Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
false
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da ne bodo dovolili, da bi se Agrokorjeva kriza kot nalezljiva bolezen prenesla v Slovenijo. Foto: BoBo
Agrokor
Agrokor je lani ustvaril 1,5-milijardno izgubo. Foto: EPA
Zastave Mercatorja
Mercatorju mora biti omogočena možnost prestrukturiranja, je med drugim dejal minister Počivalšek. Foto: BoBo

Počivalšek: Agrokorjeva kriza se ne sme prenesti v Slovenijo

Bo Mercatorju omogočeno prestrukturiranje?
10. oktober 2017 ob 17:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Agrokorjeva izguba ne preseneča, je dejal minister Zdravko Počivalšek, ki je prepričan, da bo Agrokor Mercatorju omogočil prestrukturiranje. Kriza se ne sme prenesti v Slovenijo, je dodal.

Agrokorjeva izguba ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška ni presenetila, saj je ob spremljanju poslovanja predvideval, "da to ne more biti na nekih zdravih temeljih". Presenetili ga niso niti konkretni zneski. Ob tem je poudaril, da Slovenija ne more privoliti, da bi odgovornost za nastale razmere na Hrvaškem nosili tudi v Sloveniji, saj slovenska podjetja zanje niso odgovorna.

"Ne bomo dovolili, da se ta kriza kot nalezljiva bolezen prenese tudi na našo stran; na naše kmete, na prehrambno industrijo. Zato verjamem, da bomo ob vsakih takih poskusih aktivirali vsa možna sredstva, da to preprečimo," je dejal.

Je pa Počivalšek prepričan, da bo šel razvoj v matičnem podjetju v smeri, ki bo Mercatorju omogočala prestrukturiranje za dolgoročno stabilno poslovanje. Pojasnil je, da Mercator po njegovih podatkih trenutno celo izboljšuje plačilne pogoje za slovenske dobavitelje. Za slovenske dobavitelje v sistemu Agrokorja pa si želijo enakopravne obravnave.

Finančne malverzacije
Na vprašanje, ali po razkritju finančnih malverzacij v Agrokorju verjame, da so podatki o Mercatorjevem poslovanju v letih 2015 in 2016 korektni, je odgovoril, da "verjame oziroma si želi, da so takšni, kot so bili predstavljeni".

Ponovil je, da Slovenija podpira t. i. lex Agrokor, ki ga je pripravila hrvaška vlada. Opozarjajo pa, da ne bodo privolili v to, da bi pod ta zakon uvrstili tudi Mercator, glede česar so se tudi pritožili na sodišče. Ob tem je Počivalšek izrazil pričakovanje, da bo sodišče pospešilo svoje odločanje.

Minuli teden se je sestal z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za Agrokor Antejem Ramljakom in se seznanil s stanjem, ki ga je Ramljak nato predstavil na novinarskih konferencah, je še dejal. Slovenija je seznanjena tudi s predvidenimi načrti v tej fazi.

Konkurenčni poslovni model za Mercator
Po Počivalškovih besedah si Slovenija za Mercator želi konkurenčni poslovni model, ki bi optimiziral poslovanje. "Definitivno verjamemo v to, da bo moral svoj poslovni model korigirati in v hudi konkurenci ostalih trgovcev, med njimi diskontnih prodajalcev, najti smer," je dejal.

Mercator je sicer danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je vzpostavitev njihovega poslovanja v Bosni in Hercegovini formalizirana. Njegov nadzorni svet je namreč na predlog uprave na korespondenčni seji soglasno potrdil pogodbene rešitve za prekinitev najemnih pogodb za najem 83 trgovskih prostorov v Bosni in Hercegovini med Mercatorjevo bosansko družbo in tamkajšnjim Konzumom. Potrdil je tudi pogodbene rešitve za poravnavo neplačanih zneskov najemnine z opremo v teh trgovinah v korist Mercatorja in pogodbo o Mercatorjevem nakupu trgovskega blaga.

Agrokor z 1,5 milijarde evrov izgube
Skupina Agrokor je po revidiranih podatkih, ki jih je v ponedeljek v Zagrebu predstavil Ramljak, lani ustvarila nekaj več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) izgube. Revizorji podjetja Pricewaterhousecoopers (PwC) so po popravljenih podatkih med drugim ugotovili, da je imela v letu 2015 skupina 3,6 milijarde kun (486 milijonov evrov) izgube, potem ko je prejšnja uprava za enako obdobje predstavila nekaj več kot 1,1 milijarde kun (148 milijonov evrov) dobička.

