Gospodarstvo
V Ljubljani je veliko pomanjkanje novih stanovanj za t. i. srednji razred. Foto: BoBo
       V tem trenutku bi Ljubljana potrebovala in tudi realno lahko prodala od štiri do pet tisoč novih stanovanj.       
 Zoran Madon o stanovanjih do 2.500 evrov za kvadratni meter
       Največ kupcev novih stanovanj je iz segmenta ljudi, ki imajo povprečno plačo med 1.000 in 1.500 evri, kar pomeni, da si stanovanj v visokem cenovnem razredu, recimo od 4.000 do 5.000 evrov za kvadratni meter, ne morejo privoščiti.       
 Zoran Madon o luksuznih gradnjah
Bodo v prihodnosti rešitev za stanovanjsko problematiko najemne zadruge? Foto: BoBo
Ljubljana je polna visokocenovnih projektov od Luwigane do palače Schellenburg. Je kupcev, ki lahko plačajo od 4.000 do 5.000 evrov za kvadratni meter, dovolj? Foto: Pixabay
       Ne živim sama, stroški so enostavno previsoki, z najemnino plus stroški pod 600 evrov ne prideš, v Ljubljani ne.       
 Tadeja o stroških bivanja v Ljubljani

Pomanjkanje novih stanovanj najhujše za tiste z dohodki do 1.500 evrov

V prvem četrtletju nova stanovanja 25 odstotkov dražja kot lani
18. julij 2018 ob 09:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Za mnoge, ki si ogledujejo nepremičnino za nakup, je stanje na trgu znova alarmantno, saj so cene stanovanjskih nepremičnin po podatkih statističnega urada močno poskočile.

Izračuni Statistični urada Republike Slovenije (Surs) namreč kažejo, da so se cene rabljenih stanovanj v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani povzpele za dobrih 11 odstotkov, cene novih nepremičnin pa za več kot 25 odstotkov. Vzrok je v premajhni ponudbi novih bivanjskih enot ob nenehno naraščajočem povpraševanju. Pomanjkanje novih stanovanj čutijo zlasti tisti z mesečnimi dohodki do 1500 evrov.

Kje so stanovanja za t. i. srednji razred?
Butičnih luksuznih nepremičnin v Ljubljani v prihodnjih letih ne bo primanjkovalo. Problem je, da ni stanovanj za t. i. srednji razred, kar potrjuje tudi direktor nepremičninske družbe Metropola-In Zoran Madon.

"Največ kupcev novih stanovanj je iz segmenta ljudi, ki imajo povprečno plačo med 1.000 in 1.500 evri, kar pomeni, da si stanovanj v visokem cenovnem razredu, recimo od 4.000 do 5.000 evrov za kvadratni meter, ne morejo privoščiti," je Madon opozoril na problematiko "srednjega razreda".

Je dovolj kupcev za vse luksuzne projekte?
Ali Ljubljana sploh premore toliko kupcev, kot je visoko cenovnih projektov od Luwigane do Palače Schellenburg? "Moje osebno mnenje je, da jih ne," je bil v odgovoru jasen Madon, ki je prepričan, da bi nova stanovanja v Ljubljani v razponu do 2.500 evrov na kvadratni meter šla za med. "V tem trenutku bi Ljubljana potrebovala in tudi realno lahko prodala od štiri do pet tisoč novih stanovanj," je še pristavil.

Vendar ni dovolj investitorjev za tovrstno gradnjo za srednji razred. Republiški stanovanjski sklad je začel projektirati nove soseske, v Ljubljani, Kranju in Mariboru, kjer bi bila na voljo stanovanja za stroškovni najem. Vendar vsi ti projekti terjajo čas, včasih preveč časa, če ni pravega sodelovanja občin ali če se izvajalci pritožujejo na vsak razpis, je prispevek sklenila Maja Derčar z Radia Slovenija.

Za mlade problematična (pre)draga stanovanja
Z dvigom cen stanovanj oz. najemnin pa so ta postala teže dosegljiva predvsem za mlade. Njihove bivanjske razmere so tako vse prepogosto odvisne prav od njihovih staršev, težave pa imajo tudi pri najemanju posojil, saj številni izmed njih o pogodbi za nedoločen čas lahko le sanjajo, pa v prispevku Radia Slovenija ugotavlja Tina Lamovšek.

