Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Foto: BoBo
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Foto: BoBo


Vlada je na redni tedenski seji poleg podražitve uporabe avtocest sprejela še sveženj ukrepov za boj proti sivi ekonimiji, s katerim jo namerava vsaj prepoloviti, je na tiskovni konferenci razkril kmetijski minister Dejan Židan.
Te poteze so se na vladi lotili zato, ker so občutljivi na tiste ljudi, ki z utajevanjem davkov delajo dodatne stroške tistim, ki živijo in delajo pošteno. Pomemben razlog je tudi, da vsaka milijarda sive ekonomije pomeni 100 milijonov evrov neto izgube za proračun, je dodal.

Vlada pričakuje, da bo z ukrepi zagotovila 200 milijonov - ali več - dodatnih prilivov v državni proračun.

Kot je pojasnil Židan, so ukrepi tako vertikalni kot horizontalni. Pri vertikalnih je vsako ministrstvo podrobneje pregledalo potencialno občutljiva področja in sprejelo ukrepe zanje. Npr.: Židan je podrobneje pregledal in uredil ukrepe za kmetijstvo in okolje; konkretneje s spremembami zakonov o gozdovih, vinu, pekarstvu.

Drugi sklop ukrepov horizontalne narave vključuje možnost uvedbe pravih davčnih blagajn. Vlada namreč še proučuje učinke uvedbe virtualnih davčnih blagajn (s 1. 7. letos). Prvi pravi izidi bodo znani novembra letos. Če bodo dobri, bodo ureditev ohranili. Če ne bodo, bo vlada pripravila uvedbo pravih davčnih blagajn z januarjem 2014.

V tekočem mesecu je sicer bilo zaradi vladnih ukrepov (od 1. 7.) za 17 milijonov evrov več prilivov v proračun. Koliko je to posledica virtualnih davčnih blagajn (ki onemogočajo brisanje računov) in koliko dviga davkov, Židan še ni znal povedati.
Pri pripravi ukrepov se slovenska vlada zanaša tudi na hrvaški zgled, ki je od 1. januarja letos prikazal za milijardo evrov več obdavčljivih prihodkov.

Kampanja za ozaveščanje javnosti

Ker je siva ekonomija po Židanovih besedah postala tudi velik moralni problem, bo vlada začela kampanjo za ozaveščanje javnosti, ki bo trajala dva meseca in vključevala promocijske videospote.