Poslanci bi o državnem holdingu lahko odločali že julija, a so to točko prestavili na jesen, da bi našli vmesne rešitve. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bi o državnem holdingu lahko odločali že julija, a so to točko prestavili na jesen, da bi našli vmesne rešitve. Foto: MMC RTV SLO
Kad
Kapitalska družba ostaja samostojna. Foto: MMC RTV SLO
Janez Šušteršič
Tudi vlada bo predlagala nekatera dopolnila, je napovedal finančni minister Janez Šušteršič. Dodane naj bi bile nekatere smernice OECD-ja, med drugim glede kriterijev za člane uprave in nadzornega sveta, ter načela upravljanja, sistem ocenjevanja tveganj, konflikt interesov, protikorupcijska klavzula in prepoved pravnih poslov. Foto: BoBo
Golob iz AUKN-ja kritičen do ustanavljanja holdinga
Odločitev o holdingu bo padla v petek

Koalicija in opozicija po večurni razpravi v DZ-ju o Slovenskem državnem holdingu nista zbližali stališč o predlogu. Zakonu, o katerem bodo poslanci glasovali v petek, se obeta podpora, saj ga podpirajo vsi poslanci koalicije.

K zakonskemu predlogu o državnem holdingu je bila vložena kopica večinoma koalicijskih dopolnil, nekaj pa jih je vložila tudi opozicija. Poslanci pa so sprejeli vse koalicijske amandmaje, medtem ko so opozicijske zavrnili.

Slovenski državni holding je bil osrednja tema tudi v oddaji Studio ob 17.00.

Prav obseg dopolnil je najbolj zmotil poslance PS-ja, ki so menili, da se zakon sprejema v popolni zmedi, saj bo njegova končna različica povsem drugačna od danes predstavljene. Hkrati jih tudi jezi hitrost sprejemanja zakona.

V poslanski skupini SD-ja so opozarjali na nevarnost razprodaje državnega premoženja, poleg tega pa ne vidijo pozitivnih učinkov, ki bi jih taka ureditev upravljanja državnega premoženja prinesla. Sami si želijo kakovostnega upravljanja državnega premoženja, ker gre za vir javnih financ. Družbe v državni lasti, predvsem s področja energetike, telekomunikacije in farmacije, pa opravljajo tudi pomembno razvojno funkcijo.

Varovalke proti razprodaji državne srebrnine
Marko Pogačnik
(SDS), ki je vodil parlamentarno delovno skupino, ki se je usklajevala o zakonu o državnem holdingu, zavrača očitke o nevarnosti razprodaje državnega premoženja, ker naj bi imel zakon vrsto varovalk.

Opozicijske očitke je zavrnil tudi finančni minister Janez Šušteršič. Po njegovem mnenju je glavna prednost holdinga predvsem koncentracija ter enotnost upravljanja državnih naložb, ki je zdaj ni. Druga prednost pa naj bi bili bolj transparentni in enostavnejši procesi v tej družbi. Slovenija pa bo s tem zakonom dala jasne signale tujim investitorjem.

Šušteršič je med drugim tudi zagotovil, da se deleži državnih podjetij ne bodo prodajali z namenom financiranja tekoče porabe. Izjema bo le 10 odstotkov kupnine, ki jo bo moral Kad ob prodaji posamezne naložbe nameniti za rezerve pokojninske blagajne.

Kako naj bi bil predvidoma videti SDH
V Slovenski državni holding (SDH) se bo predvidoma preoblikovala Slovenska odškodninska družba (Sod), ki bi ji bila pripojena tudi Družba za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), ki bi s tem prenehala obstajati. Na holding naj bi prenesli tudi Sklad za razgradnjo jedrske elektrarne Krško, holding pa naj bi upravljal tudi delež Zpiza v Zavarovalnici Triglav, piše Delo. Ustanovitev holdinga hkrati pomeni tudi konec AUKN-ja, ki zdaj upravlja državno premoženje.

Sejo državnega zbora lahko spremljate na 3. programu Televizije Slovenija in na MMC-ju.

Razpis za upravo ...
Holding bo po vladnem predlogu vodila tričlanska uprava, ki jo bodo izbrali na mednarodnem razpisu. Člani uprav ne bodo smeli biti člani nadzornih svetov družb, ki jih upravljajo, niti člani svetov konkurenčnih družb. Člani uprave pa naj bi bili imenovani za štiriletni mandat z možnostjo vnovičnega imenovanja.

Uprava SDH-ja naj bi v skladu s predlogom zakona posle vodila samostojno in na lastno odgovornost, pri čemer bi morala upoštevati smernice, strategijo, letni načrt upravljanja in kodeks. V primeru poslov, ki so vredni več kot 20 milijonov evrov (pridobivanje in razpolaganje s takšnimi naložbami), naj bi morala pridobiti soglasje nadzornega sveta, če pa takšno premoženje prodaja, pa predvidoma tudi soglasje vlade. Vlada pa naj bi bila tista, ki opravlja naloge skupščine družbe.

Nekdanji član uprave AUKN-ja Marko Golob se boji, da vlada ustanavlja holding, v katerem bo združila vse premoženje države, da bo lahko z njim servisirala dolgove Darsa in denacionalizacijskih upravičenj.

... in v DZ-ju potrjeni nadzorniki
V nadzornem svetu SDH-ja naj bi tako sedelo devet članov, ki naj bi jih potrdil državni zbor. Štiri bi potrdili na predlog vlade (od teh eden na predlog ekonomsko-socialnega sveta), štiri pa na predlog poslanskih skupin, eden pa naj bi bil predlagan na predlog komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Državni zbor naj ne bi o članih odločal "v paketu", temveč o vsakem posebej. Nadzorniki pa naj bi opravljali petletni mandat.

SD bo šel celo do referenduma
Zakonu ostro nasprotujejo v opozicijskem SD-ju, kjer ga imajo za "krajo stoletja", saj menijo, da daje možnost nepregledne razprodaje državnega premoženja. Prepričani so, da ne omogoča nadzora in pregleda nad tem, kaj se s premoženjem dogaja. SD moti tudi politično imenovanje nadzornikov holdinga, prav tako jim vlada ni dala jasnega odgovora o tem, zakaj je holding boljši od AUKN-ja. SD tako napoveduje, da bo prek državnega sveta skušal doseči veto na zakon o holdingu, v najslabšem primeru pa napovedujejo referendum.

Golob iz AUKN-ja kritičen do ustanavljanja holdinga
Odločitev o holdingu bo padla v petek