Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premogovnik Velenje je lani sodeloval pri šestih projektih, ki so bili prijavljeni na RFCS, in sicer skupaj s partnerji iz Češke, Romunije, Nemčije, Francije, Grčije, Poljske in Španije. Odobrili so jim tri projekte, skupaj vredne 6,53 milijona evrov, pri čemer je bil delež Premogovnika Velenje 530.000 evrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Letos odobreni projekti so Ohranjanje in promocija dediščine premogovništva kot evropske kulturne dediščine, ki bodo vzpostavili mednarodno mrežo za zaščito te dediščine in skrbeli za promocijo, raziskovalni projekt Ekološka sanacija in dolgoročni monitoring, ki bo izboljšal pristop k ekološki sanaciji in rehabilitaciji, ter raziskovalni projekt Hibridno shranjevanje energije z uporabo porudarske infrastrukture, ki bo preučil pilotni hibridni sistemi shranjevanja energije. Začetek projektov je predviden sredi leta, zaključek pa leta 2026.

"Premogovnik Velenje z dolgoletnim sodelovanjem pri projektih s tujimi razvojno-raziskovalnimi organizacijami dokazuje, da je resen in kompetenten partner. Odobreni projekti so pripravljeni v skladu z zelenim dogovorom in z zadnjimi usmeritvami Evropske komisije, obenem predstavljajo tudi naložbo za prihodnost in bodo pripomogli k uspešnemu prestrukturiranju ter pravičnemu prehodu savinjsko-šaleške regije iz premoga," so navedli v velenjskem rudniku.

Raziskovalni sklad RFCS, nad katerim bdi Evropska komisija, je namenjen sofinanciranju projektov s področja jekla in premoga.