Zaradi visokih najemnin, predvsem v naši prestolnici, je človek prisiljen iskati kompromise, s katerimi si olajša bivanje, pravita Tadeja in Nina. "Ne živim sama, stroški so enostavno previsoki, z najemnino plus stroški pod 600 evrov ne prideš, v Ljubljani ne," je dejala Tadeja. "Pretirane cene rastejo iz meseca v mesec, kakovost bivanja pa se prav nič ne izboljšuje," je pristavila Nina.

In kakšne so dejavnosti na državni ravni?
Republiški stanovanjski sklad je začel pilotni projekt za mlade med 19. in 29. letom starosti, in sicer bo do leta 2020 zgradil sosesko za mlade Gerbičeva, ki ne bo v skladu s standardi, saj bodo bivalne enote majhne. Najemnina bo stroškovna, torej za 20 kvadratnih metrov ne bo treba odšteti več kot 140 evrov na mesec.

Prihodnji teden bo končan idejni projekt, graditev 110 stanovanj bi se lahko začela v prvi polovici leta 2019. Sicer pa naj bi Stanovanjski sklad zgradil soseske Novo Brdo v Ljubljani, pa v Kranju in Mariboru; prednost pri vselitvi in najemu bodo imeli mladi. Sklad bo zdaj tudi najel posojila pri evropski socialni banki CEB.

Direktor sklada Črtomir Remec ima za prihodnjih sedem let velike načrte. "Vključiti želimo tudi ugodna posojila, s katerimi bi lahko financirali stanovanjsko gradnjo po naši viziji in bi do leta 2025 prišli do 10.000 najemnih stanovanj," je pojasnil Remec.

Rešitev v najemnih zadrugah?
Kot eno izmed rešitev stanovanjske problematike v socialnem podjetju Zadrugator vidijo najemni tip zadruge; prva naj bi po predvidevanju zaživela leta 2022 na Rakovi Jelši. Uroš Mikanovič: "Stanovanjske enote bodo za vedno v lasti zadruge, člani zadruge pa bodo plačevali stroškovne najemnine. Ob velikem številu zadrug bi le-te lahko v prihodnosti delovale kot protiutež na trgu nepremičnin".

Glede na slišano bodo mladi očitno morali na gradnjo njim namenjenim stanovanj počakati še nekaj let, je prispevek sklenila Lamovškova.

VIDEO
Ponudba nepremičnin ne dosega povpraševanja
VIDEO
Napihovanje nepremičninskega balona
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 18.07.2018 ob 09:27
"Pomanjkanje novih stanovanj čutijo zlasti tisti z mesečnimi dohodki do 1500 evrov."

Se pravi za cca 90% prebivalstva?
Hijena
# 18.07.2018 ob 09:32
Kaj pa 70% Slovencev, ki ima plačo pod 900€?
Bobr
# 18.07.2018 ob 09:40
Luks v Ljubljani so take najemnine da bo pocasi ceneje hotelska soba kot najem ene zanikrne garsonjere...
GoodFella
# 18.07.2018 ob 09:42
To je eden od vidikov, ki zelo vpliva na to, zakaj se folk tudi ne odloča za otroke, družino, da nataliteta pada, da postajamo stara družba, ki bo odvisna od uvoza poceni delovne sile iz juga, ki je zaenkrat še pripravljena delati za mizerne plače in živeti v klavrnih luknjah, mene sploh ne čudi. Pol plače je treba vreči za streho nad glavo, kdo bo v tak sistem privlekel še froce. Predrag šport. Gradi se pa tako večinoma nek nadstandard (glede na ceno), sploh osrednja Slo je tak primer, ki ga kot naložbo kupujejo tisti, ki si lahko privoščijo pet stanovanj. Ostali pa napol životarijo v luknjah. Dejstva.
Hijena
# 18.07.2018 ob 09:34
@ luks06

