Gospodarstvo

Poudarki

  • V Luki Koper so sicer razpisali 114 prostih delovnih mest, enako število delavcev pa iščejo tudi "luške gazde"
Luka Koper
Medtem ko v Luki Koper iščejo rešitve za problematiko IPS, pa vsakdanjik delavcev pri "luških gazdah" ostaja nespremenjen. Foto: BoBo

Dodaj v

Bo reševanje problematike IPS v Luki Koper na koncu zgolj "legalizacija luških gazd?"

Sindikati opozarjajo na počasno in vprašljivo reševanje
22. april 2018 ob 10:13
Koper - MMC RTV SLO

Napovedano reševanje problematike IPS v Luki Koper poteka postopoma. Medtem ko v Luki Koper napovedujejo tri stebre pri reševanju problematike delavcev, ki delo opravljajo prek luških "gazd", pa sindikate skrbi, da gre pri preoblikovanju "gazd" v agencije zgolj za poskus uzakonitve spornega poslovnega modela.

Po prvih 77 prostih delovnih mestih, ki so jih v Luki Koper razpisali marca in na katere se je prijavilo 2.500 kandidatov, se zaposlovanje delavcev nadaljuje z novimi razpisanimi prostimi delovnimi mesti za luške delavce, kontrolorje, skladiščnike, premikače in podobno. Skupno bodo v Luki Koper zdaj zaposlili še 114 delavcev, kar je le manjši delež delavcev, ki v Luki Koper delo opravljajo prek drugih podjetij IPS oziroma "luških gazd". Kot smo že poročali, na ta način v Luki Koper dnevno opravlja delo okoli 700 delavcev.

Sindikati pa so kljub temu zaskrbljeni, saj z enako dinamiko nove delavce iščejo tudi v podjetjih IPS. Letos je bilo tako pri petih podjetjih IPS skupno razpisanih 114 prostih delovnih mest. Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica ob tem opozarja, da enakomerna dinamika iskanja delavcev tako v Luki Koper kot tudi pri "luških gazdah" zgovorno priča o tem, "kako se Luka Koper bori proti nezakonitemu poslovnemu modelu IPS".

Sindikati se bojijo legalizacije IPS
Poslovni model IPS je sporen z vidika zakona o urejanju trga dela, ki določa, da lahko delovno silo posredujejo samo podjetja, ki so registrirana kot agencije, kar pa "luške gazde" niso oziroma doslej niso bili. V zadnjih mesecih se je namreč enemu izmed izvajalcev pristaniških storitev uspelo registrirati kot agencija za posredovanje delovne sile, v kratkem pa naj bi to storil še en izvajalec. V Delavski svetovalnici in Obalni sindikalni organizaciji KS90 (OSO KS90) se zato bojijo, da se pripravlja zgolj poskus legalizacije poslovnega modela IPS.

Še bolj pa so sindikati zaskrbljeni nad tem, da gre v primeru preoblikovanja v agencije za družbi, pri katerih je v preteklosti inšpektorat za delo odkril nepravilnosti in kršitve pravic delavcev, je opozoril generalni sekretar OSO KS90 Damjan Volf. Lukić pa je ob tem dejal, da je skrb vzbujajoče, da zavod za zaposlovanje objavlja prosta delovna mesta pri takem delodajalcu. Dodatno pa je opozoril tudi na oglas, ki je objavljen na srbskem spletnem portalu, v katerem neznana družba, objavljena je namreč samo kontaktna telefonska številka, išče več delavcev z vozniškim izpitom. Lukić meni, da sistem IPS postaja mednaroden, zato od države pričakuje, da mora ta nezakoniti sistem čim prej "pokopati".

