Gospodarstvo
Nafta
Cena za 159-litrski sod surove nafte je trenutno 80 dolarjev. Foto: Reuters
Nafta
Iran opozarja, da se ne bo odrekel svojemu deležu izvoza nafte. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump od Savdijcev želi črpanje dodatnih dveh milijonov sodov nafte dnevno

Vrednost iranskega riala padla za 40 odstotkov
1. julij 2018 ob 09:18
Washington/Teheran - MMC RTV SLO, Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je Savdsko Arabijo pozval, naj poveča črpanje nafte, da bi s tem ustavila vse višje cene pogonskih goriv.

"Ravno sem govoril s savdskim kraljem Salmanom in mu pojasnil, da zaradi napetosti v Iranu in Venezueli Savdsko Arabijo prosim za večjo proizvodnjo nafte, morda dva milijona sodov, da bi premostili razliko. Cene so visoke! Strinjal se je," je v tvitu zapisal Trump.

Savdska tiskovna agencija je potrdila, da sta voditelja po telefonu govorila o tem, kako stabilizirati naftni trg, ni pa potrdila Trumpovih besed, da so Savdijci privolili v dva milijona 159-litrskih sodov dnevno več.

Savdska Arabija je po navedbah organizacije držav proizvajalk nafte Opec v mesecu maju načrpala okoli deset milijonov 159-litrskih sodov nafte. Ta država je še naprej največja svetovna proizvajalka nafte. Po trditvah strokovnjakov naj bi imela za od 1,5 do 2 milijona 159-litrskih sodov dnevno rezerve. "Savdska Arabija si ne želi preseči 11 milijonov načrpanih sodov dnevno, zato nima nikakršnega namena po povečanju črpanja. To bi bilo drago," je dejal neki član savdske elite za Wall Street Journal.

Trump je stalni kritik Opeca. Aprila je tako v tvitu zapisal, da organizacija "umetno drži cene na visoki ravni". "Opec je spet udaril. Po vsem svetu imamo rekordno veliko nafte, vključno s polno založenimi ladjami, cene nafte pa se umetno višajo. To ni dobro, to je nesprejemljivo."

Cena za 159-litrski sod surove nafte je trenutno 80 dolarjev, še pred letom je bila pri okoli 50 dolarjih.

Hamenej: Spodletelo je že šestim predsednikom ZDA
Zaradi odstopa od jedrskega sporazuma z Iranom pa ZDA vse države pozivajo, naj prenehajo kupovati iransko nafto, piše BBC. Iran, ki je tudi član Opeca, Trumpa zato obtožuje, da želi spolitizirati organizacijo in da Riad opravlja "umazano delo" v njegovem imenu. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v soboto dejal, da skuša Washington z "gospodarskimi pritiski" povzročiti razkorak med Iranci in oblastjo. "Šest ameriških predsednikov pred Trumpom je poskušalo enako in vsi so obupali," je dodal.

Vrednost iranske denarne valute rial je močno padla, kar za 40 odstotkov, potem ko je Trump maja preklical dogovor z Iranom o njegovem jedrskem programu. Pred dnevi se je na glavnem trgu v Teheranu na največjih protestih v državi po letu 2012 zbrala množica protestnikov, ki je opozarjala na dvigovanje cen in vse nižjo vrednost riala. V soboto pa je v mestu Horemšeher (Khorramshahr) na jugozahodu Irana zaradi nezanesljive dobave tekoče vode protestiralo 500 ljudi. Policija jih je razgnala s solzivcem. "Vsaka država, ki bo skušala Iran prikrajšati za njegov tržni delež v naftni industriji, bo zagrešila izdajo in bo zanjo kaznovana," pa je Washington opozoril prvi podpredsednik iranske vlade Eshak Džahangiri (Eshaq Jahangiri).

Vlada v Teheranu sicer išče poti, po katerih bi lahko še naprej izvažala nafto in druge proizvode, s tem pa bi čim manj občutila ameriške gospodarske sankcije. Razmišljajo tudi o samozadostni proizvodnji zemeljskega plina.