dokler bo najemnina enaka obroku kredita za nepremičnino, je boljši nakup
Slovenija je pa tako majhna, da je selitev v večini primerov nepotrebna.
IndyBob
# 18.07.2018 ob 09:37
Kriva je samo drzavna in Jankoviceva politika zazidljivih zemljisc. "Prjatli" lahko kupujejo poceni nezazidljiva zemljisca in jih leta pozneje drago prodajajo kot zazidljiva. Da so ta zemljisca draga, jih ne sme biti prevec.
Binder Dandet
# 18.07.2018 ob 10:09
@luks06:
Predlagaš torej, da ljudje razliko med kreditom+vzdrževanjem in najemnino zapravijo za uživancijo. Izvoli. Samo ne jamraj, ko boš šel v penzijo in si ne boš mogel privoščit najemnine.
JC29
# 18.07.2018 ob 09:57
Kaj lapate... a če pa zagusti s kreditom pa ne moreš stanovanja prodat al kaj?
ebdb
# 18.07.2018 ob 09:43
v babanistanu se stanje ne bo uredilo še +100 let ... saj očitno ni nobenemu jasna osnovna ekonomika - odstraniti birokratske ovire in piči z gradnjo novih stanovanj. Namesto tega pa bomo spet dobili nek Stanovanjski sklad v.13 ki bo delala "poceni stanovanja" z državnim denarjem končala pa bodo v žepih funkcionarjev ... že videno
sandi79
# 18.07.2018 ob 09:50
Res so lepa ta luksuzna stanovanja, sem pa zgrožena ob cenah teh stanovanj. Res ne vem, zakaj se ne zgradi tudi kaj bolj nizkocenovnega. Na vsakem oglasu za stanovanje skorajda piše, da je luksuzno. Še nisem zasledila stanovanja, ki ne bi bilo luksuzno in bi bila na prodaj na prostem trgu. Ali sploh obstajajo kakšna takšna stanovanja v Ljubljani?
GORILA
# 18.07.2018 ob 09:33
@DrKult
he he, tako rekoč dobesedno isto kot ti sem hotel napisati!
Fuk-U
# 18.07.2018 ob 09:40
Pocakat z nakupom da poci baloncek (kako leto), da se 2008-2009 ponivi in bodo cene padle za 50-75%, do takrat pa sparat ce hocete kaj poceni kupit..
firbec111
# 18.07.2018 ob 10:26
luks06

lej če gledaš izključno na svojo rit, to načeloma drži, bo pa pri nakupu stanovanje tvoje in potem ga lahko daš otroku ali vnuku in se pač njemu ne bo treba 30 let ubadati z kreditom. Če izgubiš službo lahko narediš isto kot si ti napisal, se vrneš domov stanovanje pa nekomu daš v najem in ti on pač odplačuje obrok. Kredit seveda preplačaš ampak računaj 30 let kredita ali 60 let najemnine, kaj je ugodneje?
bebest
# 18.07.2018 ob 10:19
@luks zelo verjetno voli levico. Morda njegovo razmišljanje za naše razmere celo ni napačno. Res je v Sloveniji najbolje vse zapravit (za potovanja, pijačo in kar je podobnih neoprijemljivih stvari), potem pa na stara leta jamrat, da nimaš ničesar in oditi na pleča davkoplačevalcev. Vse tiste, ki so (na roke) zgradili hiše ali 30 let varčevali in plačevali kredit bo ta politični pol seveda smatral za bogataše in jim vzel (preko obdavčitev) nepremičnino za katero so (že pri nakupu in gradnji) plačali tisoč najrazličnejših davkov in prispevkov.
vrtojb56
# 18.07.2018 ob 10:07
Republiski stanovanjski sklad je lepo pokazal, za koga delajo stanovanja. Za mlade in poceni zagotovo ne.
7up
# 18.07.2018 ob 09:52
Bloki na prvi sliki definitivno niso za srednji razred :)