Namesto izvajanja storitev naročilo celotne storitve
V Luki Koper so sicer že pred časom nadzornemu svetu predstavili tristebrni načrt reševanja problematike IPS, po katerem bi del delavcev, ki trenutno delajo prek "luških gazd", zaposlili neposredno v Luki Koper, del bi jih najemali prek registriranih agencij, del dejavnosti pa bi Luka Koper v celoti prepustila zunanjim izvajalcem. V Luki Koper so ob tem pojasnili, da to ne bi pomenilo nadaljevanja poslovnega modela IPS, temveč bi šlo "za naročanje celovitih in zaokroženih storitev, ki jih pogodbeni izvajalec izvede samostojno, pogodbeno podjetje pa mora naročeno storitev izvesti z lastnimi sredstvi". Tako naj bi v zunanje izvajanje prepustili avtomobilski terminal in del storitev na kontejnerskem terminalu.

Informacija, kolikšen delež delavcev bi po tem načrtu zaposlili neposredno v Luki Koper, koliko pa bi jih najemali prek agencij, še ni prišla v javnost. Iz Luke so sporočili le, da bi približno četrtino vseh storitev, ki jih izvajajo v Luki Koper, zaupali zunanjim pogodbenim podjetjem, približno desetino storitev pa bi opravljali agencijski delavci. Po naših neuradnih informacijah pa so po predlogu uprave agencijski delavci, teh naj bi bilo po načrtu skupno 300, začasna rešitev, dokler se ne opravi optimizacija delovnih mest.

Za večino delavcev pri "gazdah" se ni nič spremenilo
Do tovrstne rešitve so kritični v OSO KS90 kot tudi v Delavski svetovalnici. Predsednik KS90 Peter Majcen meni, da tak predlog ni sprejemljiv, saj najem storitev pri osnovni dejavnosti Luke dopušča vsa dosedanja korupcijska tveganja in pomeni pot v razbijanje enovite Luke Koper. Podobno so pred časom opozorili tudi v Levici, kjer tako rešitev zavračajo, saj opozarjajo, da je pri "agencijskem delu delavec obravnavan kot blago". Prav tako so v Levici kritični do zunanjega izvajanja, ki bi zanje pomenil uvod v "razkosavanje Luke, omogočil pa bi tudi izčrpavanje podjetja prek provizij". Spomnimo, da so se v Levici ostro odzvali tudi na nastop glavne inšpektorice za delo Nataše Trček na posvetu, ki ga je organiziral koprski občinski odbor SD, kjer je po mnenju Levice "predlagala dva načina, kako z lepotnimi popravki obdržati izkoriščevalske zunanje izvajalce pristaniških storitev".

Medtem ko v Luki Koper pretehtavajo možnosti za reševanje problematike delavcev IPS, pa delo prek "luških gazd" nemoteno teče dalje. "Za nas se nič ni spremenilo," pripoveduje eden izmed delavcev, ki v Luki več kot deset let opravlja delo prek "luških gazd". To, kot smo na MMC že večkrat poročali, vključuje več kot 30 nadur mesečno, izplačilo minimalne plače, preostanek zneska pa v obliki dodatkov ali pa celo v gotovini, in negotov urnik, saj "gazda" delavca o izmeni obvesti en dan ali pa celo le nekaj ur pred njenim začetkom.

Se bodo delavci IPS odločili za sodno pot?
Glede na časovno dinamiko reševanja problematike IPS je po mnenju odvetnika Nejca Končarja Verstovška edina pot za odpravo nezakonitosti sodišče. V OSO KS90 kot tudi v Delavski svetovalnici so delavcem, ki bi se za tožbo odločili, pripravljeni nuditi materialno in moralno podporo. Trenutno sta na sodišču dva postopka za ugotovitev obstoja delovnega razmerja med Luko Koper in delavcem pri podjetju IPS. Končar Verstovšek je ob tem poudaril, da lahko na podlagi sodb v teh primerih pride do "plaza" podobnih sodnih postopkov. Po naših informacijah pa naj bi nekateri "luški gazde" svoje delavce že obvestili o negativnih posledicah s tožbe, s katero naj bi si "dokončno zaprli vrata v Luko Koper".