Ameriška administracija je svojim zaveznicam naročila, naj novembra prekinejo ves uvoz iranske nafte.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
fiston
# 01.07.2018 ob 09:49
Ja Iranu prepoveš, od Savdijcev zahtevaš... Svobodna trgovina.
NoFuture
# 01.07.2018 ob 09:33
Murica ukaže, hlapec izvede.
Nikec3
# 01.07.2018 ob 10:20
Samo malo. Trump najprej poziva vse države, naj nehajo kupovati Iransko nafto, sedaj pa se pritožuje, da so cene visoke?

A temu se je dokončno odpeljalo?
KunteKinte
# 01.07.2018 ob 10:45
Američani so pred leti zrušili ceno nafte zaradi Rusije.. sodček je bil okrog 50 dolarjev. Plan se in ni izšel v tem petletnem obdobju zdaj pa poskušajo Iran zlomiti na podoben način. EU slepo sledi ameriškim igricam brez neke svoje strategije nezavedajoc se da bo evropski kontinet plačal ceno ameriške umazane igre. Jaz bi podprl Američane če bi to počeli pred svojim pragom ne pa da delajo težave nam. Arapska pomlad je EU prinesla milijone beguncev in to gre na pleca evropskih davkoplačevalcev
generacija56
# 01.07.2018 ob 09:53
Hahahaha....
Kdaj bodo ti reveži dojeli....
Se vidi, da štejejo 1439. leto....
Ne bi si mislil, da je tudi mentalni nivo na tam...
mb128
# 01.07.2018 ob 09:39
No sedaj pa samo še manjka, da bi izrazil kako željo v zvezi z Izraelom!
Jep težko je biti v zavezništvu z Zda še težje je biti njihov prijatelj!
DrKult
# 01.07.2018 ob 10:14
Zelo planska poteza. Bi pripisal komunistom. Aja, ali pa fašistom. Fašizem je socializem za korporacije. Se poklapa.
maco481990
# 01.07.2018 ob 10:14
Ampak točno 2 milijona sodov na dan! Ker drugace bo uvedena carina
Nikec3
# 01.07.2018 ob 10:22
Trump je najslabša stvar, ki se je zgodila svetu v tem tisočletju.
socrates
# 01.07.2018 ob 11:34
@zooslo tvojemu intelektu se ne gre načuditi .... :) Najbogatejši kontinet s surovinami je .... Afrika!!!! In Kitajci so tam že vsaj 10 let, ena od držav z največjo gospodarsko rastjo v Afriki je Etiopija .... in Kitajci so tam! Američani izvažajo predvsem storitve (kamor štejem IT in zabavno industrijo) in jasno, orožje. Jeklarn že vsaj 30 let praktično ni več (pelji se skozi Chicago, Cleveland in Detroit) .... Da je rdečelasec oživel premogovništvo, je bilo izključno zaradi volivcev ker jim kaj drugega razen bede ni mogel ponuditi. In Wall Streetu se hebe za državo ker gre kapital (Friedman & co) tja kjer se najbolje oplaja in ne tja kamor mu reče en klovn.
HOR
# 01.07.2018 ob 10:44
"...Vrednost iranske denarne valute rial je močno padla, kar za 40 odstotkov, potem ko je Trump maja preklical dogovor z Iranom o njegovem jedrskem programu. Pred dnevi se je na glavnem trgu v Teheranu na največjih protestih v državi po letu 2012 zbrala množica protestnikov, ki je opozarjala na dvigovanje cen in vse nižjo vrednost riala. V soboto pa je v mestu Horemšeher (Khorramshahr) na jugozahodu Irana zaradi nezanesljive dobave tekoče vode protestiralo 500 ljudi. Policija jih je razgnala s solzivcem..."

Zakaj bi morali biti še posebej skeptični glede vsega, kar boste slišali o protestih v Iranu?
klik...
aparat-čik
# 01.07.2018 ob 10:31
cene nafte umetno višajo špekulanti, enako kot pred leti. OPEC takrat ni zvišal količine črpanja, saj so vedeli, da bodo terminske pogodbe že v kratkem zbile ceno...

