Nadzorni svet Alposa je tako na podlagi novih dejstev zadolžil upravo družbe, da pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja in realno ugotovi možnosti njegove izvedbe. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet Alposa je tako na podlagi novih dejstev zadolžil upravo družbe, da pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja in realno ugotovi možnosti njegove izvedbe. Foto: MMC RTV SLO

Kot je sporočil predsednik nadzornega sveta Alposa Vasilij Prešern, bodo ti zatem predloženi skupščini Alposa.

Ugotovljene številne nepravilnosti
Nadzorni svet Alposa je na seji prejšnji teden namreč ugotovil, da so bili po potrjeni prisilni poravnavi v družbi bankam upnicam in Siju od uprave družbe posredovani nepopolni in netočni podatki o poslovanju in razmerah v hčerinskih družbah. Ob tem so bile ugotovljene tudi številne nepravilnosti.

Na pobudo bank upnic - Nove Ljubljanske banke, Nove Kreditne banke Maribor, Abanke Vipa, Factor banke in Probanke, ki so 80-odstotne lastnice Alposa, ter Sija, ki ima petinski delež, so bile nepravilnosti ugotovljene šele po potrditvi pravnomočne prisilne poravnave, ko je nova uprava na čelu z Ljubom Osovnikarjem pregledala in ugotovila dejansko stanje.

Alpos bi potreboval dodatna likvidna sredstva
Ugotovljeno je bilo tudi, da bi bila potrebna dodatna obsežna konverzija terjatev upnikov, poleg tega bi Alpos potreboval še dodatna likvidna sredstva. Kljub predvidenim ukrepom pa uprava ni zagotovila, da bi skupina Alpos v nadaljevanju lahko poslovala pozitivno in bila sposobna odplačati preostanek znižanih dolgov.

Nadzorni svet Alposa je tako na podlagi novih dejstev zadolžil upravo družbe, da pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja in realno ugotovi možnosti njegove izvedbe. Hkrati nadzorniki pričakujejo, da bo uprava pripravila in vložila odškodninske zahtevke proti odgovornim osebam v prejšnji upravi Alposa, ki jo je vodil Mirjan Bevc.

Težave tudi v srbskem Aleksincu
V zelo težkem položaju pa se je znašlo Alposovo hčerinsko podjetje v Aleksincu, saj ima od marca lani blokirane vse transakcijske račune. Zaposleni v tej družbi so zato pred dnevi pozvali srbskega ministra za delo in socialno politiko Rasima Ljajića, da jim priskoči na pomoč. Delavci so v pismu ministru navedli, da se je družba v težkem položaju znašla predvsem zaradi nevestnega dela vodstva podjetja. Po njihovih navedbah obstaja utemeljen sum o organiziranem gospodarskem kriminalu.

Zapisali so še, da je bil Alpos (nekdanji Fahop Aleksinac) pred privatizacijo uspešno podjetje, ki je poslovalo z dobičkom, po privatizaciji pa je postalo najbolj zadolženo podjetje v regiji.