Srednji razred sta npr. Zdravnik/Inžinir/Srednji manager in visoka uradnica.
mali_M
# 18.07.2018 ob 11:08
Če hočeš kupiti stanovanje pri 30-35 letih, moraš na to misliti že v zgodnjih 20-ih. Zadnji vlak odpelje pri 25-ih. 5-10 let se špara na vseh koncih in krajih. Kako pivo manj, kak dan na morju manj, kaka veselica ali klub manj, brez eksotičnih potovanj in tako lahko dva zaposlena prihranita, kljub najemnini, 40-60 tisoč eur. Izogneš se še Ljubljane, v dvoje se vzame kredit 80 jurjev za 10-15 let in imaš novo stanovanje.
Nato se lahko smeješ vsem ponudbam v LJ po 3000-5000 €/m2, pa tistim, ki do 30. leta niso prihranili niti €. Sploh pa tistim, ki so ves denar zagonili za luksus, nato pa pri 30-ih jamrajo, da nič nimajo in da si ne morejo privoščiti stanovanja. Sploh pa če za to krivijo državo.
Neikius
# 18.07.2018 ob 10:20
Super, rešitev za mlade do 29, kaj pa izgubljene generacije vmes, torej med 30 in 40? Že od 1990 se ne dela nič na stanovanjski problematiki, jazbinšek je držal reči gor mogoče 10 let, od takrat gre pa samo še strmo dol... mi vmes pa lahko jemo drek? Stanovanjski sklad gradi stanovanja, kjer so cene po 3000 na m2... za koga?
FrancL
# 18.07.2018 ob 10:07
Kakšna luksuzna stanovanja. A to, da naredijo betonsko kletko s cenenimi materijali in površno (v)gradnjo, je luksuzno stanovanje?
Racionalist
# 18.07.2018 ob 11:58
Ljudje se odločajo za nakup nepremičnin predvsem zato, ker jim nekoč pokojnina ne bo zadoščala za pokrivanje najemnnine.
Wasabi
# 18.07.2018 ob 10:26
Glavna mesta so pač draga. 10 minut iz Ljubljane (sreča, da je Ljublana in Slovenija majhna) je vse za pol cene, pa še kvaliteta življenja je boljša. Tako je povsod po svetu.
Binder Dandet
# 18.07.2018 ob 10:08
"Pomanjkanje novih stanovanj najhujše za tiste z dohodki do 1.500 evrov"

Torej za cca 75% vseh zaposlenih.

Ampak mi imamo gospodarsko rast, to je vse kar potrebujemo.
džeko
# 18.07.2018 ob 11:18
Dr Kult ne govori v 3 dni....
V Nemčiji so se najemnine v zadnjih letih vdigale 10% na leto....sedaj so že večkot podvojene...ponekod plačujejo po 1000-15000 evrov na mesec.
Če greš v penzion si obsojen na propad, zato se veliko izseljujejo v Romunijo in Bolgarijo....Zadnja leta tudi tam ljudje na veliko kupujejo na novo.
V Parizu so najemnine tako drage, da si med. sestre ne morejo več privoščiti najemnino niti v enosobnem stanovanju......

Midva imava svoje stanovanje odplačano.....kdo je sedaj na boljšem ti z najemnino ali jaz??? za kredit daš manj kot za najemnino.
Izračunaj si kredit med 600 in 1000 evri ali pa najemnino. V 20 letih si lastnik, z najemnino pa na istem...
Seneca
# 18.07.2018 ob 10:51
RES ne razumem tistih ki se kreditirajo za 20 - 30 let! Sam placujem za stanovanje v Lj (od leta 2009) 1.100 Evrov najemnine na mesec

Verjetno boš kot povprečen Slovenec plačeval najemnino 55 let x 12 mesecev x 1.100 EUR = 726.000 EUR. Zdaj veš zakaj so na zahodu največji bogataši lastniki nepremičnin, ki bogatijo na račun takšnih, ki imajo matematiko kot ti!
O plačevanju najemnine z nizko penzijo in o tem, da bi tvoje stanovanje po tvoji smrti lahko podedovali tvoji potomci niti ne bi razpravljal...
Katalonec
# 18.07.2018 ob 10:16
Luksuzna stanovanja... kjer je luksuzna samo cena, ker gradnja je pod vsakim standardom.

luks06 ... ne vem ali imaš družino ali ne, ampak kaj točno misliš zapustiti otrokom, ker tvoji starši bojo oziroma so zapustili sigurno kaj. Nepremičnina je naložba vedno, ne glede na ceno stanovanja.

