TEŠ 6 je trenutno največji in najspornejši energetski projekt države. Foto: BoBo
TEŠ 6 je trenutno največji in najspornejši energetski projekt države. Foto: BoBo
TEŠ 6
Po Rotnikovih besedah v poslovanju s petimi podjetji ni bilo nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Kdo služi v TEŠ-u

Podjetja Dbss, Cigrad, Vas, Andrejc in Kovinarstvo Sovič so med letoma 2005 in 2010 Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) izstavila račun za 50 milijonov evrov, je za TV Dnevnik poročala Vesna Deržek. TEŠ je imel v enakem obdobju samo s šestim blokom sicer več kot 1,2 milijarde evrov stroškov, zato se znesek zdi zanemarljiv.

A gre za družbe, ki imajo skupne družbenike, so ugotovili revizorji družbe PricewaterhouseCoopers, ki so podjetja menda vzeli pod drobnogled zaradi skrbi materinske družbe, Holdinga Slovenske elektrarne.

V petih letih potrojeni prihodki
Podjetja sicer lastniško obvladujejo Branko Vrtačnik, Miroslav Andrejc in Stanislav Sovič, sami domačini, ki so prek poslov s TEŠ-em še leta 2005 ustvarili dobrih pet milijonov evrov, lani pa že dobrih 15.

"Opravljali smo gradbeno-obrtna dela na upravni zgradbi, zakonito smo bili izbrani na javnem razpisu, med dvanajstimi prijavljenimi, bili smo najcenejši," je dejal Branko Vrtačnik.
Revizorje je zmotilo tudi dejstvo, da so te družbe ves čas kljub močno povečanim dohodkom ohranjale isto število zaposlenih.

Iz določenega v nedoločen čas
Za nameček naj bi bilo podjetje Vas ustanovljeno le mesec dni preden ga je TEŠ prvič izbral na javnem naročilu. Vodja podjetja Andrejc, ki ima v lasti tudi tretjino podjetja Vas, je o poslih za TEŠ povedal: "Delamo posle v povezavi z deponijo pepela, od leta '93 naprej. Potem se je podaljševalo za določen čas z aneksi, mislim, da leta 2002. Leta 2003 pa se je podaljšalo za nedoločen čas - mislim, da v času direktorja Rotnika."
Na vprašanje, ali so za posel kaj darovali TEŠ-u, Andrejc odgovarja: "Mi smo dajali za reklame, razna društva in podobno, drugače pa ne."
Kakovostna in cenovno ugodna podjetja
Medtem razrešeni direktor TEŠ-a Rotnik opozarja, da je vse pogodbe obravnaval nadzorni svet TEŠ-a. "Zagotovo gre za izvajalce, ki so bili kvalitetni in cenovno zelo ugodni," trdi Rotnik.

Obenem sicer zagotavlja, da so bili posli čisti. O več kot 600.000 evrov vrednih nagradah za šesti blok TEŠ-a pa Rotnik pravi: "Šlo je za povečan obseg dela, izplačilo je nizko. Treba je povedati, da je ta strošek v letu 2011 narasel do dveh milijonov evrov. Ta strošek je zdajšnje vodstvo TEŠ-a podpisalo z zunanjimi izvajalci in vprašanje je, ali je tako velik strošek res potreben."

A iz Šoštanja so sporočili, da to ne drži. Za vodenje projekta šesti blok so HSE-ju Investu letos dali 1,4 milijona evrov, ravno v času Rotnika pa so bile z isto družbo za lansko leto podpisane pogodbe za dobra dva milijona evrov.

Kdo služi v TEŠ-u