Družba naj bi imela lani večjo izgubo, kot je bilo predvideno. Foto: BoBo
Družba naj bi imela lani večjo izgubo, kot je bilo predvideno. Foto: BoBo
Parlamentarni odbor
Nujno sejo treh parlamentarnih odborov je sklical SDS. Foto: BoBo

Izredno sejo treh parlamentarnih odborov - za gospodarstvo, finance in monetarno politiko ter infrastrukturo in prostor - je zahtevala poslanska skupina SDS-a, ki meni, da morajo davkoplačevalci izvedeti, kako poteka sanacija Adrie in kako podjetje posluje.

Skrb, da ne bodo sredstva izgubljena
Ivan Grill
(SDS) je v obrazložitvi spomnil, da je vlada Boruta Pahorja septembra 2011 sprejela sklep o dokapitalizaciji Adrie Airways v vrednosti 49,5 milijona evrov. "Letos so iz družbe sporočili, da Adria Airways posluje skladno z načrtom, vendar pa je aprila prišel v javnost podatek o njenem poslovanju za lansko leto, ko naj bi družba imela večjo izgubo, kot je bilo predvideno v programu prestrukturiranja," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je lani novembra Evropska komisija sprožila preiskavo zaradi suma, da so bile državne dokapitalizacije v letih med 2007 in 2011 v neskladju s pravili EU-ja o državnih pomočeh. "Pojavlja se bojazen, da bodo sredstva iz dokapitalizacije izgubljena," je dejal Grill.

Stepišnik: Dokapitalizacija ni bila državna pomoč
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je na začetku seje poudaril, da dokapitalizacija Adrie nikakor ni bila državna pomoč, odborom pa je tudi predlagal, da sprejmejo sklep s tako trditvijo.

Državna sekretarka z ministrstva za finance Mateja Vraničar pa je pojasnila, da trenutno potekajo zelo intenzivne aktivnosti in pogajanja z Evropsko komisijo, na podlagi katerih želijo dokazati, da je bila dokapitalizacija upravičena in v skladu s pravili državne pomoči. "Verjamem, da bomo v sodelovanju z Adrio Airways in Slovensko odškodninsko družbo našli prave odgovore na vprašanja, ki nam jih postavlja Evropska komisija," je dejala.

Horvat (NSi) in Han (SD) predlagala zaprtje seje
Zaprtje seje za javnost je v imenu NSi-ja sprva predlagal Jožef Horvat, ki je pojasnil, da kot poslanec ne bi želel odgovarjati, da bi Slovenija zaradi javne obravnave morda občutljivih podatkov plačevala penale. Horvat je pozneje ta predlog umaknil, vendar je zaprtje seje v imenu SD-ja nato predlagal Matjaž Han, njegov predlog pa je bil podprt. Predsednica odbora za gospodarstvo Alenke Pavlič je napovedala, da se bo skupna seja treh odborov nadaljevala v petek.

SDS pred sejo predlagal tri sklepe
Poslanska skupina SDS je za skupno sejo odborov predlagala tri sklepe. Vlado in Adriino upravo želijo pozvati, naj podrobno predstavita poslovanje podjetja od dokapitalizacije leta 2011 naprej. Poleg tega predlaga poziv vladi in upravi, da sprejmeta in predstavita ukrepe, s katerimi bosta zagotovili ekonomično in tudi moralno-etično nesporno poslovanje družbe. V tretjem sklepu pa bi vlado pozvali, da nemudoma posreduje natančne podatke o skupni višini in višini bonitet po posameznih prejemnikih letalskih vozovnic, ki so bile izdane pod posebnimi pogoji.