Nemški lastniki del proizvodnje selijo na Slovaško. Foto: MMC RTV SLO
Nemški lastniki del proizvodnje selijo na Slovaško. Foto: MMC RTV SLO

Uprava Secopa je v začetku aprila napovedala, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo preseliti na Slovaško. Po več mesecih so se pogajanja sindikata in uprave končala s sklepom, da bodo namesto 650 odpustili 440 delavcev.

Da bodo odpustili 440 delavcev, so potrdili tudi v Secopu. Kot so sporočili, Secop združuje montažne linije kompresorjev na Slovaškem, vzporedno pa tovarno v Črnomlju razvija v dobavitelja motorjev in komponent ter išče strateškega partnerja.
Z navedenim bodo ustvarili najboljšo mogočo rešitev za zaposlene v Sloveniji, prepričani pa so, da je uspešna izvedba programa odpuščanja izredno pomembna za izboljšanje položaja skupine Secop na trgu in s tem tudi za črnomaljske delavce, so še sporočili iz uprave Secopa.

Prvi, ki bodo odpuščeni, so se javili sami
Glavni sindikalist v Secopu Zdravko Bahor je pojasnil, da naj bi se odpuščanja začela konec septembra, končala pa konec junija prihodnje leto. Po dogovoru naj bi konec septembra odpustili prvih 51 delavcev (med njimi bo 40 zaposlenih, ki so se javili sami), konec decembra bodo nato odpustili še 164 zaposlenih, konec marca 2012 naslednjih 168 in konec junija še zadnjih 57 delavcev, je pojasnil.

Sindikalist je še povedal, da bodo zaposleni, ki bodo ostali (približno polovica trenutno zaposlenih), v Črnomlju izdelovali komponente za tovarno v slovaških Zlatih Moravicah, saj na bi teh tam potrebovali za 3,2 milijona evrov.

Morebitnega novega naložbenika še iščejo
Omenjeni program odpuščanj naj bi predvidoma končali junija prihodnje leto, potem pa bo vse odvisno od podpisa novih programov ali morebitnega novega naložbenika, ki ga v Secopu, ravno tako kot novega direktorja, še iščejo, je še dejal Bahor.

Sindikat in uprava sta se v sklepnem delu pogajanj dogovorila tudi, da bodo Secopovi delavci do konca prihodnjega leta ohranili v prvem delu pogajanj dogovorjeni motivacijski dodatek pri plači. Kot je še povedal Bahor, se je uprava še zavezala, da bo pri vseh naslednjih potezah v podjetju sodeloval tudi sindikat.