Izredni pooblaščenec je še potrdil, da so ugotovili računovodske nepravilnosti, kot so skrite obveznosti, ter da je kazensko ovadil odgovorne za poslovanje Agrokorja zaradi nezakonito pridobljene gmotne koristi.

VIDEO
Počivalšek: Za Mercator nujno prestrukturiranje
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
JJstyle
# 10.10.2017 ob 17:46
A je to prva agitacija za odkup Mercatorja? V nasprotnem primeru nimate prav nobenega vpliva več na to, kaj bo z Mercatorjem. Ramljak oz. upniki, ga lahko prodajo v celoti, po kosih, pustijo znotraj Agrokorja, če ta po velikem čudežu, ne bo šel v stečaj... Ko prodaš, prodaš. Časov socializma je konec, če še niste opazili.
pazi_mina
# 10.10.2017 ob 18:00
Ob tem je poudaril, da Slovenija ne more pristati na to, da bi odgovornost za nastale razmere na Hrvaškem nosili tudi v Sloveniji, saj slovenska podjetja zanje niso odgovorna.

mercator je bil prodan, torej ne more biti slovenski
zozozo
# 10.10.2017 ob 18:57
Agrokorjeva kriza se ne sme prenesti v Slovenijo

Na to je bilo treba misliti, preden ste prodali eno od najpomembnejših fim v državi hrvaškemu mafijašu.

Ampak kdo bi takrat pomislil, da bi se lahko kaj takšnega zgodilo. A ja, mnogi smo pomislili in prodaji nasprotovali, pa ste se takrat delali norca iz nas.
wowoo
# 10.10.2017 ob 18:16
Pa kok temu Počivalšku ni jasno, da je Mercator Rvački ... Prej preden se je prodal, bi z lučjo pri belem dnevi morali iskati kredibilnega kupca za Mercator!!!
Vsi (razen prvorazrednih ekonomistov) smo vedeli, da se tole z Agrokorjem ne bo dobro končalo!
manrose.
# 10.10.2017 ob 18:30
Mercator naj prevzame Sberbanka, kot odplacilo dolga Agrokorju. Nato pa mi naredimo deal z Rusi in pripravimo nacrt, kako prevzeti Agrokor in strategijo prevlade Mercatorja na Balkanu z ruskim solastnistvom.
svabo
# 10.10.2017 ob 18:15
Mercator je prodal edini nedolzni. Kaj ima Zoki s Mercatorjem? Ce samo spomnim je najbolj talentirani Slo ekonomist poleg Sustarsica Lahovnik dejal da je to idealen scenarij in vrhunski partner ko je prodal Mercator Agrokorju. Zdaj dragi Slovenceljni pa hodite v Mercator in s tem pomagajte postenim Hrvatom, ki bodo dolgove odplacevali na plecih Slovencev. Zokiju se sicko kebe za Metcator se bolj pa za tiste, ki povsod tudi v svojihmokrih sanjah vidijo njega :)
danimmc
# 10.10.2017 ob 17:48
Žalostna zgodba ta Mercator.

Uradni podatki kažejo, da je imel pred prihodom Jankovića na čelo Mercatorja leta 1997 trgovec 30 milijonov evrov dolgov, kar je znašalo 14 odstotkov vrednosti premoženja, ob Jankovićevem odhodu leta 2005 pa so dolgovi presegali 626 milijonov evrov in z njimi je bilo financiranega že 41 odstotkov celotnega premoženja. Zadnja posledica Jankovićevih poslov je bila prodaja Mercatorja hrvaškemu kupcu Agrokor, s čimer se je Slovenija dejansko odpovedala desetim odstotkom vrednosti slovenskega gospodarstva.
mikitr
# 10.10.2017 ob 19:45
Gospodje ropajo vse po vrsti,dolgove pa odplačujemo mi.
Tao3
# 10.10.2017 ob 19:26
Lahovnik je bil zelo glasen v prvih vrstah Zbora za republiko kako je prodaja Agrokorju pametna. Sedaj sedi v upravi in vleče mastne "pare" - prijateljuje s Todorićem in se nam vsem smeje.

