Skupina United Group je lastnica Telemacha. Foto: Telemach
Skupina United Group je lastnica Telemacha. Foto: Telemach

Agencija za varstvo konkurence je 4. septembra izdala odločbo, s katero je ugotovila, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S. C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence. Zato je skupini United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub.

United Group je na upravno sodišče vložil tožbo, o kateri to še ni odločilo, in zahtevo za izdajo začasne odredbe, ki jo je to sodišče zavrnilo. Vrhovno sodišče pa je zdaj odločitev upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevi za izdajo začasne odredbe ugodilo ter odločilo, da se izvršitev odločbe agencije odloži do izdaje pravnomočne odločbe v tem upravnem sporu.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, so predlagatelji zahteve za izdajo začasne odredbe v skladu z zakonom o upravnem sporu "izkazali težko popravljivo škodo, ki bi jim nastala, če bi se odločba agencije izvršila", medtem ko nasprotna stranka navedenega "ni uspešno izpodbila oz. ni ustrezno utemeljila prizadetosti javne koristi in koristi nasprotnih strank".

V United Groupu so ob izdaji AVK-jeve odločbe ocenili, da ta ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov. Poudarili so, da so na odločbo čakali pet let, da je izjemno diskriminatorna ter da ni v skladu s pravnim redom EU-ja, saj ozko opredeljuje trg, in da je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

United Group sicer želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. AVK v tej zadevi še ni odločil, v United Groupu pa na odločitev čakajo že več kot eno leto.