Trump je samo en velik nakladač, se strinjam.
Ramus
# 01.07.2018 ob 14:27
Z establishmentom ne moreš frontalno. Moraš biti zvit..

Trump ni zvit, on je socialni darvinist. On izhaja iz svoje lastne superiornosti, on verjame da mu je svet položen pred noge, ker ima superiorne gene, vede se vzvišeno, ker rulja nima superiornih genov in bo itak izumrla, samo ovirajo ga v njegovem kraljestvu,... Trump se gre dobesedno igrico preživetja najmočnejših, brez neke skrivne agende ali zvitosti. Trump je zgolj arogantni rasist,...
Lightning
# 01.07.2018 ob 11:57
"Niti slučajno, Trump je daleč najboljša stvar, ki se je zgodila v svetu. Ti naštejem par stvari zakaj? ; haha, da slišimo.
- konec norije s S.Korejo ; bolj za šov kot kaj drugega, sankcije ostajajo remember?
- konec vojne v Siriji ; kaj je naredil Trump razen tega, da je bombardiral letališča od legalne sirske vojske? Aja neka kvazi premirja z Rusijo... Tip je zgruntal, da so tam pač izgubili in se umaknil. End of story.
- konec prepirov med Rusijo in ZDA kar prinese samo mir ; kdor je mislil, da bo med Rusijo in ZDA dejanski spopad, če bi zmagala Clintonova, je radikalni desničar brez občutka za realnost.
- ustavitev pretirane ekspanzije Kitajskega gospodarstva, ki bi vodila v popolno odvisnost od nje ; what?
- postopna normalizacija razmer na bližnjem vzhodu kjer se je končno spet vzpostavilo neko pravo ravnovesje ; kako točno je to naredil? Moral sem zgrešiti kakšen tvoj argument... haha.
- občutna, ampak reees občutna rast gospodarska rast v svetu odkar je on na oblasti, govorimo o začetku rasti točno s tistim dnem, ko je Trump nastopil na oblast ; ni zaradi njega ampak gospodarskih trendov.
- konec nezakonitih migracij saj države sledijo zgledu Madžarske in ZDA. Če so stvari ilegalne, so pač ilegalne pa tudi če se skrajne levičarske organizacije karnaprej mečejo po tleh zaradi tega. Levičarji so bili vedno anarhisti, t.i. "troublemakerji". ; ja z ločevanjem otrok od mater ampak saj Američani drugače ne znajo, poglejmo kaj so storili z Indijanci.
- na Zemlji je manjkal en avtoritativen predsednik, ki ne govori samo lepih besed ampak dejansko tudi kaj naredi pa čeprav včasih na grob način - ampak tako je treba! Tudi v družini mora oče voditi družino s trdo roko, drugače gre cela družina v propad. ; jap, definitivno je to Trump. Lol.
- končno nekdo, ki pove medijem direktno to kar jim gre" ; s tem se relativno strinjam, vendar mislim, da Trump ni sposoben normalne debate, ne pa da jim načrtno pove kar jim gre.

lp
BlackHole
# 01.07.2018 ob 11:17
Umetno drži cene, kot da je to nekaj napačnega. Saj so vse cene umetno narejene. :)
Kekec99
# 01.07.2018 ob 10:53
Če je cena 75 dolarjev za sodček, je to 150 milijonov dolarjev na novo natisnenjega denarja na dan. Mislim da ZDA to zmorejo z lahkoto, je pa vprašanje do kdaj bo tako.
HakmeD
# 01.07.2018 ob 10:44
Pa ne d mu je začela kuzla v rit skakat? Skrajni čas!
Knez_Kocelj
# 01.07.2018 ob 10:41
Trump želi z nizkimi cenami nafte in sankcijami uničiti režima v Iranu in Venezueli. Dvomim, da bodo Savdijci tako neumni, da bodo znižali cene nafte (saj bodo s tem pljuvali v lastno skledo) ter hodili po tanki črti saj je Savdijski BDP močno odvisen od cene nafte. Poleg tega Savdijci bijejo drago gverilsko vojno v Jemnu proti uporniškim Hutijem, ki jih podpira Iran.
grenadir
# 01.07.2018 ob 11:54
Vsekakor podpiram Trumpovo prizadevanje.... Konec koncev je pa le potrebno znižat ceno nafte, da bo Kitajsko gospodarstvo, lahko še bolj konkurenčno...... Čak mal... Ups..... Mah... Morda pa nižja cena nafte ustreza AMERIŠKIM podjetjem, pri proizvodnji nafte iz skrilavcev.....Saj veste... Amerika first pa to....
generacija56
# 01.07.2018 ob 11:46
Kar pa se zalog nafte tiče....
Ker sem že kar nekaj časa na tem svetu, sem bral projekcije že tam, od neklje 1980-leta.
Kar naprej neke projekcije o 2010-2020-2050....
Pa je kar ne zmanjka....
Vedno znova se pojavijo neka nova ležišča, večja, kot si je kdo kadarkoli v sanjah mislil....
Milijarde barelov....
Seveda največ v Rusiji, ki še sploh ni raziskana, ker imajo amiji tja omejen dostop.
Zakaj že?