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 22.04.2018 ob 10:47
Glede na časovno dinamiko reševanja problematike IPS je po mnenju odvetnika Nejca Končarja Verstovška edina pot za odpravo nezakonitosti sodišče. V OSO KS90 kot tudi v Delavski svetovalnici so delavcem, ki bi se za tožbo odločili, pripravljeni nuditi materialno in moralno podporo. Trenutno sta na sodišču dva postopka za ugotovitev obstoja delovnega razmerja med Luko Koper in delavcem pri podjetju IPS. Končar Verstovšek je ob tem poudaril, da lahko na podlagi sodb v teh primerih pride do "plaza" podobnih sodnih postopkov. Po naših informacijah pa naj bi nekateri "luški gazde" svoje delavce že obvestili o negativnih posledicah s tožbe, s katero naj bi si "dokončno zaprli vrata v Luko Koper".


Delavci, ki bodo tožili, zanesljivo ne bodo več delali v Luki. Sadove upora bodo želi novi delavci. Ampak: ali se splača biti tiho in nadaljevati suženjsko razmerje?

Mene je samo globoko sram, da imamo tako državo in da imamo take vlade, vse po vrsti. Koritarji se nam smejijo iz ozadja. Smeji se tudi gospod predsednik. Že ve, zakaj.
Krtomir
# 22.04.2018 ob 10:20
Jaz sem pa mislim, da bosta magični duet Illić & Glavina vse uredila čez noč... NOT, bosta pa precej pokasirala verjetno.
medo357
# 22.04.2018 ob 13:04
Ma ne vem v kakšni državi živimo. Tu pišete o nezakonitostih, državni organi in vlade pa leta ne storijo nič...
V tej zadevi je po mojem mnenju najbolj sporna razlika med luškim delavcem in IPS delavcem, ki opravljata enako ali podobno delo. Prvi ima plačo in vse dodatke (regres, nagrade, potne stroške, malico, dopust, zaščito in sindikat...) po luški pogodbi, drugi pa verjetno minimalno plačo po neki "splošni kolektivni pogodbi za obrt" brez dodatkov za pogoje dela, nagrad, minimalni regres,... Torej, če bi oba imela enako pogodbo o zaposlitivi, le delodajalec bi bil drug, bi verjetno zadeva pila vodo, seveda ob prepogoju da so IPS registrirani za to dejavnost.
Nekateri pišete o nestalnem delu IPS delavcev. Zakaj potem imajo ti delavci potem mesečno nadure? To je samo izgovor vodstva luke in "gazd". Takšno delo bi moralo biti bolje plačano, če res obstaja, tako kot je v gospodarstvu cena posameznega ali maloserijskega izdelka višja kot serijskega. Po tej logiki imajo tudi žerjavisti nestalno delo, saj ladje ne čakajo v vrsti. Pred leti je bilo v luki le nekaj ladij tedensko, sedaj verjetno kakšna več. Vse je v organizaciji dela, pohlepu vladajočih elit in "gazd".
xerces8
# 22.04.2018 ob 10:40
jockan, ali pa da izvolimo vlado, ki bo nekaj naredila, namesto samo glumila "stabilnost" (stabilnost=ves čas smo brez motenj pri koritu)
Bivši uporabnik
# 22.04.2018 ob 10:27
Liberalizem v stilu Amazona seširi tudi po razvitem svetu. Ustavi ga lahko samo revolucija.
ni maitre
# 22.04.2018 ob 13:13
viper81
Za togo in nefleksibilno delovnopravno zakonodajo iz drugih, preteklih časov so se ljudje v stavkah postavljali pred puškino cev, da so si izborilo to, kar bi vi čez noč ukinili, zato, da vi mali sralci s kavča lahko ob nedeljah pišete svoje nebuloze in vam ni treba delat 16 ur za male mezde že od malih nog...Lahko se odpoveš 8 urnemu delavniku, regresu, dopustu, porodniškam, bolniškam, pokojnini...potem pa pametuj o reformah in demokratičnemu socializmu.
gospod iskreni
# 22.04.2018 ob 11:55
a daj no tore, a je to problem delavcev da ni stalnega dela. Lepo te prosim no. Šefi naj malo manj pokradejo pa bo za vse dovolj. Mislim res, suženjski odnos je dovoljen, ker ni stalnega dela. Ajde da te vidimo kako boš delal v takih razmerah.
zakocena_je
# 22.04.2018 ob 11:04
Kje si Cerar? Zakaj si že zamenjal prejšnjo upravo????