Tako dobre nasvete tala Lahovnik, naslednjič ko boste kaj slišali od Fruteka ...
k.u.j.o.
# 10.10.2017 ob 19:52
Mene bolj kot vse drugo zmoti dejstvo, da revizijska podjetja niso opravila svojega dela. In to svetovno znana revizijska podjetja so v zadnjih 10 letih pisala revizijska poročila da je vse ok ..
BKn
# 10.10.2017 ob 22:24
Tudi v primeru dobicka, je bil Merkator prezadolzen. Dolg je ob Jankovicevem odhodu je znasal vec kot 600 milijonov eurov. Nekako se vzdrzno razmerje DOLG / EBITDA je 2-3 najvec. To velja v primeru da ne prihaja do strukurnih sprememb na trgu. Med tem pa so zunanje verige na veliko vstopale na slovenski trg. Jankovic je torej Merkator spravil v slabso financno kondicijo za boj s konkurenco. In prav zanimivo je da mediji precej malo govorijo o tem.

Jankovic je se v prvi polovici leta razlagal kako dobro podjetje je Agrokor, bral sem intervju z njim, kako ne more nikoli propasti, kako sposoben poslovnez je Todoric. Gre za pajdaski posel, to je kriminal. Iz krize se nismo naucili nic. Svojih tajkunov se nismo resili in za skodo placevali, potem pa uvozimo najvecjega, ob tem da slednji prihaja iz Hrvaske, in je vsaj imel v politiki ogromno svjih ljudi, in mi smo s hrvasko v sporu v vec pogledih, v sahu nas imajo. Ze res da je Merkator v tujem lastnistvu, a pogodbo je treba spostovati. Pogodba je bila sestavljena tako da imata agrokor in merkator loceno poslovanje, torej financne tokove do 2019. Konzum je od Merkatorja prevzel trgovine v BIH. Oktobra 2016 je bila napoved dobicka Merkatorja cc 50 milijonov, v 2017 revizija za 2016 na izgubo v visini 70 milijonov. Konzum pac ni placal Merkator za najemnine in podobno. In to je krsenje kljucnega dolocila pogodbe. Merkator prodat, a bilo je vprasanje tudi komu. In teh vzorcev se nikako ne resimo. Kaksna je bila vloga Miskovica (sice obsojenega v Srbiji v drugi zgodbi) za vlogo v zgodbi Stozice, in se se naprej se dela z njim. Sedaj imamo novo zgodbo, kjer bodo Gorenjsko banko najverjetneje prodali Miodragu Kosticu. V igri so tudi delezi v zavarovalnicah in se vec.

Nase institucije enostavno ne delujejo, ljudje pa povsem apaticni na vse.

Vemo kaj se dogaja v medijskem prostoru v zvezi s Kanalom A in POP-om. Kaj bo takrat ko to niti ne bo ponujeno, torej informacije, takrat bo konec igre, ljudem pa je enostavno vseeno.
S sodelavcem sva ze 2014 delala analizo tega in vedela, da bo prislo do tega. Tu ni hude znanosti, ne pri taksnih dolgovih, ko imas taka odstopanja ne gre za finomehaniko, kar na palec je jasno.

Namesto da bi se ozirali na zahod, se nekaj naucili, pozitivno prakso, vedno znova gledamo(te) na jug.
ata
# 10.10.2017 ob 21:21
@svabo: Mercator že ob prodaji ni bil vreden prav veliko, prezadolženost Merkatoja se vleče še od direktovanja ljubitelja farmacevtk. To je njegov modus operandi: Electa - dolgovi, Mercator - dolgovi, Stožice - dolgovi; najboljš drektor, de?
slakol
# 10.10.2017 ob 19:52
Precej pozna je ta ugotovitev ! Pred prodajo bi bilo treba malo pomisliti!
Lemniskata
# 10.10.2017 ob 17:59
Nikjer nisem zasledil nobene analize, kaj se bo sedaj zgodilo z Agrokorjem? Gre v bankrot ali bo njegove dolgove poplačala država?
mike1968
# 10.10.2017 ob 19:16
O tem bi razmišljali prej preden ste prodali najdražjega soseda južnim sosedom....
FranzFerdinand
# 10.10.2017 ob 19:13
@zozozo
Tako kot pravis! Veliko je bilo pomiselkov pri prodaji, ampak tega takrat nikogar ni zanimalo. To prodajo je nekdo zelo forsiral in si pri tem lepo napolnil zepe. Prodali so najpomembnejsega domacega trgovca ze takrat totalno zapufani druzbi. A smo se res pretvarjali, da ruski kreditodajalci ne bodo slej ko prej zahtevali povracilo? Saj Agrokor ni Grcija, ki bi jo resevali z evropskim denarjem.
danimmc
# 10.10.2017 ob 17:49
Židan je vplival na neprodajo delnic merkatorja po 220€, ki so bile kasneje prodane za koliko?
Tao3
# 10.10.2017 ob 22:26
Tisti, ki govorite da Mercator ni Slovenski, res je da je dosti hrvaških izdelkov po novem noter, ki pa jih večina niti ne kupuje ... ampak v Mercatorju je neprimerno več slovenskih artiklov kot v Lidlu, Eurospinu in tako dalje ... nobenega ne zanima Mercator kot tak, ampak da za slovenske firme še ostanejo police, Spar ima dosti ampak ne dovolj ... Gre se za DRUGE FIRME in prodajne police za SLOVENSKE FIRME dragi gospodje, ne pa za Mercator ali Todorića ali politiko.