Potem pa je še tukaj ugotovitev Ruskih znanstvenikov, ki so spoznali, da nafta ni le fosilni ostanek, temveč se generira s termalno-kemičnimi procesi v zemeljski skorji....

Raja pa še kar verjame medijem, namensko generiranim lažem zahodne, skorumpirane politike...
Sedaj pa v paniki, ker Trump izgleda ne namerava napasti Rusije zaradi kolosalnih zalog vseh surovin... Baje se bo začel obnašati normalno....
Širjenje cest, mostov, ni ravno obrambna strategija, a ne?
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 11:38
Ameriški predsednik Donald Trump je Savdsko Arabijo pozval, naj poveča črpanje nafte, da bi s tem ustavila vse višje cene pogonskih goriv.

Tisti očarljivo ironični trenutek, ko Mr. 'Muslim Ban' prosjači fundamentaliste. Kaj pa, če bi se energijsko malce osamosvojili?

Lahko bi denimo del tistih grotesknih zneskov, ki jih letno zmečete v vojsko, začeli vlagat v nove, obnovljive vire.

Da vam ne bo treba - kot samooklicanemu 'domoljubu' - toliko plesat s 'towel headi'.
alcatraz
# 01.07.2018 ob 11:23
ojej zooslo.
in ja kefren, samo čisto malo še manjka, pa bo azija z lahkoto povozila tako zda kot evropo. pa naj se un v beli kolibi repenči kolikor hoče.
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 16:46
Ko je 'vizija' največjega gospodarstva na svetu vrnitev v 19. stoletje.

To bi bila še najboljša stvar, ki bi se lahko zgodila. V 19. stoletju smo prišli najbližje pravemu kapitalizmu, nezaposlenost je bila izredno nizka


Nedvomno. V viktorijanskih časih so bili otroci izjemno srečni, da so lahko cele dneve garali in crkavali v rudnikih.

Debate o 'pravem' in 'nepravem' kapitalizmu zvenijo približno tako, kot debate o 'pravem' in 'nepravem' komunizmu.

Kapitalizem je isti od samega začetka - izkoriščevalski in okoljsko poguben. Zaradi tehnološkega napredka so posledice kapitalizma vse hujše, zato ste - ironično - še tradicionalno prokapitalistični konservativci začeli kričati o 'eliti', 'globalizmu', 'močvirju', 'broken systemu' in 'nepravem kapitalizmu'.

Prihodnost človeštva bo trajnostna in solidarna, ali pa je ne bo. Trumpova administracija je žal suveren korak v napačno smer.
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 14:17
Saj so. Na Aljaski in v Teksasu je toliko nafte, da je ne bodo nikoli porabili.

In zakaj potem Arabce prosjačijo za še več nafte?

S to narkomansko odvisnostjo od nafte, ki povzroča brutalne klimatske in zdravstvene probleme (glej sosednjo novico o povezavi med epidemijo diabetesa in onesnaženjem zraka), so Američani že poflodrali Mehiški zaliv, kmalu pa bodo uničili še Aljasko, Arktiko itn. V Ameriki vsako leto umre cca. 200.000 ljudi zaradi onesnaženega zraka.