Kaj sedaj tvoji počnejo? Gospod etika in morala....
Miki Mause
# 22.04.2018 ob 14:40
Zanima me zakaj Lidija Glavina še ni odstavila sedanjega predsednika Luke Koper, ker ni rešil problematike IPSov? Spomnimo se kakšna gonija je bila proti Matiču. In sedaj, je vse tiho.
becar
# 22.04.2018 ob 10:58
Imamo še en dodatni vodni top. Nekatere je očitno postalo strah.
Victoria113
# 22.04.2018 ob 19:02
Zaposlovanje, ki pogojuje odprtje s.p.jev, delo na študentske napotnice, za celo leto, preko posredniških agencij, ki trgujejo s človeškimi viri bi bilo potrebno že zdavnaj prepovedati.
Epafrodit
# 22.04.2018 ob 13:00
"legalizacija luških gazd?"

Naj se ve kdo je "gazda". On se ja nima časa ukvarjati z neko pravičnostjo, socialo, človečnostjo in demokracijo. On mora skrbeti za svoj dobiček. To je njegova moralna pravica, ki mu jo dodeljuje slovenska varianta anarhoneoliberalne demokracije po kateri uresničujemo stari človekoljubni rek: "Vsi za enega - eden za sebe".
k.u.j.o.
# 22.04.2018 ob 12:24
Matič je delal v dobro Luke Koper, samo to je bil razlog za njegovo zamenjavo... IPS bodo ostali, ker ne gre drugače, morda bodo spremenili ime, ampak nič novega v tej banana republika...

Res žalostno, kar so naredili iz te prelepe deželice....
negasega
# 22.04.2018 ob 12:03
Banda ne glede na narodnost večno je in bo držala skupaj.
Miki Mause
# 22.04.2018 ob 14:57
Glede žerjavistov se pa tudi jaz sprašujem kaj delajo ko ni ladij.

Delajo na drugih luških strojih, kot so luški traktorji in kalmarji ;)

Ladje z avtomobili razkladajo pa večinoma študentje in samo zaposleni-SPjevci.
Miki Mause
# 22.04.2018 ob 14:53
Matič ni zaposlil naenkrat 1000IPSjevcev ga je Lidija Glavina odstavila. Zadel ni zaposlil 700IPSovcev in ga Glavinova še ni odtavila? A dajte no.... Zadel trenutno še žanje uspehe Matiča, kaj bo Zadel pokazal, če bo? Bo odletel?

Najemanje delovne sile se dogaja po vseh lukah sveta. Ampak v Sloveniji je problem drugje v sistemu.

Da bi bil del luke pod zasebnimi terminali in bi ti zasebniki najemali delovno silo, se nebi nihče ob to obregnil ;)
ni maitre
# 22.04.2018 ob 11:13
Stabini genij bi temu rekel shithole countrie!
m72
# 22.04.2018 ob 15:49
Bo reševanje problematike IPS v Luki Koper na koncu zgolj "legalizacija luških gazd?"

Seveda. Poslušni ladroti so ok, Matić pa je bil moteč, ker je nasprotoval izčrpavanju in razprodaji Luke. Moralni pa se je takrat z Madžari dogovarjal za 200 M€ kredita za "drugi tir" po 4% na leto in jim obljubljal koncesijo v Luki, menda 49% za 50 let. Če to ni veleizdaja, potem ne vem, kaj je veleizdaja!
presenečen
# 22.04.2018 ob 12:27
Bo reševanje problematike IPS v Luki Koper na koncu zgolj "legalizacija luških gazd?"
Kaj hočete reči, da je Luka Koper enklava nekih skupin?
Bivši uporabnik
# 22.04.2018 ob 10:48
Da lahko v kali zatreš morebitni upor množice sužnjev potrebuješ nacionalno gardo in po potrebi vojsko, da zaščiti ščiti elito.
QUENDI
# 22.04.2018 ob 14:29
....torej.....Lidii ni uspelo....razen pri nabijanju stroškov in glede na etiko in moralo pričakujem (samo)odstop.......
tore
# 22.04.2018 ob 14:39
gospod iskreni - a daj no tore, a je to problem delavcev da ni stalnega dela. Lepo te prosim no. Šefi naj malo manj pokradejo pa bo za vse dovolj. Mislim res, suženjski odnos je dovoljen, ker ni stalnega dela. Ajde da te vidimo kako boš delal v takih razmerah.