Če si v najemu, greš v najslabšem primeru domov nazaj torej tvoji starši so lastniki stanovanja in imaš tak luksuz, da se vrneš domov, vendar svojemu naraščaju ne želiš dati te možnosti... zelo zrelo razmišljanje in sploh ne sebično. Govoriš o potovanjih in gledanju sveta in novih kultur...

Veliko mladih je že v najemih, veliko potujejo okoli namesto mečejo denar za obresti, lažje spijo itd. Veliko mladih ne planira družine in živijo od danes do jutri v Sloveniji... seveda to ni krivda mladih ljudi, ampak predvsem čudnega sistema v katerem živimo. Prej smo živeli v slabem sistemu, sedaj smo pa presedlali še na slabšega.

in nehite že: čez 30 let bo moje. pri 60 letih bo tvoje. in kaj boš potem ko bo tvoje? prodal in užival še tistih 10 let? Samo jaz jaz jaz... nekateri razmišljamo malo drugače, ko smo sklenili pakt z hudičem (banko). Kdo je pa rekel da ne moreš uživati če imaš kredit? Po tvoji logiki, moraš sedeti zaprt v svojem stanovanju. in ne smeš uživati, da boš ja lahko odplačal obrok...

Kdor danes kupuje nepremičnino je malo da ne nor Ne obsojaj ljudi ki se borijo za sebe in svoje cilje. Če želiš živeti do konca svojega življenja v najemu, tudi prav... noben ne pravi da je to narobe, kakor je tudi prav, če nekdo hoče imeti nekaj svojega....
Makrron
# 18.07.2018 ob 09:48
Po podatkih SURS , 64% vseh slovenskih zaposlenih dobiva DO 650 evrov neto place na mesec. Naj si ti kupijo stanovanje??
firbec111
# 18.07.2018 ob 10:41
Makrron

RES ne razumem tistih ki se kreditirajo za 20 - 30 let! Sam placujem za stanovanje v Lj (od leta 2009) 1.100 Evrov najemnine na mesec + pribljizno 300 e za stroske. Ker si to lahko privoscim. Ampak v zivljenju nikoli ne ves.Ce en dan si ne bom mogel vec,bom enostavno sel v manjse ali v garsoniero. Kaj pa ce imas kredit in ga ne mores vec placevati? V najem je najboljsa resitev in najmanj problemov.

bi pa dejansko danes že imel svoje 70 kvadratno stanovanje Ljubljani, ampak ok tvoj denar
Bobr
# 18.07.2018 ob 10:30
7up v komplet blokovskih neseljih okrog kino Siske kjer zivi okrog 10.000 ljudi ti na prste ene roke najbrz lahko prestejem folk s tako placo...podobno verjetno velja za vsa vecja blokovska naselja po Ljubljani...in mladi s teh naselij se v Ljubljani preprosto ne mprejo osamosvojiti na obmocju Ljubljane...sedaj ali gredo nekam vem ali pa zivijo s starsi v 50 kvadratnem stanovanju.
kraut
# 18.07.2018 ob 09:56
Popravek zgornjim komentatorjem ki si zmisljujejo podatke o placah... povprecna letna neto placa za 2017 je znasala cca 1070 eur. Enako ali manj kot to je prejemalo cca 2/3 prebivalstva.
PONOS
# 18.07.2018 ob 09:51
Cene ne bodo tako hitro padle.Če potrebuješ stanovanje za bivanje ni za čakat.Za preprodajo ali naložbo se pa ne splača.Najem je statistično dolgoročno cenejši od nakupa vendarle nakup daje dolgoročno varnost.Izven Ljubljane krog 30km se da marsikaj dobit.
el CARTEL
# 18.07.2018 ob 10:42
zahvalite se DUTB,
ki je z našim denarjem kupovala stanovanja in jih držala, da cena ne pade.

načrtno delanje proti slovenskem ljudstvu, s slovenskim davkoplačevalskim denarjem.

