Številne kmetije bodo prizadete zaradi višjih prispevkov za socialno varnost. Foto: Thinkstock
Številne kmetije bodo prizadete zaradi višjih prispevkov za socialno varnost. Foto: Thinkstock
Sindikatu kmetov opozarja na težave kmetov

SKS tako zahteva spremembo decembra lani sprejetega pravilnika na obstoječe stanje, kot poudarjajo pa o spremembi pravilnika sploh niso bili obveščeni.

Ob tem so v SKS-ju navedli primer kmetije, pri kateri so se prispevki za socialno varnost na mesečni ravni zvišali za več kot šestkrat.

Na kmetiji, ki obdeluje 130 hektarjev površin, delajo štiričlanska družina in zunanja sodelavca. Nosilec kmetije mora tako po novem zaradi lani ustvarjenega 60.000 evrov dohodka po prejemu obvestila DURS-a plačevati 1200 evrov socialnih prispevkov mesečno.

Nosilec dejavnosti na tej kmetiji ni prejel dohodninske odločbe, na katero bi se vsaj pritožil, pač pa samo obvestilo, na podlagi katerega so mu začeli zaračunavati višje prispevke.

Novi pravilnik bo po mnenju SKS-ja prizadel kmetije, ki imajo knjigovodstvo, saj se dohodek kmetije po novem pravilniku prišteje samo k nosilcu dejavnosti. Po oceni sindikata naj bi letos zaradi sprememb pravilnika višji prispevki doleteli okrog 300 kmetij, prihodnje leto pa 2000.

Kdor na kmetiji ni nosilec dejavnosti, plačuje pavšalno še vedno okrog 180 evrov socialnih prispevkov mesečno. "Dobiček oz. dohodek kmetije se tako po novem ne deli več na vse tiste, ki delajo na kmetiji," opozarjajo v sindikatu. Podpredsednik sindikata Roman Žveglič v izogib plačevanju tako visokih prispevkov kmetom svetuje, naj privarčevanega denarja ne hranijo na računu.

Sindikat se bo 20. avgusta sestal s predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na srečanju bodo skušali razveljaviti pravilnik ali pa doseči, da bi začel veljati z letom 2015.

Sindikatu kmetov opozarja na težave kmetov