Seveda ni problem delavcev da ni stalnega dela, je pa problem za delodajalca. Delavcev nihče ne sili v tako delo, saj niso sužnji.
Edini problem je nedelo finančne uprave, ki očitno dovoljuje izplačila min. plače kljub naduram, izplačilo na roke ... Kako je to v neki urejeni državi sploh mogoče mi ni jasno.
Vsi obrtniki delajo po potrebi. Serviser pralnega stroja se je oglasil zvečer ob 18+ uri, ko sva imela oba čas. Kmetje, vinogradniki delajo ko je lepo vreme, ne glede na delovni čas. Nihče niti ne pomisli na 8 urni delovnik, ker delo je treba dokončat. Tudi novinar ne gre ob 15 uri domov, če ni do tedaj dokončal članka.
Nikoli nisem delal na tak način, vendar ko gre za preživetje se pač mora.
Če bi država ustavila priseljevanje v SLO, bi tako neugodno delo bilo zelo hitro odlično plačano. Prav tako delo v gradbeništvu, gostinstvu, prevozništvu ... Torej zahvalite se SLO politiki za to.
Homer.
# 22.04.2018 ob 14:04
@viper81
Bi rekel da še nisi polnoleten in "velikooo" veš o prejšnjem sistemu...
Dvomimvskepso
# 23.04.2018 ob 10:45
Zakaj moram na rdeči križ po mleko, če pa je Luka Koper tudi v moji lasti? Koliko miljonov smo imeli lani plusa?

Ali pomeni državni v resnici samo od nekaterih?
VZMD
# 23.04.2018 ob 10:02
Tudi ob zadnjih dogodkih sodelavci VZMD z žalostjo ugotavljajo, da se udejanjajo njihova predvidevanja in napovedi z zadnje skupščine, o nadaljevanju sistematične destabilizacije enega najpomembnejših gospodarskih subjektov v Republiki Sloveniji. Problematika Izvajalcev pristaniških storitev, t.i. IPS-ov, ki je služila kot prozoren izgovor za menjavo Nadzornega sveta, izglasovanje nezaupnice Upravi ter njeno razrešitev, je tako po novem potisnjena v ozadje, namesto nje pa je v ospredje prišlo tudi domnevno forenzično preiskovanje nekaj tisoč evrov nakazil za opravljene storitve VZMD, in sicer v družbi, ki je imela samo v letu 2016 za 146 milijonov € poslovnih odhodkov. Tako pismo z zahtevami oz. pričakovanim opravičilom Predsednik VZMD sklene z besedami: »obstaja za Nadzorni svet obilica pomembnejšega dela, predvsem v smeri stabilizacije razmer v družbi, ki je pred menjavo Nadzornega sveta in Uprave poslovala izjemno uspešno ter z rekordnimi rezultati.«

VIDEO REPORTAŽA z 29. skupščine Luke Koper - kljub rekordnim rezultatom SDH stopnjuje kadrovski cunami še z izglasovanjem nezaupnice Upravi:
www.youtube.com/watch?time_continue=1&am
p;v=fgp_XFM0KUk

