Finančni cilji družbe za celotno leto 2013 ostajajo enaki, je pojasnil član uprave, odgovoren za finance, kontroling in računovodstvo, Zoran Janko. Foto: BoBo
Finančni cilji družbe za celotno leto 2013 ostajajo enaki, je pojasnil član uprave, odgovoren za finance, kontroling in računovodstvo, Zoran Janko. Foto: BoBo

"Prvo polovico letošnjega leta je tudi v naši skupini zaznamovalo nadaljevanje gospodarske krize, ki se poglablja v Sloveniji in tudi v regiji jugovzhodne Evrope, v kateri smo prisotni," je povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe.

Kljub temu je skupini uspelo zvišati poslovne prihodke in čisti dobiček, v primerjavi z drugimi primerljivimi prvotnimi evropskimi operaterji pa je skupina Telekom v prvem polletju med tistimi, ki so poslovali bolje. Dobiček iz poslovanja na ravni skupine je dosegel 41,4 milijona evrov.

Nižanje plač zaposlenim
Zaostreni gospodarski položaj se po Skobetovih besedah sicer kaže v manjši uporabi storitev. Na razmere v gospodarstvu se odzivajo z zniževanjem stroškov, konsolidacijo poslovanja in širitvijo poslovanja.

Zniževanje stroškov so dosegli tudi z zniževanjem plač zaposlenih po individualni pogodbi in znižanjem dodatkov za zaposlene po kolektivni pogodbi ter krčenjem števila zaposlenih. Ob koncu polletja je skupina zaposlovala 4.712 ljudi, kar je za 12 manj kot ob koncu leta 2012.

Telekom med manj zadolženimi
Neto finančni dolg skupine Telekom Slovenije je 30. junij 2013 znašal 341,6 milijona evrov, kar je za 4,4 milijona evrov manj od stanja na zadnji dan leta 2012.

Skupina Telekom je po besedah Skobeta eden najmanj zadolženih operaterjev v Evropi. "Zadolženost bi zniževali še bolj, vendar pa smo v prvi polovici leta izplačali vmesno dividendo, ki je vplivala na to, da smo se razdolžili malenkost manj, kot smo načrtovali," je povedal.

Število širokopasovnih priključkov v skupini Telekom se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta povečalo za odstotek, in sicer na 342.850. Za enak odstotek se je povečalo število fiksnih in mobilnih priključkov, in sicer na 2.628.595, za pet odstotkov, na 168.724, pa tudi število priključkov na VoIP-storitve.