Po mnenju Židana mora biti v Lipici vse podrejeneo lipicancu. Foto: Tina Čič/Kobilarna Lipica
Po mnenju Židana mora biti v Lipici vse podrejeneo lipicancu. Foto: Tina Čič/Kobilarna Lipica
Usoda Lipice turizma negotova

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odbor za gospodarstvo sta na zahtevo ZL-ja skoraj pet ur razpravljala o Kobilarni Lipica, ki je te dni v središču pozornosti zaradi Lipice Turizma, ki jo je v preteklosti ustanovila kobilarna.

Lipica Turizem, trenutno je v upravljanju Slovenskega državnega holdinga (SDH), je insolventna, zato je njena usoda zelo negotova. Zaposleni - teh je 35 - so si veliko obetali predvsem od današnje seje obeh odborov, ki pa rešitve ni prinesla. Člani odbora so izglasovali sklep ZL-ja, s katerim vladi predlagajo, naj čim prej sprejme načrt upravljanja kobilarne za štiri leta.

Poleg tega so izglasovali še sklep koalicije, s katerim vlado pozivajo, naj v enem letu od izdanega poročila SDH-ja o Lipici Turizmu pripravi in v seznanitev odboroma posreduje dolgoročno strategijo razvoja kobilarne.

Potrebujejo pogodbo in denar
Vse to pa Lipici Turizmu ne bo bistveno pomagalo, saj bi za premostitveno posojilo pri Delavski hranilnici v znesku 100.000 evrov, s pomočjo katerega bi poplačali zaostale plače in del dobaviteljev, potrebovali sklenjeno najemno pogodbo za zemljišča za golf v Lipici, država pa bi morala priznati tudi terjatve, ki jih je Lipica Turizem vlagala v hiško za golf, ki je v lasti države.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak je za četrtek napovedal poplačilo prispevkov za decembrske plače in nujnih dobaviteljev, npr. elektrike in ogrevanja. "Drugi dobavitelji bodo morali počakati. Jaz še vedno upam na neko pozitivno rešitev, ne vem pa, kdaj bo," je dejal.

Za prihodnji teden je sklical skupščino, na kateri naj bi sprejeli sklep o insolventnosti Lipice Turizma in nadaljnjih postopkih. Mogočih rešitev je več, od (enostavne) prisilne poravnave do stečaja, likvidacije ali celo dokapitalizacije, "če se bo lastnik (SDH) tako odločil", je pojasnil.

SDH mora načrt finančnega prestrukturiranja Lipice Turizma v skladu s sklepom vlade pripraviti do 31. marca. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je zagotovil tudi, da je priprava strategije za Kobilarno Lipica v sklepni fazi. Je pa dodal, da se bo turistična dejavnost morala financirati sama. "Prav se mi zdi, da je tam kralj lipicanec, drugo pa je njemu podrejeno," je dejal.

Usoda Lipice turizma negotova