Na padec cen življenjskih potrebščin so znatno vplivale nižje cene naftnih derivatov. Foto: BoBo
Na padec cen življenjskih potrebščin so znatno vplivale nižje cene naftnih derivatov. Foto: BoBo

Tako se je trajno blago letos aprila na letni ravni pocenilo za 2,9 odstotka, blago dnevne porabe za odstotek, poltrajno blago pa za 0,8 odstotka. Sicer pa so k skupnemu padcu cen najbolj prispevali padci cen naftnih derivatov. Tekoča goriva so bila v aprilu za 15,6 odstotka cenejša kot aprila lani, pogonska pa za 10,6 odstotka.

V kategoriji prevoz so cene na letni ravni padle za 5,1 odstotka, cene oblek in obutve so padle za 2,4 odstotka, stanovanjske opreme za 2,3 odstotka, cene stanovanj pa za odstotek.

Najbolj so se zvišale cene alkoholnih pijač in tobaka (4,1 odstotka), za 0,8 odstotka pa so se povišale cene v skupinah hrana in brezalkoholne pijače, izobraževanje, gostinstvo ter raznovrstno blago in storitve.

Sicer pa povprečje zadnjih 12 mesecev kaže 0,1-odstotno deflacijo, medtem ko je aprila lani tak izračun pokazal 1,2-odstotno inflacijo.

V območju evra rast cen ničelna
Tako kot v Sloveniji se tudi v celotnem evroobmočju spopadajo z deflacijo. Aprila je bilo v evroobmočju tako zaznati ničelno letno rast cen na letni ravni, ocenjuje evropski statistični urad Eurostat, ki bo natančnejše podatke predstavil ob koncu meseca.

V evroobmočju so cene navzgor najbolj potisnile cene storitev, ki so se aprila dvignile za 0,9 odstotka, ter cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se prav tako dvignile za nekaj manj kot odstotek.

Zaradi inflacije je ECB letos zagnal program kvantitativnega sproščanja, s katerim želi zajeziti padec cen in inflacijo na srednji rok približati cilju dveh odstotkov.