VIDEO REPORTAŽA ‒ Zbor delavcev Luke Koper, d.d., pred ‒ ponovno(!) ‒ prelomno skupščino: www.youtube.com/watch?v=08ZWXLu0IiM
ni maitre
# 22.04.2018 ob 18:19
viper81
Kaj je zate sploh fleksibilni trg dela? Glede na tvoje zapise si še precej mladič in nisi ravno izkusil veliko na trgu dela.
floydd
# 22.04.2018 ob 15:27
Goran Lukič in Luka Lukič sta brata?
viper81
# 22.04.2018 ob 21:52
@ni maitre, fleksibilen trg dela se hitreje prilagaja na spremenjene ekonomske razmere; pomeni recimo lažje odpuščanje (slabih) delavcev, krajše odpovedne roke, drugačno ureditev potnih stroškov, različne oblike zaposlitev (začasne, deljen ali krajši delovni čas, prekinitev dela za študij/potovanja...) itd, seveda pa je treba poskrbeti za ustrezne varovalke.
Bolj fleksibilni trgi dela (kjer dela na desettisoče Slovencev) imajo tako v času krize, kot gospodarske rasti nižjo stopnjo brezposelnosti, kot jo imamo pri nas, saj hitrejše prilagajanje na trgu dela pomeni tudi krajši izbirni postopek, ter hitrejšo zaposlitev.

Posledica anomalij našega trga dela so pa primeri, kot so npr. delavci, ki kradejo na železnicah, nakar jih mora SŽ po odpustitvi ponovno zaposliti in jim izplačati plače, kot da bi po odpustitvi delali, večanje prekernih oblik zaposlitev, luške gazde in podobne primere...

Za moje izušnje na trgu dela pa te ne rabi skrbeti, jih imam za svoja leta dovolj, v različnih položajih v gospodarstvu, tako doma, kot v tujini.
floydd
# 22.04.2018 ob 15:29
Luka Lukič in Luka Koper
tore
# 22.04.2018 ob 14:55
medo 357 - Takšno delo bi moralo biti bolje plačano, če res obstaja, tako kot je v gospodarstvu cena posameznega ali maloserijskega izdelka višja kot serijskega. Po tej logiki imajo tudi žerjavisti nestalno delo, saj ladje ne čakajo v vrsti.

Tako ja, dodatek na nereden delovni urnik, to bi morali razumet tudi zaposleni od 7 - 15.
Glede žerjavistov se pa tudi jaz sprašujem kaj delajo ko ni ladij. Na TV KP je v dopoldanskem času do 14 ure, panorama KP. Se ne spomnim da bi kdaj delalo vseh 9 kontejnerskih dvigal. Povprečno dela 4 - 5 dvigal dnevno. Ladje z avtomobili sta pa včasih dve, drugič spet nobena.
viper81
# 22.04.2018 ob 17:43
@ni maitre, božjastni napad si dobil brez razloga, saj nisem omenjal ukinitve 8-urnega delovnika, regresa, dopusta itd., pisal sem le o slabih straneh nefleksibilnega trga dela, ki se ga mi držimo kot pijanec plota, obenem pa na desettisoče Slovencev dela v državah, ki ga nimajo, saj bi sicer bili v našem delavskem paradižu brezposelni. Je pa res, da marsikdo zaradi desetletij indoktriniranja meni, da je vsak odklon od praks prejšnjih desetletij hudičevo delo.