Ameriška administracija pa izstopa iz mednarodnih okoljevarstvenih sporazumov, črta prepoved vrtanja nafte v najbolj občutljivih ekosistemih, črta zaščito nacionalnih parkov, z vojsko razganja ljudi, ki protestirajo proti postavljanju naftovodov čez vodne vire itn.

Ko je 'vizija' največjega gospodarstva na svetu vrnitev v 19. stoletje.
Kefren
# 01.07.2018 ob 11:22
@ZooSlo
- občutna, ampak reees občutna rast gospodarska rast v svetu odkar je on na oblasti, govorimo o začetku rasti točno s tistim dnem, ko je Trump nastopil na oblast
---------------
Tale je še bolj neverjetna.. A to si kar izmisliš ali kaj? Amerika je v veliki rasti že od leta 2010. Največja je bila v zadnjih 2014 in 2015 še pod Obamo. Trenutno napovedi in borzni tečaji nikakor niso več tako vzpodbudni, kot so bili.
lemur
# 01.07.2018 ob 17:43
V 19. stoletju smo prišli najbližje pravemu kapitalizmu...

Zlata doba, ja. Vsaj po pričevanju Tocquevilla - KLIK
sestenadva
# 01.07.2018 ob 15:15
Ramus, tocno tako. In lahko vidimo kar nekaj primerov v zgodovini, ko so se pojavljali taki liki. In vedno so imeli na zacetku ogromno podporo ljudi, na koncu pa zalostno propadli. V procesu pa je umrlo na miljone ljudi. Pa se se kar ne moremo nauciti. Res smo opice. Mogoce imas pa prav v tvojih komentarjih pod znanostjo, da ni evolucije :)
Ples
# 01.07.2018 ob 14:22
Nevidna roka trga pa to. No, rokica.
REsnica
# 01.07.2018 ob 13:28
Savdijci so morali pristati in so podpisali pogodbo, da bodo temelj petro dolarju. Ali pa bi šli po poti sirije, libije, iraka...vseh nekdanjih zaveznikov. Tudi sedanji bodo prej ali slej šli po poti omenjenih.
Ramus
# 01.07.2018 ob 13:11
Trump od Savdijcev želi črpanje dodatnih dveh milijonov sodov nafte dnevno

Trump je globalist najslabše sorte,...
J@st
# 01.07.2018 ob 15:58
Tudi dejstvo da ljudje ne bežijo iz zahoda na vzhod, ampak v obratni smeri potrjuje takšne sklepe ;)
--------------------
Na Vzhodu ne dobiš bivališča in sociale na lepe oči in da zaslužiš hrano, moraš tudi delati, namesto da cel dan posedaš na klopci na železniški postaij.
Bivši uporabnik
# 01.07.2018 ob 13:26
Najbolj smešno je, da je EU demontiral podporna kolesca na otroškem biciklu!
Vik in krik!
Pa bi mu morali poljubiti roko....


Dobro povedano......
Dionezij
# 01.07.2018 ob 13:17
Seveda ZDA lahko prepovejo izvoz vseh svojih produktov v Kitajko, vendar morajo predtem najti drugo tržišče ali pa podjetja zapreti. Zadnje bi povzročilo drastično odpuščanje delavcev in veliko nezaposlenost ter demonstracije nezaposlenih. ZDA ne morejo sankcionirati celotnega sveta. Azija postaja gospodarska sila ali je nam to vseč ali ne. Dolar bo prej ali slej zamenjala kako druga valuta, s tem pa bo tudi konec finačne dominacije ZDA. Zdaj pri vsakem sodčku prodane nafte zaslužijo ca. 30 %, ker se nafta obračunava in prodaja v dolarjih. Tudi ta vir polnjenja njihovega proračuna počasi in nezadržno usiha. Vse več držav se namreč odloča za medsebojno poslovanje v nacionalnih valutah. Celotni sitem temelji na nenehni rasti. Če DBP ne raste se dolg v primerjavi z rastjo njegovega podanja povečuje. tega si pa nobena država ne želi. Tudi ZDA ne. Sicer pa strategi kapitala vedno najdejo poti tja, kjer ima kapital največji donos. In tega dejstva se tudi Tramp dobro zaveda. Verjetno je tudi njegov kapital v krajih in panogah kjer so nejvečji donosi.
Kefren
# 01.07.2018 ob 11:41
@ZooSlo
Pa še en lep dokaz tega:
https://www.washingtonpost.com/blogs/mon
key-cage/files/2018/01/clarke.png
-------------------------
Zakaj pa eno leto stari grafi? Pa ja ne zaradi tega ker letos ni več ravno bleščeče?
http://bigcharts.marketwatch.com/quickch
art/quickchart.asp?symb=DJIA&insttyp
e=Index&freq=1&show=&time=7
pacoman
# 01.07.2018 ob 11:40
@ajša55555

