Uprava in nadzorni svet sta ob objavi sklica skupščine predlagala, da se za dividende nameni 21,66 milijona evrov. Foto: BoBo
Uprava in nadzorni svet sta ob objavi sklica skupščine predlagala, da se za dividende nameni 21,66 milijona evrov. Foto: BoBo
Telekom Slovenije
Skupščina Telekoma, družbe, ki je v postopku prodaje, je sklicana za 30. maj. Foto: Telekom Slovenije

Uprava in nadzorni svet sta namreč ob objavi sklica skupščine predlagala, da se za dividende namenijo 21,66 milijona evrov. A so lastniki (Republika Slovenija, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba) podali nasprotni predlog, v katerem predlagajo izplačilo višjih dividend, tj. 10 evrov bruto na delnico, in ne le 3,33 evra bruto, kot predlaga vodstvo.

Lastniki (država je največji, 62,54-odstotni lastnik telekomunikacijskega operaterja, Sod, ki upravlja tudi državni delež, ima 4,25 odstotka, Kad pa 5,59 odstotka Telekoma) so ob tem prepričani, da izplačilo dividend ne bi v ničemer poseglo v nadaljnje nemoteno poslovanje družbe oziroma ne bi v ničemer ogrozilo nadaljnje zdrave in stabilne rasti družbe. Pričakovati je, da bo predlog potrjen.

Nasprotni predlog glede dividend je ločeno podal tudi delničar Venceslav Kostadinov. Ta predlaga, da se na skupščini, sklicani za 30. maj, za dividende namenijo 43,39 milijona evrov oziroma 6,66 evra bruto na delnico, preostali del, 21,66 milijona evrov, pa se prenese v naslednje leto.

"Razumljivo, da največji delež dobička dobijo tisti, ki so verjeli v Telekom"
V obrazložitvi predloga je pojasnil, da je glede na uspešno poslovanje Telekoma v letu 2013 in napovedano prodajo velikega deleža Telekoma razumljivo, da imajo primarni delež od ustvarjenega dobička tisti, ki so verjeli v delo Telekoma in vlagali v njegov razvoj in uspešno delo. To pa so primarno domači delničarji. "V nasprotnem primeru in zaradi predvidene prodaje Telekoma tujemu kupcu bi večino tega deleža dobička dobili tuji kupci, ki niso do zdaj in tudi ne v letu 2013 vlagali v razvoj in uspeh Telekoma. S tem bi bila storjena neprecenljiva škoda domačim vlagateljem in državi kot večinskemu lastniku Telekoma," je zapisal Kostadinov.

Podoben scenarij se je zgodil že lani. Družba je na predlog delničarjev od skupnega bilančnega dobička za leto 2012, 100,8 milijona evrov, za dividende odštela 78 milijonov evrov oziroma bistveno več, kot je predlagalo vodstvo družbe.

Delničarji tudi o razrešnici upravi in nadzornikom
Skupščina Telekoma je sklicana za 30. maj. Poleg predloga o uporabi bilančnega dobička in razrešnice upravi ter nadzornemu svetu za leto 2013 sta na dnevnem redu še seznanitev s pisnim poročilom nadzornega sveta o potrditvi letnega poročila za poslovno leto 2013 in predlog za imenovanje družbe KPMG Slovenija za revizorja za revidiranje računovodskih izkazov Telekoma za leto 2014.