Bratuškova upa, da bodo poslanci lahko pojasnili
Bratuškova upa, da bodo poslanci lahko pojasnili "prodaje pod mizo in ribarjenje v kalnem". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Odbor za finance in monetarno politiko je največ časa porabil pri razpravi o določilih o večji preglednosti. Holding bi po predlogu PS-ja skupaj z odvisnimi družbami med drugim moral zagotavljati informacije javnega značaja, bil bi zavezanec za javna naročila, nadziralo pa bi ga Računsko sodišče.
Zavezanost k javnemu naročanju in k zagotavljanju informacij javnega značaja ne bi veljala za družbe v lasti holdinga, če ta družba k temu ni zavezana po veljavni zakonodaji. Računsko sodišče pa bi nadziralo državni holding in njegove odvisne družbe in revidiralo vse gospodarske družbe, banke in zavarovalnice, ki so v več kot 50-odstotni neposredni lasti holdinga, države ali občin.

SD bi zakon dal na ustavno sodišče
O učinkovitosti in izvedljivosti teh določil je podvomil poslanec SD-ja Matevž Frangež. Predlagane rešitve po njegovi oceni tega cilja ne bodo mogle izpolniti. Glede na obseg dela Računskega sodišča pa se je Frangež vprašal, ali ima to sploh dovolj kadrovskih zmogljivosti, da to delo lahko izvede učinkovito.
Poleg tega se je zbal, da nobena izmed odvisnih družb ne bo padla pod obvezo javnega naročanja in zagotavljanja informacij javnega značaja. Janko Veber (SD) pa je ocenil, da bi bilo zakon najbolje izčistiti in popraviti skozi presojo na ustavnem sodišču.
Dikcija po Šušteršičevo
Alenka Bratušek, ki je v imenu PS-ja vložila dopolnila, je pojasnila, da so bile te rešitve usklajene z Računskim sodiščem, informacijskim pooblaščencem in zakonodajno-pravno službo. Dodala je, da je prav takšno dikcijo zahteval Šušteršič.
Ves čas je tudi izražala upanje, da bodo ljudem znali pojasniti morebitne prodaje pod mizo, provizije in druge oblike "ribarjenja v kalnem". Pozvala je tudi, naj se do zagotovitve večje preglednosti zaustavijo vsi trenutni postopki v Slovenski odškodninski družbi, ki vzbujajo številne kritike v javnosti.
Vodja odbora Marko Pogačnik pa je napovedal, da bo vlada v kratkem pripravila svoj predlog novele, v katerem naj bi zagotovila tudi večjo vlogo Računskega sodišča. Najglasnejši je bil sicer Bojan Starman (DL), ki se sicer s strogim nadzorom Računskega sodišča strinja, a je poudaril, da z neskončnimi razpravami o zakonu ne bodo dosegli občutnega izboljšanja upravljanja z državnim premoženjem.