Gospodarstvo

Poudarki

  • Veliko primerov odpovedi sindikalistom se konča s poravnavo, opozarja Lidija Jerkič
Lidija Jerkič
Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič poudarja, da je bilo v zadnjih letih več primerov odpuščenih sindikalistov. Foto: BoBo
VIDEO
Odpuščanje sindikalnih za...

Dodaj v

Sindikati ob pogostih odpovedih za sindikaliste predlagajo, da bi odpoved presojalo sodišče

Pritiski na sindikaliste so vse pogostejši
26. julij 2018 ob 13:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikati, potem ko so v Kovinoplastiki Lož odpustili sindikalista Aleša Hogeta, opozarjajo na vse pogostejši pojav odpuščanja sindikalistov in pozivajo k spremembam delovne zakonodaje, tako da bi razloge za odpoved ugotavljalo sodišče in ne delodajalec.

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič opozarja, da je primerov raznovrstnih pritiskov na sindikaliste v podjetjih vse več. Delodajalci ravnajo po receptu, s pomočjo katerega se takšnih delavcev, čeprav sodišče odloči v prid delavca, znebijo, zato predlagajo spremembe delovne zakonodaje, po kateri bi bili sindikalni zaupniki bolj zaščiteni.

"Odpuščanja sindikalnih zaupnikov je v zadnjih treh do štirih letih več kot v zadnjih 25 letih," je ponazorila Jerkičeva in dodala, da je o številkah težko govoriti, saj se veliko primerov konča s poravnavo ali s tem, da se delavec, ker ne zdrži pritiskov delodajalca, odpove sindikalni dejavnosti. "Očitno je konec romantičnih časov sindikalizma," je ocenila.

Nedopustno ravnanje s sindikalisti
Po njenem mnenju je "ravnanje s sindikalisti v državi nedopustno", saj se delodajalci pri tem držijo recepta. "Če ne pomaga mobing, sledi odpoved, katere vsebina ni pomembna. V veliko primerih se spor konča s poravnavo, če gre stvar prek sodišča, to navadno ugotovi nezakonitost postopka, a se delavec praviloma ne vrne na delo, saj delodajalec razveljavi pogodbo zaradi porušenega zaupanja," je orisala.

Zato bi morali spremeniti delovno zakonodajo tako, da razlogov za odpoved ne ugotavlja delodajalec, temveč sodišče. Priložnost za to se bo pokazala kmalu po vzpostavitvi nove vlade, saj te praviloma kmalu odprejo to področje z navedbo, da želijo povečati fleksibilnost trga dela.

"Kovinoplastika Lož ni zgleden delodajalec"
V primeru Kovinoplastike Lož gre po njenem mnenju tudi za nedopustno ravnanje delodajalca, ki je delavcu in njegovim bližnjim sledil z detektivom. Na to temo se bo Jerkičeva avgusta sestala z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, je napovedala. Vodstvo Kovinoplastike Lož Hogetu, ki je predsednik sveta delavcev in tudi podpredsednik sindikata Skei, očita vrsto kršitev. Te je Hoge danes vnovič zavrnil, Jerkičeva pa je dodala, da "delodajalec skuša Hogeta javnosti prikazati kot nekoga, ki skušal zlorabljati nekaj, kar mu ne gre – kdor misli, da je imel privilegije, ga pozivam, naj prevzame njegovo funkcijo, teh pa v vrsti ni".

"Kovinoplastika Lož ne sodi med zgledne delodajalce, saj se je podoben primer zgodil pred leti, ko je bila predsednica sindikata odpuščena iz enakega razloga in na drugi stopnji vrnjena v delovno razmerje. Čeprav je družba največji delodajalec v Loški dolini, nima sklenjene ne kolektivne pogodbe ne dogovora o pogojih za delo sindikata in sveta delavcev," je poudarla Jerkičeva.

Hoge je zatrdil, da bo šel v tem sporu "do konca" in se ne bo vdal. Po mnenju Jerkičeve pa je težava v delodajalcu: "Vprašati bi jih bilo treba, zakaj so edino podjetje v Sloveniji, ki je bilo toženo za dodatek za delovno dobo, preveriti, koliko prijav je bilo podanih na inšpekcijo za delo in koliko je bilo izdanih odločb ter zakaj ne zmorejo sklenitve kolektivne pogodbe in dogovorov," je dejala.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 26.07.2018 ob 15:52
Kovinoplastika Lož ni zgleden delodajalec
Kar pa ne pomeni, da lahko sindikalist v času, ko naj bi opravljal sindikalne posle, hodi na počitnice in izvaja politični aktivizem.
ElTorro
# 26.07.2018 ob 15:09
"Očitno je konec romantičnih časov sindikalizma," je ocenila.