Dejansko je situacija bolj kompleksna in ne ena ne druga možnost ni idealna za slovensko gospodarstvo. Potrebno je s trezno glavo, ker bratje tatje hrvatje so nas že prevečjrat nateg*ili! In sem prepričan da Ramljak sedaj ne razmišlja kako bi nam nekaj olajšal ampak Hrvaškim firmam.

Je pa tole za kazenski pregon, skupaj z Lahovnikom in ostalimi, ki so pomagali pri goljufiji, saj je Agrokor prišel do Mercatorja s ponarejenimi bilancami. To je goljufija megalomanskih razsežnosti ... Mercator če se zapre in samo nepremičnine in parcele prodajo ... uffffffffff ... glava peče.
danimmc
# 10.10.2017 ob 18:23
Jankovićeva Alenka Bratušek prodala Merkator po 86
politik kritik
# 10.10.2017 ob 19:22
Glede na to, da ima Mercator samo 1/3 tržni delež trgovcev na Slovenskem trgu trgovcev, ki se še glede na težave vztrajno manjša in da gre za zelo likvidno panogo, kjer bi izpad ali stečaj enega trgovca, le tega praktično takoj nadomestili drugi, mislim, da se ni za bati, da bi se kaj preneslo po tej plati. Se bo pa preneslo, če bodo naši politiki hoteli tako in glede na poteze v zadnjih mesecih nekateri dejansko tako hočejo, verjetno zaradi lastnih interesov, ali pa hrvaških interesov glede arbitraže.

Sam sem prepričan, da v primeru stečaja Spara, Lidla, Aldija, nebi noben niti mignil s prstom. Sedaj pa se vsi ukvarjajo z Mercatorjem, čeprav ne gre za Slovensko firmo, na njihovih policah pa se v večini prodajajo le hrvaški izdelki slabe kvalitete.
danimmc
# 10.10.2017 ob 18:19
Židan je vplival na neprodajo delnic merkatorja po 220€, ki so bile kasneje prodane za koliko?

86?
TumeAugust
# 10.10.2017 ob 23:54
Počivalšku se ne sanja o čem vi govorite...
BKn
# 10.10.2017 ob 22:41
@Tao3

Tako kot si napisal. Ljudje se ne zavedajo, kaj pomeni trgovinska bilanca. Po domace povedano, pametno je gledati, da denar krozi znotraj drzave bolj kot se ga izvaza. Tisti ki, mislijo da ce se nekaj zapre, da bodo spar in ostali kar poskocili in pokupovali nepremicnine, to enostavno ni res, za to sploh ni nekega trga. Drugo, Lidl, Spar, ... to so konzervativni igralci, ki imajo svojo strategijo, kaksne bodo njihove trgovine, koliko in s kaksno hitrostjo se zadrzujejo. SPAR je ze sedaj zadolzen, relativno precej manj kot nase "spostovane" verige v regiji, dolg / EBITDA znasa nenkje 2-2.5, torej ne bo tvegal, ostali pa so itak posebnezi v smislu, kako veliko so trgovine, kako opremljene,....

Zato govoriti o nepremicninah koliko so vredne, kako enostavno lahko gredo ljudje delat drugam,.. vse to je larifari. Taksne zgodbe je prodajal med drugim tudi Jankovic. Vse kar je jasno meni je da pri nas politika in na sploh institucije NE delujejo. In ghospodarska rast ki jo imamo sedaj e nizja kot v letih pred krizo, javni dolg je bil relativno le 1/4 sedanjega, torej ob naslednji krizi, ki se bo zagotovo zgodila, bo zgodbe konec.
kovalenkov
# 10.10.2017 ob 22:03
Zahvala za nastalo situacijo gre tako g. Janši, kot tudi vsem levim vladam. Prodajat glavnega trgovca sosedom je idiotizem brez primere, kar se je pokazalo že na večih primerih. Ta je samo najbolj opazen.

