Gospodarstvo
Minimalne plače v letu 2017 so se povečale v večini držav EU-ja. Foto: Reuters

Dodaj v

Po podatkih Eurofounda minimalne plače lani v večini držav EU-ja zrasle

Razlike med "minimalci" po državah ostajajo velike
12. maj 2018 ob 12:16
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Minimalne plače v EU-ju se od leta 2010 povečujejo, najbolj v državah z najnižjimi, ugotavlja Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound. Leta 2017 so "minimalci" zrasli v večini držav EU-ja.

Razlike med državami ostajajo velike, saj na primer v Bolgariji minimalna plača znaša 260,80 evra, na drugi strani pa ta v Luksemburgu, kjer je najvišja v EU-ju, dosega skoraj 2000 evrov mesečno, opozarjajo pri Eurofoundu.

Poročilo Eurofounda o zakonsko določenih minimalnih plačah 2018 vsebuje podatke o minimalnih plačah, ki niso omejene na posebne sektorje, poklice ali skupine zaposlenih. Vključuje tudi mnoge dodatne informacije, na primer način določanja višine minimalne plače, primerjavo s povprečnimi plačami in mediano plač ter različne razprave v Evropi o minimalnih plačah.

Kakšna je primerna minimalna plača?
Vprašanje o določitvi minimalne plače ostaja kontroverzno in v mnogih vidikih se zdi kot dvorezen meč, so zapisali v Bruslju. Določitev obvezne minimalne plače ni škodljiva za zaposlovanje, če zapolni vrzel med dejanskimi plačami in produktivnostjo delavcev. Posameznike, ki bi sicer ostali neaktivni, lahko celo pritegne na trg dela.

Vendar obstajajo tudi pomisleki, da lahko previsoka minimalna plača oslabi pozitivne učinke povpraševanja po delu, saj lahko negativno vpliva na zaposlovanje ljudi, katerih produktivnost je pod minimalno plačo.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
HariL
# 12.05.2018 ob 13:19
Minimalna plača pove marsikaj, povprečna pa je eno veliko popačenje. Npr. v Avstriji jih mnogo dela za 1000-1200€ neto mesečno tudi ogromno zaposlitev za 20 ur tedensko (predvsem ženske), kjer so plače 600-800€ neto mesečno. Povprečne plače pa so krepko nad našimi, ker tam en mali del zasluži tudinekaj tisoč € neto mesečno. In to močno zabriše pravo sliko. Pravi izračun povprečja bi moral temeljiti na izbrisu 2% najvišjih in najnižjih plač.
Tao3
# 13.05.2018 ob 04:43
Jahbulon, nizka stopnja ekonomske svobode? Ahahahahaha največjo ekonosmko svobodo je imel Rajko Janša, ki je živel v črni gradnji in mu jo je Černač legaliziral, posloval pa, ko je bil bratec premije z vsemi državnimi firmami in jim drago prodajal poceni kič.

Daj nehaj prodajat te Moldavske floskule, odpri firmo in boš videl, da se da če si priden, pameten in iznajdljiv. Takole komentiranje na napotnice preko SĐS-a pa ni čudno da se zgražaš, saj si politični prekarec.
Gepard007
# 12.05.2018 ob 18:38
@Roky89: Tega pa ne upajo računat, da se ne bi izvedelo dejansko stanje v Sloveniji...
izo
# 13.05.2018 ob 08:55
Od tod razlika c produktivnosti, ne zato, ker bi se tam več delalo.