Eh, bejž. Da bo treba začeti dejansko delati za delavske pravice, ne pa le kasirati plače?
Morda celo kaj več kot vpiti le "hočemo višje plače" in "pravice delavcev so nedotakljive"?
pobrisan
# 26.07.2018 ob 13:56
V primeru Kovinoplastike Lož gre po njenem tudi za nedopustno ravnanje delodajalca, ki je delavcu in njegovim bližnjim sledil z detektivom.

Kako pa naj potem odkrijejo kršitve zaposlenega? So pa ti sindikalisti v dosti primerih v prekršku, ko svojo funkcijo izkoriščajo za privatne namene.
miro789
# 26.07.2018 ob 18:48
MMC pa seveda nadaljuje z e enostranskim prikazovanjem. Več izveš iz komentarjev kot iz samega članka.
kralj matjaž
# 26.07.2018 ob 16:16
Sindikalisti mislijo da so bogovi in to je problem. Če bi se sindikalisti borili za delavce, skupaj z delodejalci delali za čimboljše delovne pogoje, ne bi bilo problema. Problem pa je, da sindikati drugega kot ideološkega boja ne znajo.
wax
# 26.07.2018 ob 22:47
Me prav zanima kolko je ta stric sploh kaj delal na tej firmi..samo za zgago so dobri tej "zaupniki", kdor je imel opravka z njimi točno ve o čem govorim..grožnje, grožnje in samo grožnje..drugega ne znajo..firmo je kupil nekdo ki bi rad da ljudje notri kaj delajo ne pa da čakajo na plačo..in to gre tem stricem v nos..vse, samo delat ne..ket če ne, stavka..
Zdej pa naj bi še sodišča o zem odločala?? A z vsemi sodnkmi zaostanki? Sej se že sedaj za vsako figo pritožijo in jih sodišče ščiti zaradi "socialnega miru".. tudi slovenija postaja "pizza, mafia" država..ali pa smo že globoko tam..samo pogledamo npr.na SŽ..ah..škoda..
samogledam
# 27.07.2018 ob 06:19
Vsak delodajalec bi moral imeti pravico da odpusti vsakega delavca, ki s svojim samovoljnim ravnanjem škoduje podjetju. Trg je prost, komur niso pogoji delodajalca všeč, naj gre drugam ali odpre s.p. Lahko je nagovarjat druge, če imaš svojo rit zavarovano, ane sindikalisti ?
vrtojb56
# 26.07.2018 ob 21:30
Pa kaj še, sindikalisti so še preveč zaščiteni.
miro789
# 26.07.2018 ob 18:45
Na sodišče se lahko pritožijo že zdaj.
samogledam
# 26.07.2018 ob 16:50
kolikor jaz poznam zakon o delovnem razmerju je delavec dolzan spostovati naloge iz podpisane pogodbe o delovnem razmerju z delodajalcem. Za nesoglasja je pristojno delovno sodisce, na katero se lahko obrne ena ali druga stranka.
JOŽE
# 26.07.2018 ob 23:37
Naj spomnim Jerkičevo na leto 2014 ,in na sodni proces pod oznako I Pd1327/2014.V tem sodnem procesu se je oblikovala sodna praksa odpuščanja sindikalnih zaupnikov.Iskanje pravice na sodišču ni obrodilo pozitivnih sadov.Tudi ne obravnava na ustavnem sodišču je zaprla pot iskanja pravice izven meja države.Nezainteresiranost prve sindikalistke Ske-i Lidije Jerkič ob tem sodnem postopku je botrovalo vse pogostejšim odpustom sindikalnih zaupnikov v podjetjih. Jerkičeva ne pozna besede solidarnost kaj hitro pozabi in se potrudi da blokira javne izjave na spletnih straneh sindikatov sindikalistov ki ostanejo brez služb ,in dokler bodo takšni vodili slovenski sindikalizem se zelo slabo piše slovenskim sindikalnim zaupnikom. Aleš Hoge imaš mojo podporo ,upoštevaj nasvete pri izbiri odvetnika,in NE VERJEMI vsemu leporečju Jerkičeve ,Ana Jakopič je prava sindikalistka.
viper81
# 26.07.2018 ob 16:47
Ja pa kaj še, te svete krave so že sedaj preveč zaščitene.
Odpuščanje je potrebno poenostaviti, ne še bolj onemogočiti.
MZ
# 27.07.2018 ob 13:16
Sindikati so očitno ostali v prejšnjem sistemu in danes zaradi globalizacije pač niso več učinkoviti, ker se očitno niso prilagodili razmeram.
Kapital je žal postal zelo mobilen in sindikati so tu brez moči - če bi dosegli preveč, kapital skupaj z delovnimi mesti pač lahko pobegne drugam.

To je delavcem jasno, zato pa tudi članstvo v sindikatih pada.
Kazalo