Meni je pomembno samo to, da cena pade, ker posledično bo tudi bencin cenejši......

------

Kaj dosti se ti ne bo poznalo, razen če imaš prevozno podjetje z vsaj 20 kamjoni .
Kefren
# 01.07.2018 ob 11:27
@ZooSlo
Kot drugo, Kitajska brez jekla in ostalih surovin ne more proizvajat ničesar in potem prodajat nazaj. Malo se pozanimaj kaj vse Kitajska uvaža iz ZDA in kako zelo pomembna je ZDA za njih kar se tiče surovin. Druge države na svetu niso sposobne nadomestit izpada surovin, če se ZDA odloči za embargo izvažanja surovin tja.
-------------------
Ne vem če ima ravno smisel debatirati s tabo, ker si podatke očitno kar sproti prirediš svoji domišljiji... ZDA so seveda uvoznik, ne izvoznik jekla. Po produkciji miljone ton za kitajsko in dejansko šele četrti največji proizvajalec na svetu
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co
untries_by_steel_production
claudio21
# 01.07.2018 ob 11:12
OPEC grozi savdijcem z izkločitvijo. Trump spet meša šmorn :)) https://novac.jutarnji.hr/aktualno/opec-upozorava-saudijce-ako-povecate-proizvodnju
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 17:48
Pred tem pa cele dneve na kmetijah in na poljih. Kakšna je razlika?

Kakšna razlika je, da si sam prideluješ hrano in imaš nadzor nad lastno usodo ... ali da garaš v rudniku za tuj profit - v zameno za bakšiš, s katerim si ne moreš privoščiti niti pošten obrok?

Velika, bi rekel.

Kapitalizem vodi v svobodo in višanje življenskih standardov, komunizem pa v genocidno tiranijo.

Kapitalizem vodi naravnost v ekološko katastrofo, socialno pa - če si lahko sposodim Donaldovo terminologijo - v 'močvirje' in 'broken system'.

Edini korak v pravo smer je osebna svoboda.

In zato podpirate Trumpa, ki še otroke zapira v kletke?
runcajz
# 01.07.2018 ob 17:10
@windstorm

V Teksasu imajo toliko nafte, da jo ne bodo nikoli porabili ?!?

Potem pa je itak vse OK. Še malo, pa bodo selfsufficient in mu ne bo treba prositi okoli za povečano črpanje ? Sicer pa Trump itak ne verjame, da kaj vpliva na ekologijo, še najmanj drobljenje škriljavcev in proizvodnjo nafte. Trump in njegovi sledilci, "isto , drugo pakovanje! "

In ali misliš, da je OPEC toliko butast, da bo , ker po tvoje, dviguje ceno nafte, sedaj povečal proizvodnjo ( črpanje) in si znižal ceno ? In to le zato, ker tako želi neka ameriški bedak, slučajno predsednik ? Že to dokazuje, kako mu manjka nekaj braina!
runcajz
# 01.07.2018 ob 16:41
Kaj so lahko Saudijci tudi volili Trumpa ?
Zakaj jih dumbek Trump kar ne anektira., bo lažje upravljal z nafto !
mihael1
# 01.07.2018 ob 13:41
Pa hitro, če ne bo vojna!
generacija56
# 01.07.2018 ob 13:24
Ramus

Ne bi tako z grlom v jagode...
Tudi mene je Trump že razočaral...
Sploh glede mojih videov na tem portalu...
A še nisem obupal. Morda je res večji genij, kot si sploh lahko predstavljamo!
Z establishmentom ne moreš frontalno. Moraš biti zvit....
Postavil je nekaj najbolj krvoločnih na najodgovornejše položaje, da spoznajo realnost....
To kar dela z Saudijci, EU.... Vleče jim gate dol....
Izpostavlja vso bedo. NATO zaveznike dobesedno ponižuje...
To vse ima lahko nek ZELO smiseln cilj.

