Poganja med Agrokorjem in prodajalci Mercatorja bi morala biti končana do 1. februarja. Foto: BoBo
Poganja med Agrokorjem in prodajalci Mercatorja bi morala biti končana do 1. februarja. Foto: BoBo
Brez dogovora pri prodaji Mercatorja

Po zdaj veljavnem prodajnem sporazumu morajo po poročanju TV Slovenija banke upnice sporočiti, kakšno obliko podaljšanja skoraj milijardnega dolga bodo dale Mercatorju.

Največje banke neuradno menda še niso privolile v devetletno podaljšanje posojil, če Mercator ne dobi novega lastnika, pa bi bilo to le šestletno. Neuradno se utegnejo zato pogajanja nadaljevati.

Mercator znižal zadolžitev
Uprava Mercatorja je po v četrtek razkritem poslovanju za preteklo leto, zadolžitev je znižal za 50 milijonov, na 957 milijonov evrov, poslala pismo največjim lastnikom in bankam s pozivom, da končajo postopek prodaje znotraj dogovorjenih rokov. Pri tem so opozorili, da je Mercator talec teh pogajanj, kar se kaže tudi na poslovanju.

Danes tudi poteče rok, ko se Agrokor lahko umakne brez kazni, če Mercator ne dobi podaljšanja posojil. To zagotovilo ima le, če lastništvo ostane nespremenjeno. Največja težava sta zdaj banki Erste in Raiffeisen, ki bi poleg ameriške JP Morgan tudi financirali prevzem.

Po poročanju zagrebškega dopisnika RTV Slovenija Vanje Vardjana je na pogajanjih, ki so z manjšimi premori potekala dobra dva tedna, beseda tekla o višini dokapitalizacije Mercatorja, ki jo zahtevajo upniki, in ceni za delnico za največjega slovenskega trgovca.

Agrokor naj bi tik pred iztekom uradnega roka za sklenitev posla predlagal podaljšanje pogajanj, a banke prodajalke tej prošnji skoraj gotovo ne bodo ugodile.

Dvom o finančni sposobnosti Agrokorja
Prodajalci namreč dvomijo tudi o finančni sposobnosti Agorokorja. Tako nizozemska banka ING, ki v imenu konzorcija bank prodajalk sodeluje v pogajanjih, od Agrokorja zahteva jasno razkritje financerjev nakupa.

Tega Agrokor doslej ni storil, kar predstavlja še dodaten razlog za to, da posel najverjetneje ne bo sklenjen. V pogajalskem procesu sta bili zadnje dni najzahtevnejši avstrijski banki Erste in Reifeisen.

Omenjeni banki namreč nista bili zadovoljni z višino dokapitalizacije in sta zahtevali, da ta znaša celo več kot 200 milijonov evrov. Ob tem je pomembno poudariti, da je prav Erste banka ena največjih posojilodajalk Agrokorja in je dobro seznanjena tako s finančnim stanjem največjega hrvaškega podjetja kot tudi Mercatorja. Kako se bo na zavrnitev prošnje za podaljšanje odzval Agrokor, za zdaj ni znano.

Vrednost delnice Mercatorja še naprej pada
Banke sicer hočejo čim višjo razdolžitev trgovca, vsaj 200-milijonsko, kar bi pomenilo nižjo ceno delnice. Laško pa vztraja pri ceni 120, saj ima na to ceno vezana posojila. Tečaj delnice pa se je medtem v letu dni skoraj prepolovil, danes pa končal še tri odstotke niže, pri vrednosti slabih 71 evrov.

Brez dogovora pri prodaji Mercatorja