Mariborsko podjetje v večinski lasti Zvona Ena Holdinga je predzadnji dan leta 2010 na mariborsko sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave. Foto: www.t-2.net
Mariborsko podjetje v večinski lasti Zvona Ena Holdinga je predzadnji dan leta 2010 na mariborsko sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave. Foto: www.t-2.net
Telekom Slovenije nasprotuje prisilni poravnavi v podjetju T-2 - predlagajo stečajni postopek. Foto: MMC RTV SLO

V ugovoru, objavljenem na spletni strani Ajpesa, v Telekomu navajajo, da je verjetnost, da bo načrt finančnega prestrukturiranja omogočil, da bi T-2 postal plačilno sposoben, manjša od 50-odstotkov.

Trditve podkrepili z analizo
Na Telekomu menijo, da je enako nizka tudi verjetnost, da bodo upnikom s potrditvijo prisilne poravnave, ki jo predlaga T-2, zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila njihovih terjatev, kot če bi nad mariborsko družbo v pretežno cerkveni lasti sprožili stečajni postopek.

Prepričani o svojih trditvah, ki so jih podkrepili s pri njih naročeno analizo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij Deana Mikoliča (P&S Capital), na Telekomu Slovenije sodišču predlagajo, da zoper T-2 ustavi postopek prisilne poravnave in izda sklep o začetku stečajnega postopka.

V T-2 bodo vsebino ugovora preučili
Vodstvo družbe T-2 je v ločenem sporočilu za javnost zapisalo, da je poteza Telekoma "pričakovana poteza upnika, ki je hkrati tudi močan konkurent". Dodajajo, da je Telekom že lani v zvezi z njihovim podjetjem zahteval začetek stečajnega postopka.

V T-2 bodo sicer natančno proučili vsebino ugovora in sodišču v roku posredovali podrobno in natančno utemeljeno zavrnitev navedb. Že ob hitrem pregledu pa "ugotavljajo, da njihovi scenariji rasti temeljijo na izjemno pesimističnih ocenah, saj v nekaterih segmentih že danes dosegamo njihove ocenjene letne rasti".

Od podjetja T-2 odvisna tudi finančna usoda mariborske nadškofije
Mariborsko podjetje v večinski lasti Zvona Ena Holdinga, ki je predzadnji dan leta 2010 na mariborsko sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave, je svojim upnikom ponudilo 34,6-odstotno poplačilo terjatev v prihodnjih osmih letih. Skupni znesek nezavarovanih terjatev znaša več kot 192 milijonov evrov.

Vodstvo T-2 je sicer predlog za prisilno poravnavo vložilo le nekaj dni preden bi moralo mariborsko sodišče že odločati o zahtevi Telekoma Slovenije za uvedbo stečaja. Slednjemu naj bi bilo mariborsko podjetje, od katerega je odvisna tudi finančna usoda mariborske nadškofije, dolžno že več kot 14,5 milijona evrov.