Najbolj smešno je, da je EU demontiral podporna kolesca na otroškem biciklu!
Vik in krik!
Pa bi mu morali poljubiti roko....
Bivši uporabnik
# 01.07.2018 ob 13:23
ZDA se bodo strateško in politično pogajale samo s Kitajsko in Rusijo. EU je kolonija ZDA in pogajanja ne pridejo v poštev. Kakor Trump zašpila, tako mora nemočna in predana EU plesati.
claudio21
# 01.07.2018 ob 11:20
Delujoči link > https://novac.jutarnji.hr/aktualno/opec-upozorava-saudijce-ako-povecate-proizvodnju-nafte-napustate-organizaciju/7544574/
Kefren
# 01.07.2018 ob 11:15
@ZooSlo
- ustavitev pretirane ekspanzije Kitajskega gospodarstva, ki bi vodila v popolno odvisnost od nje
--------------------------------
Ti se hecaš? Cel svet se pričenja pogajati za nove trgovske sporazume z kitajci, da bodo s tem zmanjšali težave z zda. To trdim že od dneva njegove izvolitve, danes pa postaja dejstvo, kitajci bodo daleč največji zmagovalci Trumpovega mandata. Čez sto let mu bodo postavljali spomenike. Azija kot naslednje vodilne točke sveta verjetno tako ni bilo več mogoče zaustaviti, ampak trump je z svojimi potezami njihovo prevlado pospešil za nekajkrat.
Chopin
# 03.07.2018 ob 00:59
Vse to zaradi paranoje Izraela pred Iranom.
NOPCBS
# 01.07.2018 ob 22:53
zraven pa znizat ceno,?
prej ko jim zmanjka prej bomo sli na elektriko iz jedrske energije?
windstorm
# 01.07.2018 ob 19:55
Tako kot davčne olajšave stabilnega genija? In še: ali njegovi poskusi vplivanja na črpanje/ceno nafte spadajo pod laissez-faire?

Kje sem rekel, da je? Kaj pa je narobe z nižjimi davki? Upam, da vam jih levica še nabije. Za nas podjetnike so pa davčne oaze ena izmed rešitev, vi pa izvolite uživati v mizeriji.
lemur
# 01.07.2018 ob 19:44
Pa spet pridemo do vztrajnega večanja države, ki je sama sebi v namen oz. skorumpiranim politikom, ki jim korporacije polnijo žepe v zameno za usluge.

Tako kot davčne olajšave stabilnega genija? In še: ali njegovi poskusi vplivanja na črpanje/ceno nafte spadajo pod laissez-faire?
runcajz
# 01.07.2018 ob 18:17
@ windstorm
Ameriška nafta najvišje po letu 2014
Med posameznimi naložbenimi razredi je v prvem letošnjem polletju blestela predvsem nafta, saj se je njena vrednost letos povzpela že za več kot dvajset odstotkov. V petek je cena ameriške lahke nafte zaradi negotovosti, koliko manj iranske nafte bo na trgu zaradi ameriških sankcij proti tej državi (s 4,7 milijona 159-litrskih sodov načrpane nafte dnevno peti največji svetovni proizvajalki nafte), poskočila vse do 74,46 dolarja, to pa je največ po novembru 2014. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba plačati skoraj 79 dolarjev in pol. Reutersova anketa med 35 ekonomisti je pokazala, da letos pričakujejo povprečno ceno brenta pri 72,58 dolarja, kar je 90 centov več kot v anketi prejšnji mesec. ( MMC, danes;1.7.2018)
Kazalo