Tako da hvala. Zdaj pa sami rešujte to, kar ste zaj***li.
johann
# 10.10.2017 ob 21:59
Nikjer nisem zasledil nobene analize, kaj se bo sedaj zgodilo z Agrokorjem? Gre v bankrot ali bo njegove dolgove poplačala država?

Saj to je jedro problema, ker hrvaška vlada igra umazano igro. Agrokor je v bistvu nacionalizirala, razen njegovih dolgov seveda.,,,
nikoli
# 10.10.2017 ob 19:19
1. Mercator je še vdno slovensko podjetje s sedežem v Lj.
2. in kaj potem če propade?
JJstyle
# 10.10.2017 ob 18:03
@Lemniskata

Če bodo upniki pristali na 50-90 % odpis dolgov (odvisno od vrste terjatve in ali gre za prednostnega upnika ali ne), gre v prisilko, v nasprotnem primeru v stečaj in poceni razprodajo po kosih. Tako vsaj pravijo hrvaški analitiki. Ampak "može se dogodit svega i svaštog".
realist65
# 10.10.2017 ob 17:59
Ko so prodali so vedeli, kam se bo preneslo ?

Kam pa, v Avstrijo, cekor ?
misterij1234
# 10.10.2017 ob 23:04
Ta tip je prespal Ramljakove grožnje,Agrocorjeva kriza je že potopila Mercator,torej je že prenesena v Slovenijo.Laganje je že tradicija tega osebka.
misterij1234
# 10.10.2017 ob 21:38
Zadnjič se je nekemu pametnjakoviču zareklo,da je Jankovič zapustil v dobri kondiciji,toda resnica je bila drugačna več stomiljonska izguba cca 550-600 miljonov Njegova članica In nato predsenica vlade Bratuškova prodala pod ceno z vsemi dolgovi Agrokorju.In sedaj se zopet pojavlja neki pametnjakovič v osebku Počivalška,ki bi rad sedaj še bolj zadolženi Mercator reševal na račun davkoplačevalcev.
ata
# 10.10.2017 ob 21:13
"Vstop Turkom prepovedan", so napisali Butalci.
Predlagam, da bademajster naredi podobno.
dharma
# 10.10.2017 ob 22:33
misterij1234
Normalno, da bi rad reševal. V bistvu bomo v vsekem primeru reševali. Kdo pa misliš, da bo pokril vse socialne transferje, ko bo večina trgovcev na zavodu?
bad brains
# 10.10.2017 ob 21:28
Prodaja Mercatorja je odvalila veliko breme čez Kolpo. Merkator je bil na robu propada in verjemite, dolgove bi plačalo ljudstvo, kdo drug vendar. Sedaj pa upam, da dokončno razpade na prafaktorje, te pa naj kupijo sposobni slovenski ali katerikoli drugi trgovci. Me prav zanima, koliko let je to podjetje poslovalo s pozitivno bilanco ?
ata
# 10.10.2017 ob 21:17
@Lemniskata: vsi vedo in nihče ne upa povedati na glas. Agrokor nima prihodnosti, ravno tako kot je nimata Mercator in Tuš - prezadolženost.
Ker so "too big, to fall" bo dreba narediti vdor v davkoplačevalske denarnice.
If it is too big to fall, is to big.
misterij1234
# 10.10.2017 ob 23:12
Mercator je last Agrocorja,ki ma naknadno ugotovljeno 1,5 miljardno luknjo in v tej luknji je tudi Agrocorjev Mercator.Kaj temu tipu na sliki ni jasno ?
nordnung
# 10.10.2017 ob 19:02
Dobro da ima Slo. pozitivno gospodarsko rast. Zdaj bomo tudi mi vpleteni sanacije mercatorja...
AnkaBanka
# 10.10.2017 ob 22:10
Ta tip je bedak, saj Mercator sploh ni slovenski! Kaj se sploh gre?
Pa naj gre nad Hofer ali Spar in diktira lastnikom, kaj lahko delajo in kaj ne!
Monopattern
# 10.10.2017 ob 22:49
Zaradi mene naj propade Merkator. Poslovni model Lidla/Hofra se mi bolj dopade, imajo vsaj nekaj slovenske robe, merkator vse Hrvaško. Edino, kjer ima Merkator prednost so male trgovine, ki so edine v kraju in zato ''laufa biznis''.
Kazalo