točno tako in namesto produktivnosti bo boljša beseda (oz dve) dodana vrednost po glavi. posameznik pač le-to naredi večjo v a kot v slo, pa ne zaradi tega, ker bi delall več. gre enostavno za denarni jkrog oz po domače standard. in ta tandard se ne naredi z prodajanjem zadev, ki sploh ustvarjajo ddodano vrednost. a mislite, da imajo vse te države tak standard, ker so razprodale svojo firme, infrastrukturo itd itd?
pač bomo prekarci evrope i to je to, vse bolj in bolj. lepo je bilo povedano, prodajajo nam zgiodbice o gospodarsi rasti (kako so tačajo te ocene, vam je med vrsticami že povedal eden od predsraviikov ene od dveh bonitetnih hiš, ki tala to) in ne vem čemu, medtem ko standard države dejansko pada.
HariL
# 12.05.2018 ob 21:56
Fritaja: v Slo se definitivno dela več. Vem iz prve roke. Samo vprašaj medicinske sestre, negovalce v domovih za starejše itd. Avstrijci so mojstri v trgovini. Svoje produkte prodajajo po višjih cenah kot mi. Npr vino pri nas prodajajo po 1,5€. V A po 7€ ali več. Od tod razlika c produktivnosti, ne zato, ker bi se tam več delalo. Pri nas narediš hišo za 250.000€, v A te stane 500.000. Na papirju je zidar tam 2x produktivnejši, čeprav sta oba enako naredila. Tam na veliko kupujejo naš les, ga predelajo in nam prodajajo kuhinje. Od tod razlike v produktivnosti, ne zaradi slabega dela pri nas.
nikhrast
# 12.05.2018 ob 16:24
Minimalna plača more biti postavka na uro, kdo pa še dela osem ur na dan, pa kje še najdeš redno zaposlitev, več kot polovico folka tako upravlja prekarna posla.
Pa kdo ti lahko garantira službo, če ni posla, potem odletiš, pa na podporo za brezposelne za nekaj tednov.
Študenti, maimice, penzionisti... vsi ti delajo po nekaj ur na teden, odvisno kako jih biznis potrebuje.
boro007
# 14.05.2018 ob 09:31
Da ne govorim da uvoz tujih delavcev zelo upliva na produktivnost, saj za marsikatero delo potrebuješ daljše obdobje uvajanja... Po enem letu pa večinoma vsi ciljajo višje na sever... Slovenija je praktično "uvajalna" država za nemško delovno silo. Predvsem v proizvodnji je frekvenca menjave zaposlenih tako velika, da je produktivnost vedno nižja...

Delovna doba na enem mestu močno upliva na kvaliteto produkta in produktivnost, a naši gospodarstveniki so se odločili delati poceni in slabo... Za slabo produktivnost so odgovorne predvsem slabe odločitve odgovornih, ne nujno vedno delavci. Tako kot ti ciljaš da delamo slabo, tako kdo dela zelo dobro kljub slabi plači in večina dela solidno. Nismo vsi delavci slabi. Še enkrat pa ponavljam da vsak potrebuje motivacijo, na delo hodimo zaradi zaslužka ne zaradi dela samega.
boro007
# 14.05.2018 ob 09:25
@fritaja

Hari, pozanimaj se še, kakšna je povprečna PRODUKTIVNOST v Avstriji v primerjavi z nami, pa boš morda ugotovil, da naše plače niso tako nizke ;)

No pozanimat se je treba še kako stimulacija (beri plača) upliva na produktivnost... Če je delavec živčen in nervozen skratka neskoncentriran na problem pred njim, ker ima polno problemov ki se mu hkrati še kopičijo iz meseca v mesec... Z boljšo plačo bo marsikateri bolje opravljal svoje delo, govorim predvsem o delavcih na minimalcu.
B in .
# 13.05.2018 ob 18:42
Inflacija in davščine pa še bolj ...

