Zakon o izrednem članu uprave Mercatorja je preventivni ukrep, je v začetku maja dejal gospodarski minister. Foto: BoBo
Zakon o izrednem članu uprave Mercatorja je preventivni ukrep, je v začetku maja dejal gospodarski minister. Foto: BoBo

Mercator ima medtem v prvem četrtletju 1,1 milijona evrov čistega dobička.

Imenovanje Planteua v upravo "najboljšega soseda" je omogočil t. i. lex Mercator, zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, ki ga je DZ sprejel konec aprila. Kot izredni član uprave je Planteu pristojen le za posle z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, glede katerih se bodo morali strinjati tako Planteu kot drugi (redni) člani uprave.

Imenovanje izrednega člana uprave kot preventivni ukrep
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob sprejetju sklepa na vladi 8. maja povedal, da je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj, saj ima znanje s področja upravljanja korporativnih financ, finančnega prestrukturiranja in uvajanja nadzornih sistemov. Po njegovih besedah gre za preventiven ukrep, saj "obstaja resna ogroženost glede sposobnosti povrnitve prikrajšanja, ki bi bilo lahko posledica navodil večinskega lastnika".

Planteu je med drugim deloval v multinacionalki Maersk in nazadnje v Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško. Ravnanja vlade v primeru Mercatorja je vesel. "Predstavljajte si, da bi se zgodil najbolj črn scenarij, država pa ne bi storila ničesar, da ga prepreči. Vsak od nas mora biti vesel, da ga je," je v izjavi za STA komentiral zakon za zaščito Mercatorja.

Težave Agrokorja
Agrokor, ki je večinski delež v Mercatorju kupil leta 2014, je zaradi visokih dolgov zašel v velike težave z likvidnostjo in se znašel pod hudim pritiskom upnikov. Hrvaška vlada je s posebnim zakonom aprila letos v koncern imenovala posebno izredno upravo, ki bo vodila prestrukturiranje, vodi pa jo Ante Ramljak. Za svetovanje pri prestrukturiranju so z razpisom izbrali ameriško družbo AlixPartners, pogodbo o prestrukturiranju koncerna pa naj bi uskladili v 12 mesecih.

Čisti dobiček v prvem četrtletju 1,1 milijona evrov
Medtem so znani tudi poslovni rezultati skupine Mercator v prvem četrtletju – družba je zvišala čisti dobiček za 64 odstotkov, na 1,1 milijona evrov. Prihodkov je bilo za 564,6 milijona evrov, kar je glede na isto obdobje lani 6,7 odstotka manj, ob upoštevanju odprodaje Modiane in Intersporta pa so bili nižji za 0,7 odstotka. Dobiček iz poslovanja se je v primerljivem obdobju zvišal za 8,3 odstotka, na 5,9 milijona evrov, je razvidno iz objave na spletni strani Ljubljanske borze.

Zaradi odprodaje Modiane in Intersporta so imeli 5,1-odstotni padec prihodkov v Sloveniji, za 5,9 odstotka pa je upadla prodaja v Srbiji. Padec prodajnih prihodkov je bil izrazit predvsem na trgih, kjer Mercator po končanih prodajnih procesih v letu 2016 ohranja le nepremičninsko dejavnosti poslovanja, torej v Bosni in Hercegovini (-48,1 odstotka) in na Hrvaškem (-55,4 odstotka). Prihodki pa so se povečali na trgu Črne gore, in sicer za 7,5 odstotka.

Lani težave zaradi Agrokorja
Lani so bile v družbah Poslovni sistem Mercator, Mercator-H in Mercator-BH slabljene terjatve do družb v skupini Agrokor, ki niso del skupine Mercator. To je bil eden glavnih razlogov za lansko izgubo skupine, ki je dosegla 72,7 milijona evrov, še kaže poročilo, objavljeno na straneh borze.