Potrebujemo preprost, operativen dokument o viziji slovenske energetike, je prepričan Pahor. Foto: BoBo
Potrebujemo preprost, operativen dokument o viziji slovenske energetike, je prepričan Pahor. Foto: BoBo
Združitev energetskih stebrov?

Gospodarska ministrica Darja Radić je prepričana, da bi en energetski steber zmanjšal vpliv posameznih interesov in na enem mestu združil kadrovski potencial v energetiki.
Po besedah ministrice Radićeve, je namen enega energetskega stebra združiti ves kadrovski potencial v eno organizacijo, ki se bo lažje odločala tudi o prihodnjih investicijah. "Celotno oblikovanje bi nato prepustili stroki, ki bi energetsko politiko kreirala na tej instituciji," je po sredini seji strateškega sveta dejala ministrica. Prepričana je, da bi ena krovna organizacija treh energetskih segmentov (jedrski, termo in hidro) preprečevala, da bi se lahko uveljavljali posamezni interesi.
Pobuda bo sedaj šla še v razpravo na odbor za gospodarstvo, obravnaval pa jo bo tudi državni zbor. Medtem bo ministrica "šla s polno paro naprej" in pripravila cilje nacionalne energetske politike, kjer pa bo po besedah premierja Boruta Pahorja treba "hiteti počasi". "Ne bi rad, da bi naslednja vlada za nami, spreminjala temelje energetske politike. Če bi se to zgodilo, bi to zame pomenilo velik poraz," je pojasnil premier.
Energetika je prihodnost države
Pahor, ki slovensko energetiko vidi kot hrbtenico bodoče slovenske konkurenčnosti, Radićevo pri njeni pobudi tako povsem podpira. "Tu se odloča o gospodarski politiki in prihodnosti države. Na razpravi sem prosil za iskrenost, sedaj ni čas za diplomacijo. Vprašanje enega energetskega stebra je po moje bolj vprašanje kako to doseči in ne toliko cilj," je povedal Pahor.
Pri tem je dodal, da sta dva stebra do sedaj res prinašala nižje cene električne enrgije. "In temu se ne bi rad odpovedal," je dejal Pahor. Na to je ministrica Radićeva dodala, da upa, da se cene električne energije ne bodo povišale. Te se po njenih besedah sicer že sedaj določajo v regiji in glede na cene na Balkanu, zato naj koncentracija ne bi smela biti problematična. Del proizvedene električne energije pa naj bi se trgovcem za maloprodajo ponudil na borzi, kar naj bi zagotavljalo konkurenčne cene.

Združitev energetskih stebrov?