in ne le kje so stanovanja za srednji sloj, počasi je boljše vprašanje - kje se srednji sloj
Funai
# 18.07.2018 ob 10:31
Ne vem zakaj ljudje tako radi rinejo v to Ljubljano, neprevozna je, premajhna stanovanja in parcele, živčnost na vsakem koraku, pa še pol leta je megla. Slovenija je majhna, res je majhna. Pejte ven iz mesta in zaživite ceneje in lepše.
bebest
# 18.07.2018 ob 10:08
Slovenija ni le Ljubljana. Na velikem delu ozemlja Slovenije ne moreš solidne hiše 30 let stare hiše prodati za 120 000 evrov. Res pa je, da je težava centralizacija.
gtaljani
# 18.07.2018 ob 09:58
Stanovanjski sklad, ki bi moral lajsati problematiko, pa gradi in prodaja luksuzna stanovanja in hise v Ljubljani za EUR 400.000,-- in vec.

http://ssrs.si/javne-drazbe/seznam-nepremicnin/page/2/?sifra=ljubljana

Za zacetek bi moral odstopiti direktor SSRS-ja gospod Remec!
shearer alan
# 18.07.2018 ob 09:57
Ni vsetako enostavno kot nekateri povedo...seveda ce nimas.nicesar prisparanega potem nimas kaj praskat..tud menda ne gres kupovat s tako placo luksuzna stanovanja..za 170k dobis tudi ze dobra stanovanja ampak moje osebno mnenje je da ne bi nikoli placal cca 200k za 50 kvadratov...najbolj pa je butasto da se ljudje zakreditirajo za 30 let...doba maksimalno 15 let. In zakaj pravim da je prav da kupis stanovanje...ce dozivis pokojnino in to starost ti bo dosti lazje za prezivetjekot cene bos lastnik nepremicnine..ne bos prezivel. Poleg tega lahko nepremicnino prodas. Kupis tisto kar si lahko privoscis..
Treblinko
# 18.07.2018 ob 11:47
Ne vem zakaj ljudje tako radi rinejo v to Ljubljano, neprevozna je, premajhna stanovanja in parcele, živčnost na vsakem koraku, pa še pol leta je megla. Slovenija je majhna, res je majhna. Pejte ven iz mesta in zaživite ceneje in lepše.

največ služb je v lj..torej kaj ti pomaga krasno podeželje, če moraš v lj na šiht? decentralizacija je namreč pojem, ki bi rešil zgornje, samo se od glavnih v naši državi nihče tega ne zaveda..
Katalonec
# 18.07.2018 ob 10:53
@7up... Je pa zabavno. napisal sem podatke, ki jih zbira statistični urad in mi dajete minuse he he :)

Bolj zanimivo je to da si ti obremenjen s tem da dobivaš minuse... Te številke ki si jih navedel so verjetno v brutu. Kredit ali najemnino pa ne odplačuješ od bruta.

Lahko da se motim, zato prosim za povezavo, kjer si prebral to zanimivost o višini plače.
AM
# 18.07.2018 ob 10:42
7up

Daj prilepi prosim link do teh podatkov, sploh do tvojega podatka o mediani.

Če je Medinaska plača za Slovenijo nekje okoli 900 EUr neto, močno, dvomim, da je v Ljubljani mediana 2100 ali celo 2300 EUr, kot trdiš ti. Tudi če govoriš o bruto plačah je to preveč.

Da je povprečje višje razumem, saj ima Ljubljana veliko direktorjev, poslancev, ministrov, ki dvigujejo plače. Nek uradnik pa dobi isto kot recimo v Murski Soboti. Tudi delavec v trgovini in večini privat podjetij dobi enako plačo kot drugod v Sloveniji.

Sploh pa... kako lahko prevoz, malico in dodatno pokojninsko vštevaš k dohodku, saj zadnjega ne dobiš na račin, večino prvih dveh pa itak porabiš.

