Hotel Klub v Lipici. Foto: BoBo
Hotel Klub v Lipici. Foto: BoBo

Na zbor delavcev so prišli tako delavci javnega zavoda Kobilarna Lipica kot gospodarske družbe Lipica Turizem. Ta je vedno bližje stečaju. Denarja za plače ni, dobaviteljem ne zmore plačevati obveznosti, propadel je tudi drugi poskus najema posojila, s katerim bi preživeli do začetka turistične sezone.

Zaposleni v javnem zavodu so plače prejeli, 35 zaposlenih v Lipici Turizmu še naprej ostaja brez njih. Za nekaj ur je upanje prebudil nov poskus najema posojila pri Delavski hranilnici, vendar je padel v vodo. Razloga sta dva. Prvi je, da je vodstvo z izplačilom polovičnih plač za december poravnalo samo polovico prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, drugi pa, da je Lipica Turizem pravzaprav tudi brez premoženja, s katerim bi zavarovala posojilo.

Če se bo tako stanje nadaljevalo, bo stečaj neizbežen, zato je vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak že ukrepal: "Prejšnji teden sem obvestil SDH in v vednost poslal tudi Vladi Republike Slovenije, da sem začel postopek insolventnosti in da bo sledil sklic skupščine, na kateri se bodo potem sprejeli nadaljnji ukrepi."

Bizjak še pravi, da Lipico Turizem pred propadom lahko reši le finančna pomoč države.

Jutri bo v Ljubljani skupna seja parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo in morda bomo slišali odgovore. Na sejo so vabljeni tako minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je preslišal opozorila, da je eksperimentiranje z lipiškim turizmom brez dolgoročne strategije razvoja celotne kobilarne tvegano početje, kot predstavniki Slovenskega državnega holdinga, katerih naloga je predlagati vladi, kaj z Lipico Turizmom po 31. marcu: "Rešitev ni za tri mesece, rešitev je treba pripraviti dolgoročno v povezavi z vsem tistim, kar smo že stokrat povedali," opozarja sindikalistka Karmen Leban. Lipiški delavci, ki o svojih težavah ne želijo tožiti v javnosti, pa ohranjajo mirno kri. Ni vrag, da ne bi Lipica, ki je v več kot 430-letni zgodovini previharila že veliko viharjev, premagala še enega, pravijo.

Irena Cunja, Radio Koper