Pol milijona evrov naj bi NLB plačal za svetovanje. Foto: STA
Pol milijona evrov naj bi NLB plačal za svetovanje. Foto: STA
NLB
NLB potrebuje še več kapitala. Foto: MMC RTV SLO
NLB sklenil zajetno pogodbo z agencijo iskanje kadrov

Dokončna odločitev bo predvidoma sprejeta v prihodnjih dneh, so zapisali. Javnost je v zadnjih dneh razburila novica o najemu dragih osebnih vozil za predsednika uprave Janka Medjo in člana uprave Nimo Motazeda.
Pojavljale so se tudi informacije o obnovi pisarn uprave, o domnevno radodarni pogodbi o komunikacijski podpori z agencijo Pristop in o prav tako radodarni pogodbi z vodilno svetovno kadrovsko agencijo Korn Ferry International. Vse to v času, ko je bila banka izdatno dokapitalizirana z državnim denarjem, potrebuje pa še vsaj 400 milijonov evrov.
NLB naj bi po neuradnih informacijah agenciji za iskanje kadrov KFI za svetovanje plačal več kot 500.000 evrov.
NLB informacij sicer ne daje, pri čemer se sklicuje na zaupnost, a se je časopisu Finance uspelo dokopati do zapisnika seje nadzornega odbora, na katerem sta bila tudi dva predstavnika družbe Korn Ferry International (KFI).

Po pisanju Financ narava poslovnega odnosa med NLB-jem in KFI-jem oziroma KFI-jem in nadzornim svetom NLB-ja ni znana, iz zapisnika pa je razvidno, da je nadzorni svet predstavnika družbe zaprosil za mnenje o zdajšnjem vodji NLB-ja Janku Medji, ki je bil takrat še predsednik nadzornega sveta.

"Če bi ... bi bil Medja na vrhu seznama"
Predstavnik družbe je glede na zapisnik, na katerega se sklicujejo Finance, dejal, da izrecnega mandata za iskanje novega prvega moža NLB-ja nima, da pa je pripravljen povedati svoje mnenje o Medji. To je bilo pozitivno, saj je KFI dejal, da so Medjo v preteklosti že priporočili dvema svojima strankama (Medja je obe ponudbi zavrnil), saj da ima potrebne mednarodne izkušnje in prvovrstno izobrazbo. "Če bi nas bili zaprosili, da poiščemo kandidata za predsednika uprave NLB-ja, bi bil Janko Medja zagotovo na vrhu seznama," je po pisanju časopisa dejal predstavnik KFI-ja. Medjo so nato tudi postavili na mesto prvega moža NLB-ja.

Sledilo je tudi iskanje članov uprave. Svoj pogled na to je predstavil Janko Medja, nato pa so se na isti seji nadzorniki prav tako obrnili na KFI in ga glede na zapisnik seje imenovali za pomoč pri iskanju članov. Nadzornemu svetu se je nato pridružil še Blaž Brodnjak in bil takoj imenovan za člana uprave.

Finance glede na zapisano sklepajo, da bi bil lahko posel med nadzornim svetom in KFI-jem vnaprej dogovorjen in celo, da bi lahko KFI v NLB pripeljal Janko Medja sam.

Dokapitalizirani in zapravljivi?
NLB, v katerem ima država kontrolni delež, je bil že večkrat dokapitaliziran z denarjem davkoplačevalcev, a je še vedno v težavah. Poleg milijona evrov vredne odpravnine nekdanjemu prvemu možu NLB-ja Marjanu Kramarju pred leti je javnost nazadnje razburilo razkritje o nakupu luksuznih avtomobilov za upravo.

Zdaj so iz NLB-ja sporočili, da bo uprava "v okviru nadaljevanja racionalizacije poslovanja in uresničevanja načrta prestrukturiranja ter na podlagi negativnih odzivov javnosti v preteklih dneh" znova proučila nove pridobitve v voznem parku banke in se o tem posvetovala z nadzornim svetom.

NLB sklenil zajetno pogodbo z agencijo iskanje kadrov