanja, torej v Bosni in Hercegovini (-48,1 odstotka) in na Hrvaškem (-55,4 odstotka). Prihodki pa so se povečali na trgu Črne gore, in sicer za 7,5 odstotka.

Lani težave zaradi Agrokorja
Lani so bile v družbah Poslovni sistem Mercator, Mercator-H in Mercator-BH slabljene terjatve do družb v skupini Agrokor, ki niso del skupine Mercator. To je bil eden glavnih razlogov za lansko izgubo skupine, ki je dosegla 72,7 milijona evrov, še kaže poročilo, objavljeno na straneh borze.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 24.05.2017 ob 09:20
Agrokor je v vsakem primeru bankrotirana firma, ki bo za seboj potegnila tudi Mercator. Je pa zanimivo, kako Hrvati obravnavajo upnike Agrokorja. Enostavno so nehali plačevati denar za že izročeno blago, torej se lahko ti za plačilo svojih izdelkov obrišejo pod nosom. Ob tem pa še pričakujejo, da jim bodo še naprej dobavljali robo.
xerces8
# 24.05.2017 ob 11:52
"čuvaj Mercatorjevih interesov"
Napačno ste črkovali čuvaj nacionalnega interesa
lordstandish
# 24.05.2017 ob 11:41
čuvaj interesov smc
REsnica
# 24.05.2017 ob 09:08
par sto tisočakov plače letno za "preventivni ukrep", naš človek.... transparentna izbira in imenovanje... cerarjeve lepe predvolilne obljube...

kot da nimamo nadzornih mehanizmov tržišča... aha, morda pa le ne delujejo? zakaj pa jih potem imamo?

zanimivo, da ne zaupamo lastnikom kapitala tako, kot jim zaupamo na primer v primeru MAGNA....
a.orhidejca
# 24.05.2017 ob 13:15
300.000 letne plače za nič dela. i tata bi sine.

slovenski delavec = 10.000 letna plača

30 let dela.....pa kje ste to videli.
izo
# 24.05.2017 ob 13:38
Napačno ste črkovali čuvaj nacionalnega interesa

lol, vi ste res trčeni. merkator ni že lep čas slovenski, kaj vam ni jasno. če bi bilo kaj zaščite, se ga ni prodalo, sploh takšni firmi, kot je agrokor. a vse je jasno več ali manj le retorika..
MZ
# 25.05.2017 ob 07:11

johann
# 24.05.2017 ob 09:20

Agrokor je v vsakem primeru bankrotirana firma, ki bo za seboj potegnila tudi Mercator. Je pa zanimivo, kako Hrvati obravnavajo upnike Agrokorja. Enostavno so nehali plačevati denar za že izročeno blago, torej se lahko ti za plačilo svojih izdelkov obrišejo pod nosom. Ob tem pa še pričakujejo, da jim bodo še naprej dobavljali robo.


Morda dobra šola za vse dobavitelje, ki v ekskluzivi še vedno vidijo posel stoletja. Stava samo na enega konja se dolgoročno še nikoli ni obnesla. Že takrat, ko je začelo Mercatorju škripati, bi morali iskati še druge alternative.
izo
# 24.05.2017 ob 13:39
30 let dela.....pa kje ste to videli.

tam, kjer treba prodat državo pod nujno.
Nikolaj
# 24.05.2017 ob 13:24
A je ta čuvaj prikljenjen na verigo ?
Kazalo