Ja, bi bilo pa res fajn, če bi polovica Ljubljančanov prejemala plačo manjšo kot 2300 EUR.
Bobr
# 18.07.2018 ob 10:20
Luks za vecaja stanovanja nasplosno morda velja da je boljsi najem...ampak recimo nekdo mlad s placo okrog 1000 EUR in brez vecje pomoci starsev si v Ljubljani kaj drugega kot garsonjero ne more privosciti. Sedaj pa poglej ponudbo na nasem najvecjem nepremicninskem portalu...v celi Ljubljani so 4 garsonjere z najemnino do 310 EUR mesecno...na drugi strani okrog 20 garsonjer ki jih prodajajo za cca 70.000 EUR...cevzames hipotekarni kredit na 30 let je po danasnji obrestni meri to cca 280 EUR mesecno...seveda pa obstaja tveganje da se obrestna mera zvisa, ampak dejstvo je da je trenutno nakup garsonjere v LJ cenovno ugodnejsi kot najem...ker preprosto ni izbire za najem, kar je so pa ogromne cene...
alcatraz
# 18.07.2018 ob 10:11
V Sloveniji je 170.000 praznih stanovanj!
Kako bodo pa to rešili?
Makrron
# 18.07.2018 ob 09:53
" Še nisem zasledila stanovanja, ki ne bi bilo luksuzno in bi bila na prodaj na prostem trgu. Ali sploh obstajajo kakšna takšna stanovanja v Ljubljani?"

VSA so taka,ker enostano ni res da so luksuzna. Dalec od tega. Dvomin da obstajajo v celi Sloveniji 2-3 res luksuzna stanovanja. Za nase standarde je pa vse kar je novo,luksuz.
gospod iskreni
# 18.07.2018 ob 12:02
Boga mladina, za luknjo s 4 sostanovalci 250+stroški. Zasluzijo pa tam 800 neto. Zdaj pa zivi. Obenem pa ogromno praznih stanovanj itd
Bobr
# 18.07.2018 ob 10:54
7up ce vzames 3 reveze s placo 1000 EUR in enega iz Rozne doline s placo 5000 EUR imas pac povprecje 2000 EUR...in nekako taksna je realna slika Ljubljane...nekaj bogatasev, precej srednjega razreda s placo okrog 1500 EUR ki zivijo po hisah, pol Ljubljane pa zivi v blokovskih naseljih s placo okrog 1000 EUR...in stanovanj za te pol Ljubljane pac ni dokler jih ne podedujejo. Se huje pa je ker vse vec neljubljancanov zaslepljenih s statistiko vidi to Ljubljano kot neko Meko, dejansko pa kdor ima denar v Ljubljani si zgradi hiso kekje na obrobju Ljubljane, po Ljubljani pa oddaja stanovanje za visoko najemnino.
Insider No. 1
# 18.07.2018 ob 10:36
7up

Ja. Bruto. Placujes pa od neta.
Jon Sneg
# 18.07.2018 ob 10:35
Ko smo se soočali pred krizo 2008 z gradbenim razmahom in ko so po slovenskih mestih (in vaseh) rasli kot gobe po dežju stanovanjski bloki, se je vsak drug tak projekt oglaševal kot "nadstandarden" in v "objemu narave" ali celo "zeleno sonce" ter podobnimi marketinškimi frazami. V bistvu pa je to, kar je bilo takrat trženo kot nadstandard v principu veljalo pred 40. leti za normalni standard. Pred kratkim sem govoril s sorodnikom, ki je arhitekt, ki mi je lepo razložil ta fenomen,.... Vse te "nadstandard" zadeve so v bistvu marketinške poteze,..., v principu pa se velikokrat zgodi, da so "nadstandardne" novogradnje popolnoma nefunkcionalne, izvedba je nekakovostna ob varčevanju z materiali, energetsko potratna (npr. velike steklene površine, ki zahtevajo ogromno energije in seveda vzdrževanja) kakor tudi z estetskega vidika popolnoma nekompatibilna z okolico in tradicijami arhitekture tistega okolja. V principu pa se tudi standard glede površine bivanjskih enot zmanjšuje (manjše sobe in ostali prostori).
Rocknrolla
# 18.07.2018 ob 13:17
Jest sm pa vzel kredo za 20 let. si kupu v LJ stanovanje in sedaj imam mir pred starci... Neprecenljivo!
Homer.
# 18.07.2018 ob 12:09
@m72
Kaj zdaj jamrate, prej ste pa slavili Jazbinška in razgrabili stanovanjski fond.
---------------
Jaz ga nisem in sem vedno trdil, da je šlo za krajo stoletja.
Druga kraja, pa so kadrovska stanovanja v katerih se več desetletij šlepajo za subvencionirane najemnine tisti z največjimi plačami......
Seveda da ne govorimo o naših poslancih ............
Neikius
# 18.07.2018 ob 10:22
@luks06: In ko ti dvigajo najemnine 5% na leto, plače pa ne? Greš živet pod most?

