Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Igralnica in restavracija, gostilne, bari, Nogometni klub Drava. Ankaran, Koper, Kozina, Krvavi Potok, Ptuj. 17 podjetij. Vse to lastniško, vodstveno in upravljavsko obvladuje Andrej Maglica. Zadolžen na vse strani, s kupom sodnih izvršb in tožb se predstavlja kot delodajalec, ki zgledno skrbi za svoje delavce.

A zaposleni in nekdanji zaposleni, ki so želeli ostati anonimni, pričajo drugače.

"Pri njem se zaposliš pri enem podjetju, delaš pa še za 15 drugih podjetij. Za eno plačo," pripoveduje ena od zaposlenih. Druga delavka pa, da je na bolniškem dopustu delala od doma. "V ponedeljek pa me je obiskala detektivka in mi izročila odpoved," dodaja.

In kako je s plačami? "Dogovorjena je bila osnovna plača po pogodbi, razlika pa je dogovorjena v gotovini," pravi anonimna zaposlena. Maglica to zanika. V pisnem odgovoru na novinarsko vprašanje je zapisal, da plač ne izplačujejo v gotovini, pač pa na bančne račune zaposlenih.

A zaposleni pričajo drugače. "Plačuje se vse na roko, Andrejeva desna roka po 18. obišče poslovalnice z ovojnico. Dobijo majhen listek, na katerem piše znesek, na katerega se morajo podpisati," razkrivajo postopek "deljenja" plač. "Te gotovine ne prejmeš nikoli, vedno imajo pripravljen argument, da delo ni bilo opravljeno, kot bi moralo." In še: "Vsaka plačilna lista je bila drugačna, vsak mesec sem dobila nižjo plačo. Nadure nikoli niso bile plačane." In: "Dolžan mi je ostal dopust in nadure. Zahteval sem plačilo, odgovor je bil, da se mora posvetovati z odvetnikom."

Maglica zanika tudi to in odgovarja, da se v primeru nadur te izplačajo.

A se izpovedi zaposlenih nadaljujejo: "Morala sem pospraviti skladišče in sem ga, nato so ga spet razmetali drugi delavci, imam fotografije. A mi je govoril, da me bo udaril po žepu, da bom plačala čistilni servis, da mi bo trgal od plače." In še: "Rezali so mi od plače 250 evrov, zato ker sem nazdravil z zmagovalko prvega dobitka."

Izpovedi se ne končajo:

- "Kar naprej so bili pritiski, tega nisi v redu naredil, onega nisi v redu naredil. Kar naprej očitanje, da smo mi krivi, če ni gostov."
- "V službo smo hodili pod stresom, samo čakali smo, kdaj bomo dobili opomin oziroma kdaj bomo klicani v pisarno za opomin, odpoved oziroma kar se bo spomnil tisti dan."
- "Govorili so mi, da se nimam česa bati, da dobro delam, čez deset dni je priletela odpoved."
- "Velikokrat, ko sem dostavljala, sem v kuhinji videla objokane pomivalke, ker je prišla lastnikova desna roka in jih nahrulila, da so nesposobne, da jih je lahko sram, če nočejo delati, naj kar grejo."
- "Njegov način komuniciranja je prek aplikacije WhatsApp, 24 ur, tudi ob enih ponoči, ob treh. Naredi mi to za tisto podjetje, pa za tisto drugo. To naredi zdaj takoj. Pritisk je bil po obsegu dela neznosen. Če ti ni uspelo tega narediti v doglednem času, je začel z žaljivkami, da smo vsi nesposobni, da mora vse sam, da on dela za vse in da ta mesec ne bo tega drugega dela razlike v gotovini."
- "Tujci so plačani v gotovini. On pobere bančne kartice, nakazuje na TRR zakonsko določen znesek, potem pobere gotovino, delavcu pa da polovico od tega."

Maglica spet odgovarja: "Nikomur ne zadržujemo bančnih kartic."

Tuji delavci, večinoma iz Srbije, so tako prestrašeni, da se z nami niso hoteli pogovarjati niti po telefonu. Med snemanjem pa se približajo in lahko jih vprašamo, ali Maglica res zadržuje njihove bančne kartice in z njih sam dviga gotovino za njihove plače. "Vprašajte vodjo banke na Kozini, samo to vam lahko rečem," odgovori delavka iz Srbije.

"Javna skrivnost je, da je gostilna na Burji motor vsega financiranja. V največji gneči ob nedeljah se davčna blagajna izklopi in se v fiskalni sistem ne potrjuje. Lokal sprejema izključno gotovino. Obstaja t. i. miza 99 od Andreja, prek katere vse to poteka."

Maglica tudi te očitke pisno zanika. Zapisal je, da davčna blagajna v gostilni dela in da se računi vedno izdajajo in potrjujejo.

Zaposleni pa povedo tudi naslednje: "Bila sem opozorjena, naj pazim, kje kaj govorim, ker ima lastnik postavljene mikrokamere po igralnici. Da od doma nadzira in nas ima ves čas pod nadzorom." "Ima konstantno kontrolo, videonadzorne kamere, s katerimi nadzoruje vse delavce."

Maglica naše številne pozive k pojasnilom pred kamero zavrne. Obljubi srečanje, a ga pozneje odpove, češ da o njegovih podjetjih nimamo kaj poročati. Sporoča še, da inšpekcijski pregledi niso ugotovili nobenih kršitev.

Res? Obstajajo ugotovljene kršitve, prekrškovne odločbe, več nadzorov še poteka, nekaj jih bo še uvedenih, izdane so globe za 3000 evrov, 500 evrov, pa spet 500 evrov, opomini, opozorila. In inšpektorji pridejo spet.

Sporno ravnanje z zaposlenimi