Koga farbate?
jahbulon
# 13.05.2018 ob 04:03
razlika je predvsem v dodani vrednosti, ker komunistični razvojni model temelji predvsem na izvozu lesa in polizdelkov in subvencijah nesofisticiranih, umazanih delovnih mest tipa Magna. Po drugi strani zna pa vsak našteti vsaj 100 italijanskih blagovnih znamk, ki so globalne in tudi najmanjša dela prometa za 5 Gorenj, čeprav so se vse razvile iz majhnih obrtniških delavnic in tradicionalnih družinskih podjetij. Razlog je predvsem nizka stopnja ekonomske svobode v Sloveniji, ki je po tem parametru na repu EU skupaj z Moldavijo, SD napoveduje pa še dodatne omejitve, npr. obvezna delavska soudeležba na dobičku. To se sicer sliši plemenito, ampak bo zasebna podjetja stimulirala, da dobička ne ustvarjajo, niti ni pošteno, da sta na tak način izenačena vlagatelj in zaposleni. Leve stranke, predvsem SD in Levica, niti ne stremijo k blaginji, ampak k enakosti, tudi za ceno tega, da smo vsi siromaki, samo da ni “nesramno bogatih”
Roky89
# 12.05.2018 ob 12:24
Jah, plače se izoblikujejo po zmožnostih lokalnega gospodarstva. Mene minimalna ali povprečna plača niti ne zanimata toliko, kot me zanima rast MEDIANE plače.
zapravico
# 15.05.2018 ob 08:34
Če borut ne more preživet s 3000 evri kako naj potem cela družina s 1200 €
zapravico
# 15.05.2018 ob 08:30
Za en euro
mmeeddoo
# 14.05.2018 ob 21:07
@HariL:"... ker tam en mali del zasluži tudinekaj tisoč € neto mesečno."

V Avstriji so plače za nevalificirane delavce od 1.200 eur gor. Naša V. stopnja (trgovke, strojniki, mehaniki, mizarji, hišniki, med. sestre, ...) imajo plače od 1.800, pa tja do 2.200, morda tudi več, če postanejo vodje oddelkov ali podobno. Potem so plače inženirjev itd, ki pa dejansko nihajo glede na branžo.

Ni pa pri njih nikjer tako, da delavec s plačo ne bi preživel, gazda pa ne bi vedel, kako bi še dnarje opral.

Saj to je v Sloveniji največji problem. Družina naj bi preživela s 1.200 eur plače!? Lastniku pa ni težko še ene firme odpret (katere obratovalne stroške krije iz firme) samo zato, da mu ni treba davka na nove avtomobile zase in za ženo plačat!

Da ne bo pomote, se tudi gor najdejo gazde, ki izkoriščajo prišleke po 600 eur/mesec. Vendar so to povečini izjeme in ni tak problem, ker kmalu najdeš boljše delo. ... za razliko od Slovenije, kjer je v 99 % maximalno izkoriščanje.
mmeeddoo
# 14.05.2018 ob 20:55
Roky89: Plače v Sloveniji se ne izoblikujejo po zmožnostih. izoblikujejo se po tem, koliko je najmanj kar mora delodajalec plačati.

Redki so primeri, ko delavec lahko izsiljuje delodajalca, za kaj večjo plačo. Poznam veliko več primerov, ko je delodajalec raje zaprl nek obrat ali delovno mesto, kot dvignil plače. ... tako iz principa. Kredite smo mu pa itak mi častili.
tupamaross
# 14.05.2018 ob 20:40
Velika nevarnost minimalnih plač je le v tem, da bi lačni lahko
lahko preveč pojedli in bi jih lahko trebuh bolel.

Najnižja plača v Evropski Uniji ne bi smela biti manjša od 500
EUR neto.
Krok
# 14.05.2018 ob 09:32
Pri nas je minimalna plača kar problem. Pa pokojnine, ki so pod vsemi standardi konvencij o človekovih pravicah. Vse to pa omogoča relativno visoka povprečna plača - to višajo vsi uslužbenci javne uprave, ki na dolgi rok samo povečujejo zunanji dolg Slovenije, njihov doprinos k slovenski družbi pa je praktično ničen.
fritaja
# 12.05.2018 ob 15:58
Hari, pozanimaj se še, kakšna je povprečna PRODUKTIVNOST v Avstriji v primerjavi z nami, pa boš morda ugotovil, da naše plače niso tako nizke ;)
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo