Semolič meni, da je treba biti previden pri citiranju ocen mednarodnih institucij. Foto: STA
Semolič meni, da je treba biti previden pri citiranju ocen mednarodnih institucij. Foto: STA
IMF je po redni misiji v Sloveniji podal sveženj priporočil. Foto: EPA

Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), se v sporočilu za javnost tako strinja s priporočili sklada (IMF) v povezavi s šibkostjo slovenskega korporativnega upravljanja, prestrukturiranjem prezadolženega gospodarstva, povečano preglednostjo in izogibanjem moralnemu hazardu, ki izhaja iz povezanosti bank, podjetij in politike.
Podpira tudi pozive k postopnemu krpanju proračunske luknje, kjer pa so v ZSSS-ju znova poudarili, da mora biti varčevanje uravnoteženo s povečanjem prihodkov proračuna. Obenem pa nasprotujejo priporočilom, naj se skrčijo javni izdatki za socialno varnost, saj bi bolj pričakovali pozive sklada, naj se raje povečajo odhodki za raziskave in razvoj, prav tako naj se poveča njihova učinkovitost ter okrepi črpanje evropskega denarja.

"Uradni podatki nam namreč kažejo, da v programskem obdobju 2007-2013 ne bomo uspeli počrpati kar od 300 do 400 milijonov evrov sredstev. Prav tako bi pričakovali pozive k povečanemu obsegu investiranja (od 2009 opažamo drastični padec investicij)," opozarja Semolič.
Nacionalni interes da, ob ustreznem vodenju
Predsednik ZSSS-ja se prav tako ne strinja z oceno IMF-ja o "zmotni obrambi nacionalnih interesov" in pozivih po močni privatizaciji. Državno lastništvo po njegovem mnenju namreč ni problematično, dokler se upoštevajo mednarodna pravila korporativnega upravljanja.
Hkrati pa se Semolič obregne tudi ob oceno OECD-ja, da bo kmalu potrebna ponovna pokojninska reforma, in izrecno nasprotuje dvigu upokojitvene starosti. Po njegovem mnenju je to povsem napačna strategija, saj popolnoma zanemarja stanje na trgu dela in pa indikatorje zdravja. Kot primer navede, da slovenski delavec lahko po podatkih Eurostata pričakuje 54 zdravih let življenja, evropski pa 62.
Ni vse zlato …
Za konec predsednik ZSSS-ja še opomni, da je IMF tudi javno priznal močno podcenjujočo oceno učinkov varčevanja. "Prav zato je treba opomniti domačo politično javnost, naj bo zelo previdna pri citiranju dokumentov MDS in ostalih mednarodnih ekonomskih organizacij.
Kakor vidimo, njihova priporočila in zaključki niso vedno suho zlato,"
sklene Semolič.