Ljudje v Rusiji so že začeli v večjem številu menjavati rublje v dolarje v strahu pred izgubljanjem vrednosti. Foto: EPA
Ljudje v Rusiji so že začeli v večjem številu menjavati rublje v dolarje v strahu pred izgubljanjem vrednosti. Foto: EPA

Rubelj je danes padel tudi za 19 odstotkov, na 80,1 rublja za dolar, preden se je trgovanje ustalilo pri okoli 72,99 rublja za dolar, poroča Bloomberg. Padec se je zgodil kljub nepričakovanemu nočnemu dvigu obrestnih mer, ki ga je izvedla ruska centralna banka, in sicer za 6,5 odstotne točke, na 17 odstotkov.
A poteza centralne banke največjega padca vrednosti ruske valute v 16 letih ni preprečila, zaradi česar je ruski premier Dmitrij Medvedjev za danes že napovedal izredni sestanek o finančnih vprašanjih. Kljub temu pa je po poročanju Reutersa predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov pretrese na trgu pripisal zgolj čustvom in špekulativnemu razpoloženju.

Vendar na Bloombergu menijo ravno obratno, in sicer, da zadnji dogodki kažejo na to, da ruske oblasti izgubljajo nadzor nad položajem, poraja pa se že strah pred uvedbo določenih omejitev. Pri tem se med poznavalci dogajanja porajajo zlasti ugibanja o valutnih omejitvah, kar pa bi močno vplivalo na rusko bonitetno oceno in na njeno gospodarsko rast.

Zadnje dogajanje v Rusiji bo močno vplivalo tudi na slovenske izvoznike, saj je ruski trg za številne zelo pomemben. Tako so v Krki prek Seoneta že napovedali, da bo upadanje vrednosti rublja negativno vplivalo na njihovo poslovanje, saj je Rusija njihov največji trg. Ob tem so dodali, da pozorno spremljajo dogajanje in se prilagajajo novim okoliščinam.