@IndyBob: To je po celi SLO, to nima z Jankovičem prav nič, ker je to državni zlati standard. ZAkaj pa misliš da imajo povsod probleme s poplavljenimi hišami? Pa recimo določene regionalne ceste s katerih so dovozi direktno na DVORIŠČA!
romanl11
# 18.07.2018 ob 12:07
Potem se pa ljudje cudijo zakaj nekateri Jugoslavijo povzdigujejo v nebo.. Zato, ker si imel vsaj dom, stanovanje, si si lahko ustvaril druzino in zivel neko dokaj normalno nestresno zivljenje.. Poglejte samo koliko stanovanj se je zgradilo med 1950-1988, pa bolnic, sol, zdravstvenih domov, cest in ostale infrastrukture... Do koliko his je prisla vecina Slovencev..aja bogi revezo so imeli pomankanje banan, kave pa cementa nekaj mesecev.. Danes pa odbijes polovico place samo z najemnino in stroski, kaj sele hrana in ostalo.. V Milanu dobis stanovanje za 70.000€ 80m2..Drzava nas samo se ropa na vsakem koraku, nobenih pametnih resitev ne nic.. V Celovcu place veliko vecje kot pri nas najemnine pa na ravni Mariborskih, pa razumem pac, da ni glavno mesto Avstrije ampak vseeno.. Jokanje spet kako ni denarja v zdravstvu in kako zdravniki v tujini zasluzijo vec, ne omenijo pa nic, da se tukaj zastonj izobrazujejo in da tudi zdravniki in ostali sodeljujejo z prevarami s katerimi posredniki zdravniske opreme in pripomockov bogatijo na racun prodaje bolnisnicam.. Sploh me veste kako bogati taksni posredniki opre in pripomockov so, bolnisnice pa tudi s soglasjem zdravnikov to vse preplacujejo z javnim denarjem.. Aja ne, treba je dati financno inekcijo, da bojo se bolj lahko kradli.. In tako je na vsakem podrocju v Sloveniji. Ves standard, ki ga imamo je na kredit in iz prejsnega sistema
Simko123
# 18.07.2018 ob 11:56
Aja pa seveda da ne pozabim.. sedaj je že kar nekaj let praviloma komunalni prispevek izracunan na enak nacin po vseh obcinah v sloveniji... ce nekdo rece, da je dal samo 2.000 evrov za komunalni prispevek, mu verjamem, ampak v zameno je verjwtno dobil makadamako pot... vse ostale vode si pa mora sam pripeljati na parcelo. Imam podoben primerek v vasi... placal le 500 evrov komunalnega.. sedaj pa si lep0 vozi vodo k hisi v cisterni... ker ima predracun za vodo 20.000evrov ( potegniti 50m vodovodnih cevi fi 150, narediti 3 hidrante... pač to je podpisal na obcini..in še dve leti ima cas za izgradnjo, potem to naredi obcina na njegove stroske.

Enako sedanji sosed, je hotel narediti 4 dvojcke... moral je predhodno narediti celoten vodovod in elektriko ( ceprav eletrika ni del komunalnega prispevka) uredil ulico cez svoje zemljisce in vse skupaj brezplacno predal obcini.. Vmes so ugotovili, da je parcela del denacionalizacije... vse skupaj stoji, izgubil tožbo proti občini...obcina pa je uspela doseci, da je cesta zaradi njihovega vlaganja, pač v njihovi lasti, in so jo izplacali v visini 10.000 evrov, njega pa je prisla ureditev okoli 80.000 evrov...
Pac mal se izpovedujem, da boste videli, kako tezko je.zgraditi nepremicnino, ce nimas pravih prijateljev na uradih... tudi sam sem to ugotovil na lastni kozi, ker praviloma ti obcina, elektro in komunalna podjetj narexijo marsikaj brezplacno.. samo navadnega cloveka olupijo do konca, da ima potem kaksen veljak zadvo gratis...
Kazalo