Nekdanji prvi mož laške pivovarne je na dopoldanskem zaslišanju med drugim povedal, da ni bil nikoli seznanjen s posojilnimi pogodbami in da tudi ni dajal nobenih navodil v zvezi s tem. Foto: BoBo
Nekdanji prvi mož laške pivovarne je na dopoldanskem zaslišanju med drugim povedal, da ni bil nikoli seznanjen s posojilnimi pogodbami in da tudi ni dajal nobenih navodil v zvezi s tem. Foto: BoBo

Ajdovska živilska industrija terja od obeh nekaj manj kot 11 milijonov evrov zaradi Šrotovih navodil pri sklepanju pogodb o najetju posojil prek Fructala za tedanji družbi iz skupine Pivovarne Laško, Center Naložbe in Infond Holding, v letih 2008 in 2009.

Nekdanji prvi mož laške pivovarne je na dopoldanskem zaslišanju med drugim povedal, da je nekaj običajnega, da si družbe znotraj skupine finančno pomagajo, a da ni bil nikoli seznanjen z vsemi pogodbami in da tudi ni dajal nobenih navodil v zvezi s tem.

Šrot je poudaril, da je imel Infond Holding, ki je bil v lasti Centra Naložb, ta pa je lastniško obvladoval Kolonel in Atko Primo, dovolj lastnine le v nekaterih strateških naložbah, da bi lahko povrnil vse dolgove, zato so se zaradi hitrega poplačila obveznosti do bank začeli pogovarjati z možnimi kupci o prodaji večinskega deleža v Mercatorju.

Kot je poročal Radio Slovenija, pa je nekdanji direktor Fructala, zdaj predsednik uprave Mercatorja, Anton Balažič v svojem pričevanju dejal, da so pogodbe sklepali po navodilu Boška Šrota, a da zaradi teh posojil poslovanje ajdovske industrije pijač ni bilo ogroženo. Balažič naj bi se tudi bal, da bi izgubil delovno mesto, če ne bi želel izpolniti zahtev po dajanju posojil.

Spornih posojilnih pogodb iz let 2008 in 2009 naj bi bilo pet, o njihovih podrobnostih pa bi lahko več povedal Drago Kavšek, ki je bil v tistem času finančni direktor na Fructalu, a ga danes na sodišče kljub pozivu na pričanje ni bilo.

Poleg Fructala so podobne tožbe proti Šrotu in Atki Primi vložile tudi Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe.

B. V.