@Homer., glede na to da si iz mojega nicka razbral da nisem polnoleten, bi tudi jaz lahko (kot ti) prehitro sklepal, da nisi kaj prida v šole hodil in ponavadi so ravno takšni, ki se še po možnosti niso kaj dosti mudili v tujini (razen po nakupih v metroju), najbolj prepričani, da je drugje vse gnilo...
darko56
# 22.04.2018 ob 14:49
a je MMC medijska izpostava Delavske svetovalnice? Luka Lukić predstavlja zahteve Gorana Lukića! ne podcenjevati avditorija...nekaj podobnega kot Studio šity in revija Mladina. popolna okupacija Levice javnih medijev...
Bivši uporabnik
# 22.04.2018 ob 14:28
@ni maitre
Lahko se odpoveš 8 urnemu delavniku, regresu, dopustu, porodniškam, bolniškam, pokojnini
No 8 urnem delavniku se težko odpoveš. Lahko postaneš s.p. ampak potem imaš v resnici 0 urni delavnik in nič od naštetega. Sicer pa ostale zadeve so le "varka za budale". Itak mora delavec zaslužiti ves denar, ki mu ga delodajalec izplača, pa če je to regres, bolniška ali plačan dopust. Če bi ukinili pokojnine (in seveda dajatve za pokojnine), bi pa imela večina ljudi več denarja na koncu življenja.
nvk
# 22.04.2018 ob 12:58
a daj no tore, a je to problem delavcev da ni stalnega dela. Lepo te prosim no. Šefi naj malo manj pokradejo pa bo za vse dovolj. Mislim res, suženjski odnos je dovoljen, ker ni stalnega dela. Ajde da te vidimo kako boš delal v takih razmerah.

A lahko malce manj zlorabljaš besedo suženjski? Noben ni priklenjen v Luki Koper, da ne bi mogel iti drugam.
nvk
# 22.04.2018 ob 11:38
Luka Koper tekmuje z ostalimi pristanišči, njihov poslovni model bo vedno vezan na trg v katerem deluje in to je trg pristanišč, če ostala pristanišča poslujejo na enak način, bomo žal morali imeti podoben model, da ostanemo konkurenčni, lahko pa lobiramo na EU nivoju, da bi se takšna praksa izkoreninila. Neke konkretnejše analize tu ni, ponavlja se mantro Delavske svetovalnice in sedaj še stranke Levica, kar pač ni novinarstvo ampak aktivizem.
tore
# 22.04.2018 ob 11:34
Novinarju bi predlagal, da naslednji članek napiše o tem kako rešit problem nestalnega dela. Bi bilo res zanimivo brat, kako si vi in sindikalisti to predstavljate. Pametno idejo bi vam uprava najbrž bogato plačala.
Seveda pa ni rešitev problema to da se vse redno zaposli, potem pa nimajo dela ker ladje še ni v pristanišču. Ko pa ladja pride, je pa ravno konec delovnega časa in gremo domov. hahaha
Sicer pa delavci pri IPS niso v tako slabem položaju kot pišete. Imajo stalno delo, še celo možnost delati nadure in tako več zaslužit.
Samostojni podjetniki in obrtniki so v mnogo težjem položaju. Vsakodnevno morajo iskat delo, ki ga dobijo ali pa ne. Pri tem imajo pa še stroje in opremo, za katero plačujejo posojila. Potem ti pa še naročnik več mesecev ne plača dela.
Prismuknjen
# 22.04.2018 ob 10:42
Važno, da so vsi Mladen in nihče ne da Luke.
Seveda ne gre pozabit na plačane penzioniste, ki grejo mahat z jugo zastavami v podporo ozki eliti.
viper81
# 22.04.2018 ob 13:03
Luške gazde (in veliko število prekernih zaposlitev nasploh) so le rezultat toge in nefleksibilne delovnopravne zakonodaje iz drugih, preteklih časov. Časi so se pač spremenili, pa če se levičarji na glavo postavijo in le pisanje o prekernih zaposlitvah in luških gazdah ne bo spremenilo ničesar. Z reformo trga dela bi takšne anomalije v štartu odpadle, a to je v našem demokratičnem socializmu nepredstavljivo.
sagoza
# 22.04.2018 ob 10:25
prej ali slej bo treba luko prodati!
nvk
# 22.04.2018 ob 10:20
A lahko prosim že nehate z Luko Koper, imam občutek, da je MMC osebni blog gospoda Lukiča. Glede na količino objav bi človek mislil, da je Luka Koper edino podjetje v Sloveniji, konstantno omenjanje Delavske svetovalnice, primarno namenjene priseljenim delavcev, pa je včasih že tudi higienično sporno. Če vam moj komentar ni všeč, potem lahko za začetek uporabite nevtralen izraz namesto konstantne uporabe "luške gazde", ki zveni slabšalno.
Kazalo